Τι προτείνουν οι “σοφοί” για τα εργασιακά

41
δημόσιοι υπάλληλοι, αξιολόγηση, προαγωγή,

Η πρότασή τους για τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό των νέων, βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο υπουργός χαρακτηρίζει την πρόταση των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την εργασιακή μεταρρύθμιση, ως «θετική βάση» για μια ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση που έρχεται.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», στις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, επαναφορά της επεκτασιμότητας για τις συλλογικές συμβάσεις και της ευνοϊκότερης ρύθμισης- εκτός και αν οι κοινωνική εταίροι προβλέψουν εξαιρέσεις- κατάργηση ή αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος για τις ομαδικές απολύσεις και «εργασία μειωμένου ωραρίου»- ακόμα και μηδενικού- για την αποτροπή τους, αντικατάσταση του ειδικού κατώτατου μισθού για τους νέους με «μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας» για δύο χρόνια.

«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα» σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως το Ταμείο τάσσεται υπέρ της γενικευμένης απορρύθμισης της αγοράς και «ζητάει αίμα.

Διαβάστε επίσης:  ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιδότησης 15.000 ανέργων πτυχιούχων με 500 ευρώ το μήνα

Τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαδικασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους», ήταν το κρίσιμο θέμα του ποιος θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό και τα φλέγοντα ζητήματα του ειδικού μισθού για τους νέους, της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών- ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων και υπερίσχυσης των συλλογικών έναντι των επιχειρησιακών καθώς και οι ομαδικές απολύσεις που αναμένεται να βάλουν… φωτιά στη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «δόθηκε μάχη» και τα παζάρια ήταν σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της λεγόμενης «επιτροπής σοφών», που αποτυπώνει μια λεπτή ισορροπία.

Για τις ομαδικές απολύσεις η μειοψηφία ζήτησε να καταργηθεί το ισχύον καθεστώς ανεξάρτητα από την απόφαση του ευρωδικαστηρίου ενώ η πλειοψηφία έκανε λόγο για «κοινό καθεστώς για απολύσεις που γίνονται για οικονομικούς λόγους» και προτείνει «μίνι ωράριο» ως αντίβαρο ακόμα και για επιχειρήσεις που απασχολούν έναν εργαζόμενο.