Τι προβλέπει το έκτακτο προσωρινό σχέδιο για τα νησιά

97
εξέγερση, μεταναστών, Μυτιλήνη,

“Έκτακτο σχέδιο ολιγοήμερης διάρκειας, η εφαρμογή του οποίου δεν θα οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση των νησιών» και το οποίο αφορά τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου στον Πειραιά, αποφασίστηκε το βράδυ της Πέμπτης σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, τον αρχηγό και τα επιτελικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και στο λιμάνι του Πειραιά για τις επόμενες ημέρες και έγινε προγραμματισμός άμεσων σχετικών ενεργειών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΝΑ, αποφασίστηκε η παραμονή -εφόσον χρειαστεί- των τριών ναυλωμένων πλοίων στα λιμάνια της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου αντίστοιχα, προκειμένου να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικοί χώροι προσωρινής διαμονής για τις επόμενες δύο ημέρες και ο έλεγχος του ρυθμού μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών με δρομολογημένα πλοία.

Διαβάστε επίσης:  Σας ενδιαφέρει - Βενζίνη με βιοαιθανόλη υποχρεωτικά από το 2019

Στο πλαίσιο των παραπάνω ενεργειών, η παρακολούθηση των ροών θα είναι συνεχής και θα λαμβάνονται όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αποτροπή δημιουργίας δύσκολα διαχειρίσιμων καταστάσεων τόσο στα νησιά όσο και στο λιμάνι του Πειραιά.

Για τον προγραμματισμό αυτό έχουν ήδη ενημερωθεί από χθες ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των τριών νησιών.

Το πρωί ομάδα προσφύγων-μεταναστών πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη Ε3 του λιμανιού του Πειραιά, ζητώντας να πάνε στον σταθμό του ΗΣΑΠ προκειμένου με κάποιο τρόπο να φθάσουν στην Ειδομένη.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 1.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.