Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Τι συμφώνησαν στις Βρυξέλλες

Σε συμφωνία κατέληξαν μετά τα μεσάνυκτα οι 27 στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Στο ανακοινωθέν που τελικά εγκρίθηκε γίνεται αναφορά στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων άρθρων της ΕΕ σε περίπτωση μονομερών ενεργειών από την Τουρκία τα οποία αφορούν σε κυρώσεις, χωρίς να αναφέρεται η συγκεκριμένη λέξη. Παράλληλα, η ΕΕ δεσμεύθηκε να εξετάσει το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Το αρχικό κείμενο της Συνόδου είχε συναντήσει την αντιπδραση της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που τελικά εγκρίθηκε περιλαμβάνεται η ελληνική θέση για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.

Γίνεται επίσης αναφορά στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και στη δέσμευση της ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού, καλώντας την Τουρκία σε διάλογο για την επίλυση των θαλασσίων διαφορών με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πιθανά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι στόχος των 27 είναι να «δώσουν στον πολιτικό διάλογο την ευκαιρία και να κινηθούμε προς μια μεγαλύτερη σταθερότητα». Χαρακτήρισε, τέλος,  κρίσιμες τις επόμενες δύο εβδομάδες για τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

«Επαναβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και με την Κύπρο. Κανείς δεν μπορεί να μπει σφήνα ανάμεσά μας», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει να κερδίσει αν επιλέξει την προσέγγιση με τις Βρυξέλλες.

Επεσήμανε ότι «οι εντάσεις στη Μεσόγειο ήταν πολύ υψηλές», συμπληρώνοντας: «Περιμένουμε από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες … Υπάρχει εργαλειοθήκη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί».

Επισης, χθες οι 27 συμφώνησαν σε ένα πλάνο κυρώσεων για την Λευκορωσία και πιο συγκεκριμένα για 40 αξιωματούχους της, μετά την έντονη αμφισβήτηση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών που διατήρησε στη θέση του προέδρου τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται και σήμερα.

Τι είπε ο Πέτσας

“Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Κανείς δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη”, ανέφερε μέσω twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

“Ο δρόμος της ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο τερματισμός παράνομων μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας”, πρόσθεσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 1856 άνοιξε ο δρόμος Μύλοι – Τρίπολη για τις λεγόμενες...

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα το δημογραφικό ζήτημα και τη στεγαστική πολιτική,...

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις – Παραβατικότητα ανηλίκων: 395 συλλήψεις

831 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και 395 για παραβατικότητα ανηλίκων το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου Τα αποτελέσματα της δράσης της ελληνικής αστυνομίας το πρώτο 15νθήμερο του...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες...

Ποια διάσημη σταρ έφτασε στην Ελλάδα σαν τον “Χουντίνι”;

Με καταγωγή από τη γείτονα χώρα και βρετανική υπηκοότητα, η mega star της ποπ...

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες...