Τι θα συζητήσει ο Τσίπρας με τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο

93
Αναβαθμισμένος o γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, τραμπ, Τσίπρας,

Η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα στις 17 Οκτωβρίου δεν έκρυβε εκπλήξεις.

Οι… «τίτλοι ειδήσεων» είναι σαφείς και όπως φαίνεται κατά σειρά προτεραιότητας -τουλάχιστον για την αμερικανική πλευρά: αμυντική συνεργασία, οικονομικές επενδύσεις, ενεργειακή ασφάλεια, ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί. Δεν θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν πια αμφιβολίες ότι για την Ουάσιγκτον η περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών σε θέματα άμυνας, στο πλαίσιο των οποίων η αξιοποίηση της αεροναυτικής βάσης στη Σούδα της Κρήτης αποτελεί κορωνίδα, θα είναι πρώτη στην ατζέντα.

Η Αθήνα θέλει να προβάλλει την εικόνα της αξιόπιστης και γεωπολιτικά σταθερής χώρας, ιδιαίτερα κατ’ αντιδιαστολή με την απρόβλεπτη Τουρκία, οι σχέσεις της οποίας με την Ουάσιγκτον βαίνουν από το κακό στο χειρότερο έπειτα από την πρόσφατη ανταλλαγή ανακοινώσεων των δύο πλευρών για τη μη παροχή βίζας στους πολίτες της άλλης. Παράλληλα, θα εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τον τουρκικό υπερεξοπλισμό, ο οποίος προέρχεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού δεν θα περιοριστεί στις διμερείς επαφές. Κρίσιμη σημασία αποδίδουν παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με την Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο ρόλος του Ταμείου παραμένει κρίσιμος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης (κυρίως λόγω της στάσης του στο θέμα των τραπεζών) αλλά και για την πορεία προς την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here