Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022
27.1 C
Athens

“TICO” για το Πολεμικό Ναυτικό – Μύθοι και απαντήσεις

Όσο πλησιάζουμε στο τέλος Μαΐου, τόσο θα φουντώνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που θα προτείνουν οι ΗΠΑ στην LOA (Letter of Agreement – Επιστολή Συμφωνίας) of LOR (Letter of Request – Επιστολή Ενδιαφέροντος) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης ΥΔΡΑ.

Τα έως τώρα δεδομένα προκρίνουν ως πιθανή ενδιάμεση λύση τα θηριώδη καταδρομικά Ticonderoga ή TICO όπως είναι το πρατσούκλι τους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν για ενδεχόμενο πολλαπλών προτάσεων προς την ελληνική πλευρά, με το δικαίωμα επιλογής του μείγματος ενδιάμεσης λύσης που επιθυμεί.

Με αφορμή το ενδεχόμενο παραχώρησης 2 TICO απαριθμούμε τα ερωτήματα που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τους κύκλους του Πολεμικού Ναυτικού και τις απαντήσεις που δίδονται.

ΜΥΘΟΣ 1: Είναι πολύ μεγάλα πλοία για το ΠΝ, δεν χωρούν πουθενά.

Τα TICO με μήκος 173 μέτρα κι εκτόπισμα έμφορτα τους 9.800 τόνους, σίγουρα δεν είναι μικρά. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΝ θα έχει μεγάλα πλοία στον Στόλο του. Αρχής γενομένης από το σχετικά πρόσφατα ναυπηγημένο πλοίο γενικής υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, με μήκος 144 μέτρα κι εκτόπισμα 13.400 τόνους έμφορτο ή τα παλαιότερα αντιτορπιλικά ADAMS, μήκους 135 μέτρων κι εκτοπίσματος 4.500 τόνων πλήρους φόρτου, μάλλον υπάρχει και η εμπειρία αλλά και οι υποδομές. Επιπλέον, ήδη έχει αποφασιστεί η πλήρης αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης, που σημαίνει ότι θα εξυπηρετούν στο έπακρο τις ανάγκες του Στόλου Μεσογείου, όπως προβλέπει το νέο σχέδιο που έχει εκπονήσει το ΓΕΕΘΑ.

ΜΥΘΟΣ 2: Είναι πανάκριβα στην συντήρησή τους. Απαιτούν πολύ κόσμο.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (US NAVY) δαπανά περίπου 35 εκατ. δολάρια ετησίως – που ισούνται με 32 εκατ. ευρώ – για 2 TICO. Ο ετήσιος προϋπολογισμός δαπανών του Πολεμικού Ναυτικού ανέρχεται στα 85 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα απορροφήσουν τον μισό προϋπολογισμό του ΠΝ, συνεπώς «δεν μας κάνουν». Είναι, όμως, έτσι;

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Κι αυτό διότι οι Αμερικανοί το έχουν με 330 άτομα πλήρωμα το καθένα, με μισθούς που αυτός του ναύτη είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο του Έλληνα κυβερνήτη! Επιπλέον, οι TICO συμμετέχουν σε πολύμηνες αποστολές, σε όλο τον κόσμο, που σημαίνει ότι τα κόστη σε τροφοδοσία καύσιμα κι αναλώσιμα εκτοξεύονται κατακόρυφα. Αυτά τα δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν για το ΠΝ, με τους πρόχειρους υπολογισμούς να μειώνουν το κόστος κατά σχεδόν 70% εν σχέσει με τα αμερικανικά δεδομένα.

ΜΥΘΟΣ 3: Δεν έχουμε κόσμο για να τα επανδρώσουμε.

Τα 330 άτομα πλήρωμα που χρειάζεται το κάθε πλοίο, εκ των οποίων οι 30 αξιωματικοί, σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στα ελληνικά δεδομένα. Για να αντιληφθεί κάποιος τα νούμερα, οι παλιές φρεγάτες “S” – ηλικίας άνω των 40 ετών που έχει αυτή τη στιγμή το ΠΝ, θεωρητικά πλέουν με 190 άτομα πλήρωμα. Ακόμη και στις καλές εποχές, όμως, που δεν υπήρχε πρόβλημα με τον αριθμό υπηρετούντων ως ναύτες αλλά και αξιωματικών, τέτοια επάνδρωση δεν έπιασαν ποτέ. Το US NAVY έχει αυτούς τους αριθμούς για πολύμηνες αποστολές στον Περσικό Κόλπο, στον Ινδικό Ωκεανό ή σε αποστολές στον Ειρηνικό. Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι με 200 άτομα το πολύ μπορούν να φέρουν σε πέρας όλες τις αποστολές του ΠΝ.

ΜΥΘΟΣ 4: Είναι παλιά και δεν θα προσφέρουν το πλεονέκτημα που ψάχνουμε

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος αυτό που όλες οι ηγεσίες των Πολεμικών Ναυτικών του κόσμου αναγνωρίζουν ως δεδομένο. Ότι δηλαδή αυτά τα πλοία είναι απρόσβλητα από εχθρικές δυνάμεις είτε από αέρος είτε από θαλάσσης, ακόμη και υποβρύχια.

Διαθέτουν τεράστια ισχύ πυρός, με 122 κελιά εκτόξευσης πυραύλων, μεταξύ των οποίων SM2 και Tomahawk, με την δυνατότητα προσνήωσης 2 ελικοπτέρων Romeo, με AEGIS SPY-1 ραντάρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 32,5 κόμβους…. Η λίστα είναι ατελείωτη.

Τα πλοία αυτά αποτελούν πραγματικά “game changer” για το ΠΝ και ενδεχόμενη απόκτησή τους θα μετατρέψει τον Ελληνικό Στόλο αυτόματα στον ισχυρότερο της Μεσογείου, χωρίς υπερβολή. Με την ενδεχόμενη παραχώρηση προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ, πλέον ωμά και απροκάλυπτα η χώρα μας στηρίζεται ως ο πυλώνας σταθερότητας αλλά και περιφερειακή δύναμη ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.

ΜΥΘΟΣ 5: Οι ΗΠΑ τα αποσύρουν και θα έχουν θέμα με ανταλλακτικά

Το US NAVY δεν τα αποσύρει γιατί έχει θέμα με τα ανταλλακτικά ούτε γιατί είναι προβληματικά πλοία. Τα αποσύρουν διότι έχουν εξαγγείλει πρόγραμμα μείωσης ετήσιων δαπανών στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και των αποστολών παγκοσμίως. Η απόσυρση από το Αφγανιστάν και την Συρία, η απεμπλοκή από το Ιράκ σημαίνει και την ανάγκη λιγότερων τέτοιων πλοίων. Όμως, δεν μένουν αναντικατάστατα, αφού ήδη έχει δρομολογηθεί το πρόγραμμα ναυπήγησης FFG-X το οποίο αναμένεται να δώσει το πρώτο πλοίο στο US NAVY ως το 2027.

Η απόκτηση 2 Tico από την Ελλάδα φέρνει 3 επιπλέον πλεονεκτήματα.

ΠΡΩΤΟΝ: Θα έχει το δικαίωμα απόκτησης και 3ου ή και 4ου πλοίου, από αυτά που θα αποσύρουν οι ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Από τα αποσυρθέντα πλοία θα έχει δικαίωμα πρόσβασης σε ένα μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών.

ΤΡΙΤΟΝ: Μπαίνει στην σειρά για αντικατάσταση των TICO, μετά από 10 χρόνια, με τα FFG-X, έχοντας δικαίωμα ανάληψης και υποκατασκευαστικού έργου αν όχι ολικής μεταφοράς τεχνογνωσίας και ναυπήγησης στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, η παράθεση της λίστα των πλεονεκτημάτων είναι ατελείωτη. Το «μακάρι οι Ηνωμένες Πολιτείες να μας δώσουν 2 TICO» ακούγεται ολοένα και περισσότερο στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό που μένει να φανεί είναι τι θα περιλαμβάνει η τελική πρόταση.
Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σκέρτσος: Μαζικά δωρεάν τεστ Covid 19 από τα φαρμακεία

Σκέρτσος: Ποια είναι η αλήθεια για τη διαχείριση της πανδημίας

Τον απολογισμό της κυβέρνησης για τη διετή διαχείριση της πανδημίας κάνει, σε εκτενές άρθρο του στην ιστοσελίδα iefimerida.gr., ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Και ξεκινά...
Ο Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης

Σταϊκούρας: Δεν αποκλείουμε την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με τα θέματα της τσέπης μας, και τις ενέργειες που έχει προγραμματίσει η...

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ-Η Wall Street Journal σε ρόλο Ελληνικού ΥΠΕΞ, κατακεραυνώνει το καθεστώς Ερντογάν: Πληροί...

Κάθε μέλος του NATO έχει καλωσορίσει με ενθουσιασμό τη Φινλανδία και τη Σουηδία εκτός από ένα: την Τουρκία, η οποία την Τετάρτη εμπόδισε μια...

Αναδρομικά: Έρχονται τρία πακέτα για τους συνταξιούχους – Πότε ξεκινά η εκκαθάριση των συντάξεων

Αναδρομικά πενταετίας έως 33.750 ευρώ και προσαύξηση της μηνιαίας σύνταξης έως 563 ευρώ θα λάβουν εντός του Μαΐου 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης. Παράλληλα, τον...

Η Τουρκία ξεπληρώνει γραμμάτια στη Ρωσία και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ την εκθέτει στις Βρυξέλλες

Παραμονή της Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η Τουρκία επέλεξε να προχωρήσει σε δίδυμη πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη. Την Τετάρτη η Τουρκία επέλεξε να...

Ν.Ανδρουλάκης: Μαζί για την Αναγέννηση, μαζί για την αλλαγή

Στους άξονες της νέας σχέσης εμπιστοσύνης που χτίζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τους προοδευτικούς πολίτες και τις προγραμματικές θέσεις σχετικά με τις...

Le Figaro: Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των γλυπτών...

«Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν επίσημες συνομιλίες για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα» επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro. Συγκεκριμένα αναφέρονται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πρόταση – “βόμβα” από Ιταλία – ΗΠΑ για το Πολεμικό Ναυτικό

ONEX – Fincanrtieri τινάζουν την μπάνκα στον αέρα με 4 κορβέτες και αναβάθμιση 4...

Εξελίξεις με τις φρεγάτες «Μ» που ενδιαφέρουν το Πολεμικό Ναυτικό

Έντονες διεργασίες για τις 2 ολλανδικές φρεγάτες «Μ», που βρίσκονται στο στόχαστρο του Πολεμικού...

Πολεμικό Ναυτικό: Τρέχουν οι διαδικασίες για την προμήθεια 6 ναρκοθηρευτικών

Το Πολεμικό Ναυτικό επιταχύνει τις διαδικασίες για την προμήθεια 6 ναρκοθηρευτικών πλοίων από την...

Πολεμικό Ναυτικό: Σχεδιασμός απόκτησης 4 έως 6 νέων υποβρυχίων

Το 2013 το Πολεμικό Ναυτικό απέκτησε ένα μεγάλο πλεονέκτημα στον βυθό του Αιγαίου και...