Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
23.5 C
Athens

Times του Λονδίνου: Τι έκανε το αεροπλάνο του Μαδούρο στην Αθήνα και το θρίλερ με τον χρυσό

Μετά την επιβεβαίωση, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, της αποκάλυψης ότι το μεσημέρι του Σαββάτου προσγειώθηκε στην Αθήνα κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα, το Μέγαρο Μαξίμου μένει έκθετο, ενώ τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Με τίτλο «Ο Μαδούρο βγάζει χρυσό από τη Βενεζουέλα για να κρατήσει το καθεστώς στη ζωή», οι Times του Λονδίνου κάνουν λόγο για τo ταξίδι-μυστήριο του κρατικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας.

Διαβάστε το άρθρο των Times:

Μια σειρά από μυστηριώδεις πτήσεις, από το Καράκας, τις τελευταίες ημέρες, δημιούργησαν υποψίες ότι το καθεστώς Maduro μετακινεί κρυφά τόνους χρυσού από τη χώρα και τους πουλάει σε εμπόρους στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Την 1η Μαρτίου, ένα Boeing 777 που ανήκει στη ρωσική χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Nordwind και το οποίο θεωρείται ότι δεν είχε επιβάτες, εντοπίστηκε να πετάει από το Καράκας στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντα. Σταμάτησε εκεί για λίγες ώρες πριν συνεχίσει στη Ζανζιβάρη και έπειτα επέστρεψε στο Καράκας.

Το ίδιο αεροπλάνο είχε εντοπιστεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας στα τέλη Ιανουαρίου, όπου προφανώς ήταν έτοιμο να πετάξει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με φορτίο 20 τόνων χρυσού αξίας 650 εκατομμυρίων λιρών, μια συμφωνία που μπλοκαρίστηκε μετά από πίεση από τις ΗΠΑ.

Η Ουγκάντα αναπτύσσει τη φήμη της σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρυσού και ο διεθνής οργανισμός Global Witness χαρακτήρισε τη χώρα ως «γεμάτη διαφθορά από κάτω έως πάνω» μετά από 18 μήνες έρευνας.

Το αεροπλάνο της Nordwind δεν ήταν η μόνη πτήση που παρέδωσε ένα ύποπτο φορτίο από το Καράκας στην Ουγκάντα τις τελευταίες ημέρες: μια αεροπορική πηγή δήλωσε στους Times ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία τσάρτερ με γραφείο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας έκανε συμφωνία να μεταφέρει τέσσερις τόνους σε ράβδους χρυσού από το Καράκας στο Entebbe την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ισχυρίστηκε ότι ένα κυβερνητικό αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Jorge Arreaza για κρυφή μεταφορά χρυσού. Το αεροσκάφος Falcon 900, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, πραγματοποίησε μια απρογραμμάτιστη στάση στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου μετά την επίσκεψη στο Abu Dhabi.

Η ελληνική αρχή πολιτικής αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροπλάνο έλαβε άδεια προσγείωσης μόνο για ανεφοδιασμό. To αεροσκάφος παρέμεινε στο έδαφος για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι προσγειώθηκε για να πάρει μία πληρωμή σε ευρώ για μια προηγούμενη παράδοση χρυσού, προτού επιστρέψει στο Καράκας. «Το αεροπλάνο δεν θα είχε προσγειωθεί στην Ελλάδα αν δεν συνέβαινε κάτι», δήλωσε ο José Guerra στο δίκτυο ΣΚΑΪ.

Ο Φρέντι Φερνάρντεζ, πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, διέψευσε τα δημοσιεύματα. «Είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας έβγαλε το χρυσό έξω από τη χώρα. Η ιστορία αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης επίθεσης εναντίον της χώρας μας», δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο και όχι τον αντίπαλό του Χουάν Γκουαϊδό.

Έκθετη η κυβέρνηση για το αεροσκάφος της Βενεζουέλας – Επιβεβαίωσε την πτήση η ΥΠΑ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την πτήση – μυστήριο της κυβέρνησης του Μαδούρο, την ίδια στιγμή μάλιστα που η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι το καθεστώς βγάζει παράνομα από τη χώρα τόνους χρυσού. «Οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση είναι προφανείς. Για ποιo λόγο ακριβώς έδωσε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του κ. Μαδούρο;», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου με non paper υποστήριξε ότι το αεροσκάφος ήρθε για ανεφοδιασμό, επιτέθηκε στη Ν.Δ., ενώ επιχείρησε να διαψεύσει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για «θεωρία συνωμοσίας». Μάλιστα, για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Τα λαγωνικά του ΣΚΑΪ μας ανακάλυψαν ξανά. Από την προσγείωση ενός αεροσκάφους, το οποίο ερχόταν από την Ασία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με σκοπό τον ανεφοδιασμό, ο ΣΚΑΪ κατασκεύασε μια θεωρία συνωμοσίας, την οποία θα ζήλευε ακόμη και ο Αρτέμης Σώρρρας. Η Ν.Δ. έσπευσε να την υιοθετήσει όπως προφανώς αναμέναμε», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με διαρροές υποστήριζαν χθες πως «ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας δεν έκανε καμία συνάντηση στην Αθήνα». Ωστόσο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με ανακοίνωσή της διέψευδε το ΥΠΕΞ και επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ, αναφέροντας πως το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας πράγματι προσγειώθηκε στην Αθήνα και πως σε αυτό επέβαινε ο κ. Αρεάσα. Μάλιστα, από την ίδια ανακοίνωση προκύπτει πως ο απεσταλμένος του Μαδούρο συναντήθηκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου με στελέχη της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα. «Πλην των επιτετραμμένων στην αίθουσα VIP δεν υπήρχαν άλλες επισκέψεις στο χρόνο παραμονής του ξένου αξιωματούχου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου από τη Βενεζουέλα, το αεροσκάφος με διακριτικά YV 2486, που ανήκει στην κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA και χαρακτηρίζεται κυβερνητικό, ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου από το Καράκας, πέρασε από την Πορτογαλία, τη Γενεύη και το Αμπου Ντάμπι και το Σάββατο 2 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι, προσγειώθηκε με άκρα μυστικότητα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου αναχώρησε στις 6 το απόγευμα.

Η αποκάλυψη ότι κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο, με τον υπουργό Εξωτερικών, παρέμεινε για περίπου τέσσερις ώρες στην Αθήνα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό ποιοι άλλοι επέβαιναν και ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψης, πυροδοτεί πολιτική αντιπαράθεση. «Γιατί έδωσε άδεια προσγείωσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν; Γνωρίζει το Μαξίμου τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ότι το καθεστώς Μαδούρο με το συγκεκριμένο αεροσκάφος βγάζει παράνομα από τη χώρα χρήματα και χρυσό και φυγαδεύει συγγενείς αξιωματούχων;», ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που διατύπωσε προς την κυβέρνηση η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

Η σιωπή της κυβέρνησης στο ζήτημα που έχει προκύψει με την πτήση – μυστήριο του Μαδούρο, αλλά και η προσπάθειά της να διαψεύσει το ρεπορτάζ, προκαλεί πολλά ερωτήματα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις για την υπόθεση. «Θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση, όχι μόνο για τον ανεφοδιασμό, αλλά ενδεχομένως και για το ποιοι επέβαιναν, αν υπήρχαν στοιχεία τα οποία δηλώθηκαν τελωνειακά, τι σήμαινε αυτή η διέλευση, η υποτιθέμενη transit διέλευση, όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν και να διερευνηθούν», τόνισε (Κανάλι Ενα) ο κ. Βενιζέλος.

«Ηλθε υπουργός Εξωτερικών άλλης χώρας στην Ελλάδα και το μάθαμε από το ρεπορτάζ;», αναρωτήθηκε με δήλωσή του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πρόσθεσε: «Γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά ευθέως αλλά προτιμά τις υπεκφυγές και τα επιχειρήματα της πεντάρας;». Αιχμηρή ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος υποστήριξε (ΣΚΑΪ) ότι «όταν φύγουν από την κυβέρνηση, σε λίγους μήνες, αυτά που θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας δεν θα έχουν προηγούμενο από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Τι λέει βουλευτής της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς την σοβαρή, ενώ αμφισβητεί ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Αθήνα μόνο για ανεφοδιασμό. Το κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο βουλευτής και καθηγητής Οικονομικών Χοσέ Γκέρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η πτήση συνδέεται με την επιχείρηση του Μαδούρο εξαγωγής χρυσού από τη χώρα. «Βγάζουν 5 με 6 τόνους χρυσό συνεχώς.

Με έναν τρόπο λαθραίο. Είναι πιθανόν η στάση του αεροσκάφους στην Ελλάδα να σχετίζεται με αυτό το θέμα, να χρησιμοποιήσουν δηλαδή την Ελλάδα ως ενδιάμεσο για το ζήτημα του χρυσού. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως μηχανισμό για να αποκτήσουν ευρώ και στη συνέχεια αυτά τα ευρώ να καταλήξουν στο Καράκας», τόνισε ο κ. Γκέρα.

Όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, το καθεστώς του Μαδούρο βγάζει τόνους χρυσού από τη Βενεζουέλα, με προορισμό κυρίως την Τουρκία. Ο κ. Γκέρα στην ίδια συνέντευξη επέκρινε και τη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κρίση στη Βενεζουέλα. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Μαδούρο. Για αυτόν το λόγο δίνει άδεια προσγείωσης στο αεροσκάφος. Είναι πολύ κακό η Ελλάδα, που είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας, να στηρίζει μια δικτατορία», κατέληξε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χοσέ Γκέρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ: Για τρίτη διαδοχική ημέρα συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις επιδίδονται και πάλι σήμερα οι Ισραηλινοί  προκειμένου να καταρτίσουν έναν χάρτη αντιποίνων σε βάρος του Ιράν. Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων στο Reuters,...
Γερμανία: Παρατείνεται το lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία χρόνια: με βάση προσωρινά στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο, που...
Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Πασαλιμάνι: Κατέρρευσε κτίριο – 1 νεκρός και 3 τραυματίες

Τμήμα διώροφου κτιρίου, στο οποίο εκτελούνταν εργασίες ανακαίνισης, κατέρρευσε στην οδό Νεωρίων στο Πασαλιμάνι, λίγο πριν τις 10 το πρωί. Νωρίτερα, η Πυροσβεστική ανέφερε σε...

Έλον Μασκ: «Καταρρέει ο πληθυσμός της Ελλάδας» – Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Χ

– Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X προχώρησε ο ιδιοκτήτης της Space-X, της Tesla και πολλών άλλων εταιρειών Έλον Μασκ αναφορικά με την τραγική κατάσταση...

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για...
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι απεργούν, τι ώρα...

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό...

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που διενεργεί η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV το οποίο συνεργάζεται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τόκιο: Φλέγεται αεροσκάφος της Japan Airlines στο διάδρομο προσγείωσης

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), όταν...

Οι Times κατά του Σούνακ: Τα Γλυπτά πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους χώρο

Την ήδη εκπεφρασμένη θέση τους υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα επαναβεβαίωσαν την...

Πάρνηθα: Η πυρκαγιά τη νύχτα από τα 35.000 πόδια

Διερχόμενος στα 35 χιλιάδες πόδια (λίγο ψηλότερα από τα 10 χλμ), ο κυβερνήτης της πτήσης...

Ελευθέριος Βενιζέλος: Επιβάτης “ομολόγησε” σε αεροσυνοδό πως έκανε φόνο πριν μπει στο αεροπλάνο

Συγκεκριμένα, στο αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από την Γερμανία με προορισμό την Αίγυπτο ένας...