Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
17.6 C
Athens

Την αναγνωρίζετε; – Εφοπλίστρια έχασε 3 παιδιά, στράφηκε στο Θεό και έκανε μοναστήρι την βίλα της

Στις Οινούσσες, λίγο έξω από την πόλη είναι κτισμένη η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της οποίας ιδρύτρια ήταν η πρώτη Ηγουμένη, Μαρία Μυρτιδιώτισσα Μοναχή Προσκυνήτρια.

  • Η Μοναχή Μαρία Μυρτιδιώτισσα, κτήτωρ και πρώτη Ηγουμένη της Μονής ήταν κόρη της εφοπλιστικής οικογένειας του Δημητρίου Λαιμού. Το κοσμικό όνομά της ήταν Κατίγκω Λαιμού.

Η Κατίγκω ούσα ακόμα σε μικρή ηλικία, παρέμενε επί ώρες μπροστά στο εικονοστάσι της. Στα 16 χρόνια της, είδε στον ύπνο της ότι ενώ προσκυνούσε τον Επιτάφιο στον Ναό του Αγίου Νικολάου της πόλης των Οινουσσών, είδε τον Χριστό Ζώντα, Του ζήτησε να της κάνει τη χάρη να πραγματοποιεί ό,τι η ίδια Του ζητεί και Εκείνος έγνεψε με στοργή καταφατικά.

Άφησε τα πλούτη, έγινε καλόγρια: Εφοπλίστρια έχασε 3 παιδιά, στράφηκε στο Θεό και έκανε τη βίλα της μοναστήρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφού τελείωσε το σχολείο, υπακούοντας στους γονείς της, παντρεύτηκε τον επίσης εφοπλιστή Πανάγο Πατέρα (του Διαμαντή), μετέπειτα μοναχό Ξενοφώντα και απέκτησαν τρία παιδιά, την Καλλιόπη, τον Διαμαντή και την Ειρήνη.

Κατίγκω Λαιμού: Η ιστορία πίσω από την οικογένειά της

Ο εκκλησιασμός και η αργία της Κυριακής τηρούνταν απαρεγκλίτως στο σπίτι τους. Τετάρτες και Παρασκευές ήταν ημέρες νηστείας, ενώ συχνά έκαναν λειτουργίες και ολονυχτίες και στα σαλόνια τους φιλοξενούνταν όχι μόνο επώνυμοι αλλά και απλοί ταπεινοί αδελφοί, σεβαστοί γέροντες και γερόντισσες που την εποχή εκείνη ήταν φοιτήτριες αλλά και επιστήμονες.

Άφησε τα πλούτη, έγινε καλόγρια: Εφοπλίστρια έχασε 3 παιδιά, στράφηκε στο Θεό και έκανε τη βίλα της μοναστήρι

Όλα άλλαξαν από τη μία στιγμή στην άλλη, όταν ο σύζυγος της Κατίγκως, διεγνώσθη με καρκίνο. Τότε, η μικρή κόρη της οικογένειας, η Ειρήνη ζήτησε θερμά από το Θεό να πάρει την ασθένεια του πατέρα της για να συνέλθει εκείνος, που ήταν ο στυλοβάτης της οικογένειας. Στη συνέχεια η μικρή κόρη προσβλήθηκε από την ίδια ασθένεια του πατέρα της, ο οποίος συνήλθε και έζησε για πολλά χρόνια ακόμη, με τους γιατρούς να μην μπορούν να εξηγήσουν τι συνέβη.

Την περίοδο των ασθενειών αυτών η βίλλα του Ψυχικού μετατράπηκε σε μοναστήρι σχεδόν. Οι καλύτεροι πνευματικοί της εποχής, ιερείς, ιεροκήρυκες, πνευματικοί άνθρωποι, προβεβλημένοι αλλά και ταπεινοί, συγκεντρωνόταν προς στήριξη και πνευματική ανάταση της οικογένειας.

Κατίγκω Λαιμού: Η απώλεια των παιδιών της

Λίγο καιρό πριν την κατάληξή της είχε δεχθεί την μοναχική κουρά και ως μοναχή πλέον, με την ονομασία Ειρήνη Μυρτιδιώτισσα, έφυγε από τη ζωή το 1960 σε ηλικία 21 ετών.

Όσο η Ειρήνη ήταν άρρωστη, η οικογένεια είχε κάνει μαζί με την ίδια ένα τάμα., να χτίσουν ένα Μοναστήρι. Ο Γέροντας Ιερώνυμος της Αιγίνης, τον οποίον συχνά επισκέπτονταν, τους συμβούλεψε: «…καλόν πράγμα σας εφώτισεν ο Θεός…. έχει ο τόπος σας Μοναστήρι; Όχι; Ε τότε …. στον τόπο σας, λοιπόν. Στις Οινούσσες». Το 1963 μπήκε ο θεμέλιος λίθος της Μονής και αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Έξι χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 1966 άφησε την τελευταία του πνοή και ο πατέρας ως Μοναχός Ξενοφών. Πριν το θάνατό του, επισκέφθηκαν με την Κατίγκω τον Γέροντα Ιερώνυμο της Αιγίνης για να πάρουν την ευχή του. Εκείνος όρισε να γίνει και εκείνη μοναχή και πριν τις 40 ημέρες της χηρείας της να «βγάλει τα ρούχα της χηρείας και να ενδυθεί τα ρούχα της Μοναχής». Της είπε ακόμα ότι «θα περάσεις πολλές θλίψεις αλλά ό,τι θέλει ο Θεός».

Στις 20 Οκτωβρίου του 1967 η Κατίγκω ενεδύθη το μοναχικό ράσο, με το όνομα Μαρία Μυρτιδιώτισσα, Μοναχή Προσκυνήτρια και συγχρόνως ανέλαβε την ηγουμενία της Ιεράς Μονής στις Οινούσσες.

Άφησε τα πλούτη, έγινε καλόγρια: Εφοπλίστρια έχασε 3 παιδιά, στράφηκε στο Θεό και έκανε τη βίλα της μοναστήρι

Μετά την κοίμηση του πατέρα Ξενοφώντα, ακολούθησε εντελώς ξαφνικά ο θάνατος της μεγάλης κόρης της Καλλιόπης σε ηλικία 47 ετών και αργότερα του τρίτου παιδιού της Κατίγκως, του Διαμαντή, στην ίδια πάλι ηλικία των 47 ετών.

«Τις έγνω νουν Κυρίου;». «Καλή αντάμωση στους ουρανούς». Με αυτά τα λόγια η Μητέρα κατευόδωνε τα παιδιά της. Να αναφέρουμε πως η Ειρήνη Μυρτιδιώτισσα μοναχή, μεταφέρθηκε στην Μονή μετά την εκταφή της από την Αττική γη. Σήμερα αναπαύεται στον ειδικό χώρο της Μονής σε ειδική γυάλινη λάρνακα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

«Νικολοβάρβαρα»: Το …περίεργο τρίγωνο και ο βαρύς χειμώνας!

Είθισται το εορταστικό τριήμερο 4, 5 και 6 Δεκεμβρίου να το ονομάζουμε αλλιώς και «Νικολοβάρβαρα», από τις γιορτές της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα...

Ευαγγέλιο και Απόστολος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2023. 

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Δ’ – Κατά Λουκά ΚΔ'(24) 1-12 Τῇ δὲ μιᾷ τῶν σαββάτων ὄρθρου βαθέος ἦλθον ἐπὶ τὸ μνῆμα φέρουσαι ἃ ἡτοίμασαν ἀρώματα, καί...

Ο πικρός και ο γλυκός καρπός

– Κάποια βραδυά ο Άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν, καθώς προσευχόταν, ήρθε σε έκσταση ( μεταξύ ξύπνιου και ύπνου ) και βρέθηκε στα βασιλικά...

Άγιος Παΐσιος : Όταν επισκέπτεται ο πόνος τον άνθρωπο, τότε του κάνει επίσκεψη ο...

– Άνθρωπος που δεν περνάει δοκιμασίες, που δεν θέλει να πονάει, να ταλαιπωρήται, που δεν θέλει να τον στεναχωρούν ή να του κάνουν μια...

Η αξία της Αγίας Γραφής

Για την αξία της Αγίας Γραφής και τις ωφέλειες που πηγάζουν από τη μελέτη της γράφει χαρακτηριστικά ο απόστολος Παύλος: «Πάσα γραφή θεόπνευστος και...

Οι αλήθειες που γίνονται δηλητήριο

Πολλά θετικά και αρκετά αρνητικά έχει η δική μας εποχή. Η τεχνολογία εισήλθε στην καθημερινότητά μας, την καθόρισε και την ευκόλυνε. Όμως, είναι φανερή η...

Αν κάποιος χρησιμοποιεί αυτές τις 13 φράσεις, μπορεί να είναι κρυφά δυστυχισμένος στη ζωή

Όσο περισσότερο κοιτάξετε γύρω σας, τόσο περισσότερο θα δείτε ανθρώπους που είναι κρυφά δυστυχισμένοι. Ναι, επιφανειακά, παρουσιάζουν όλα τα τυπικά σημάδια ευτυχίας και επιτυχίας,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό;

Καθηγητής: Είναι καλός ο Θεός;Φοιτητής: Φυσικά. Καθηγητής: Είναι ο Θεός παντοδύναμος;Φοιτητής: Ναι Καθηγητής: Ο αδερφός μου...

Άσε τον Θεό να σε συγχωρέσει

Είναι αυτή η απογοήτευση που έρχεται μετά την επιτέλεση της αμαρτίας. Είναι αυτή η...

Άφησε τον Θεό να κανονίζει την πορεία σου

ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ: Αυτός γνωρίζει προτού ζητήσεις κάτι.Ζήτα λοιπόν να σου δώσει μετάνοια, να...

Ο άνθρωπος οφείλει να πλησιάσει τον Θεό

– Το μεγαλύτερο και τελειότερο κατόρθωμα, πού ημπορεί να ειπή ή να συλλογισθή ο...