ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Η Μέι πατάει το «κουμπί» του Brexit

63

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ενημερώσει επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση για το «αντίο» της χώρας της, την Τετάρτη 29 Μαρτίου. Ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου, που εκδόθηκε πριν λίγη ώρα, αναφέρει ότι η Τερέζα Μέι θα στείλει επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι ελπίζει οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της εξόδου και για τις μελλοντικές σχέσεις Λονδίνου –Βρυξελλών, να αρχίσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ο “χάρτης” του Brexit όπως τον αποτύπωσε το BBC.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχεδιασμό της βρετανικής κυβέρνησης, το επίσημο Brexit θα υλοποιηθεί το Μάρτιο του 2019. Βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50, συνομιλίες για έξοδο και μελλοντικές σχέσεις με την Ε.Ε. δεν επιτρέπονται, μέχρι να ενημερώσει επίσημα η Βρετανία την Ε.Ε. για την πρόθεσή της να αποχωρήσει.  Εκπρόσωπος του Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Βρετανός πρέσβης στην Ε.Ε. σερ Τιμ Μπάρροου, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο νωρίτερα σήμερα, για την ημερομηνία που θα ενεργοποιήσει το Λονδίνο το άρθρο 50. Εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε «έτοιμος και εν αναμονή» της επιστολής.

Η αποχώρηση από την κοινή αγορά δεν ήταν στοιχείο του δημοψηφίσματος, είναι πολιτική επιλογή της Τερέζα Μέι, ανέφερε ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

«Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί»,  υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Μέι, αναφορικά με δημοσιεύματα για πρόωρες εκλογές. Μιλώντας την ίδια ώρα από το Σουόνσι, στη διάρκεια της πρώτης από μια σειρά επισκέψεις της σε βρετανικές πόλεις πριν προσφύγει στο άρθρο 50, η Μέι διαβεβαίωνε πως θα φέρει «τη σωστή συμφωνία» για το Brexit. Υποστήριξε δε, ότι το δημοψήφισμα του περασμένου χρόνου, δεν αφορούσε μόνο αποχώρηση από την Ε.Ε. αλλά ήταν και ψήφος «αλλαγής του τρόπου που λειτουργεί η χώρα».  Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός της αρμόδιος για το Brexit, ανέφερε πως η Βρετανία βρίσκεται «στο κατώφλι της πιο σημαντικής διαπραγμάτευσης για τη χώρα, εδώ και μια γενιά».

Διαβάστε επίσης:  Μαξίμου: Αύριο θα ανακοινωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία
Ο Τουσκ είχε δηλώσει νωρίτερα πως αναμένει να συγκληθεί σύνοδος κορυφής των 27 κρατών μέσα σε 4-6 εβδομάδες, για να δοθεί εντολή στον διαπραγματευτή της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις από το Λονδίνο, ο κ. Τουσκ έγραψε στο twitter, «Μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή που η Βρετανία θα το ζητήσει, θα παρουσιάσω ένα προσχέδιο οδηγιών για το Brexit,  στα 27 κράτη μέλη». Ο Τουσκ είχε δηλώσει νωρίτερα πως αναμένει να συγκληθεί σύνοδος κορυφής των 27 κρατών μέσα σε 4-6 εβδομάδες, για να δοθεί εντολή στον διαπραγματευτή της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέν. Βάσει αυτού του σεναρίου, οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν το Μάιο.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρρον, δήλωσε πως η απόφαση της κας Μέι να αποκλείσει συμμετοχή στην κοινή αγορά πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αποδεικνύει ότι ακολουθεί σχέδιο ενός Brexit «ακραίου και διχαστικού». Τη μέρα που ταξιδεύει στη χώρα υποστηρίζοντας ότι θέλει να ενώσει τη Βρετανία, αφήνει να γίνει γνωστό ότι πρόκειται να εξαπολύσει διχόνοια και πίκρα, τόνισε.

Η αποχώρηση από την κοινή αγορά δεν ήταν στοιχείο του δημοψηφίσματος, είναι πολιτική επιλογή της Τερέζα Μέι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά όχι η Τερέζα Μέι,  αναμένεται να συναντηθούν στη Ρώμη για την 60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης, βάσει των οποίων ιδρύθηκε η ΕΟΚ, πρόδρομος της Ε.Ε.