Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Την Κυριακή η συνομιλία Ερντογάν – Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει αύριο Κυριακή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Καλίν διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε για άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Εκ νέου, συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που διατηρεί ούτε με τη Μόσχα ούτε με το Κίεβο.

“Ο πρόεδρος θα του μεταφέρει το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε από την αρχή: τερματίστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο, δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις, δημιουργήστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και απομακρύνετε τους αμάχους”, είπε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι NTV.

Ο Ερντογάν θα ζητήσει επίσης, συνομιλίες “σε επίπεδο ηγεσίας” μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του, στο Φόρουμ Διπλωματίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η πρόσκληση του Τσαβούσογλου έγινε δεκτή θετικά από τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Γκενάντι Γκατίλοφ ο οποίος χαρακτήρισε ως «καλή ιδέα» μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο υπουργών στην Αττάλεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο Φόρουμ, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου.

“Πιστεύουμε ότι αυτές οι συναντήσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Ειδικότερα, μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο ο πόλεμος θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή”, τόνισε ο Καλίν.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Καλίν, η Ρωσία θέτει “μη ρεαλιστικούς” όρους για να τερματιστεί ο πόλεμος.

“Αλλά, υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματία γι’ αυτό. (…) Έχουμε καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε καμία από αυτές τις δύο”, είπε.

Οι ανθρωπιστικές εκεχειρίες που κήρυξε η Ρωσία σε δύο πόλεις της Ουκρανίας θα πρέπει να ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα και οι διάδρομοι για απομακρύνσεις αμάχων και αποστολές βοήθειας πρέπει να ανοίξουν σε όλη τη χώρα, δήλωσε επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Μπακού, ο Τσαβούσογλου είπε επίσης, ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να είναι διαρκής, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα εργάζεται για την εκκένωση των πολιτών της στην Ουκρανία με λεωφορεία και τρένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ: Για τρίτη διαδοχική ημέρα συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις επιδίδονται και πάλι σήμερα οι Ισραηλινοί  προκειμένου να καταρτίσουν έναν χάρτη αντιποίνων σε βάρος του Ιράν. Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων στο Reuters,...
Γερμανία: Παρατείνεται το lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία χρόνια: με βάση προσωρινά στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο, που...

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για...

Jerusalem Post: Σενάριο αστραπιαίας επίθεσης με τα ισραηλινά F-35 να καταστρέφουν την ιρανική αεράμυνα

Σενάριο με τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει το Ισραήλ μετά την επίθεση που δέχτηκε από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν παρουσίασε η Jerusalem Post στη...

Αυστραλία: Νέα αιματηρή επίθεση με μαχαίρι

Ένας επίσκοπος και αρκετοί πιστοί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία στο Σίδνεϊ και ενώ μεταδιδόταν η λειτουργία απευθείας σε διαδικτυακό κανάλι στο...

Ισραήλ: Νέα συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει εκ νέου το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο στις 2 μ.μ. σήμερα Δευτέρα. Το συγκεκριμένο συμβούλιο είναι το φόρουμ...

Η επόμενη μέρα για το Ισραήλ: Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Τεχεράνη...

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις φλέγουσες εξελίξεις στη Μέσα Ανατολή, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ ανησυχούν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...

Ρώσοι κατάσκοποι του Πούτιν εργάζονταν στο ΝΑΤΟ επί χρόνια

Κατάσκοποι του Βλαντίμιρ Πούτιν εργάζονταν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, «επί χρόνια», όπως...

Καθαρή νίκη του Ιμάμογλου – Ο Ερντογάν χάνει και την Άγκυρα

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το κόμμα Δικαιοσύνης...

Τουρκία: Με το βλέμμα στην Κωνσταντινούπολη οι δημοτικές εκλογές – Στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, το ενδιαφέρον στρέφεται...