Την Πέμπτη στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας η νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιτζί

31
Στα χέρια του Αναστασιάδη η πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση πόρων

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα, αντικείμενο της συνάντησης, που θα έχουν στις 26 του μήνα οι κκ Αναστασιάδης και Ακιντζί, θα είναι η προσαρμογή του συστήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων στις συνθήκες του 2017.

Το θέμα αυτό, προσθέτουν, θα τεθεί σε πολιτικό επίπεδο στο δεύτερο μέρος της διάσκεψης για την Κύπρο.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συζητήσουν και για τη μέθοδο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν στα άλλα πέντε κεφάλαια.

«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί τρίτο κράτος να ελέγχει κράτος-μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης» δηλώσε στην Real News ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «ουδείς μπορεί να έχει παρεμβατικά δικαιώματα ως προς την Κύπρο»

Στο θέμα παρενέβην και το Κρεμλίνο. “Στις διαπραγματεύσεις πρέπει να ληφθεί «υπόψη πλήρως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναγκαιότητα κατάργησης του θεσμού των εγγυήσεων», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία ποτέ δεν ήταν αμέτοχος παρατηρητής» και προειδοποίησε πως οι “προσπάθειες για καθορισμό τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων για τη διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε αδιέξοδο”.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας των τεχνοκρατών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, στο Μον Πελερέ. Ανάλογης ενημέρωσης, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, έτυχε και ο Μουσταφά Ακιντζί από τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Απριλίου

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η προσπάθεια να απαλλαγεί η Κύπρος από την τουρκική κατοχή «είναι σήμερα πιο δυνατή από ποτέ», προσθέτοντας ότι ηγέτης αυτής της προσπάθειας είναι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, «ο οποίος με μαεστρία ήδη καταγράφει σημαντικές επιτυχίες».

Μιλώντας ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι γίνεται συζήτηση για μια λύση, «που όχι απλώς θα είναι ποιοτικά καλύτερη του σχεδίου που απορρίφθηκε από τον λαό, αλλά σε αρκετά σημεία καλύτερη και από το σύνταγμα του 1960». Τονίζοντας την ανάγκη για εθνική ενότητα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι προϋποθέτει εθνική ευθύνη και υπέρβαση της οποίας προσωπικής και κομματικής ατζέντας.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε επίσης σε κάποιους οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να επιχειρούν με συμπεριφορές τους τη διατάραξη των σχέσεων Αθήνας- Λευκωσίας και «να κάνουν μαθήματα εθνικοφροσύνης και πατριωτισμού».

Απευθύνοντας έκκληση για ενότητα και ομοψυχία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «οι θέσεις για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ομόσπονδο κράτος, έχουν επικυρωθεί επανειλημμένα και αυτές είναι που αγωνίζεται να πετύχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».