Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022
23.4 C
Athens

Την Πέμπτη αρχίζει η πολιτική διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

Στη Σύνοδο του Euroworking Group θα γίνει ο πρώτος απολογισμός των εν Αθήναις διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τις συντάξεις και για τα υπόλοιπα μέτωπα της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας.

Στη σύνοδο που έχει οριστεί για την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα “ακούσουν” την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα δεδομένα της αποστολής στην Αθήνα, αλλά και τα συμβάντα της προηγούμενης Παρασκευής με επίκεντρο το δημοσίευμα του ΑΜΠΕ περί συμφωνίας για τις συντάξεις, το οποίο διέψευσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Φέρεται να προκάλεσε την ενόχληση των Βρυξελλών καθώς και των υπολοίπων θεσμών, όπως έγινε σαφές και από τις δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά και όχι μόνο.

Αποφάσεις τον Δεκέμβριο

Από την πρώτη αυτή επίσημη πολιτική συνάντηση σε επίπεδο EWG έως τις τελικές αποφάσεις, φέρεται ότι θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον είναι ορατό και το σενάριο λήψης των τελικών πολιτικών αποφάσεων στο παρά… πέντε, δηλαδή τον Δεκέμβριο. Και τούτο καθώς απαιτούνται αρκετές ακόμα κινήσεις στη “σκακιέρα”, αλλά και η δημοσιοποίηση νεότερων στοιχείων για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας φέτος και για τη διατηρησιμότητά τους τα επόμενα χρόνια.

Το βασικό διακύβευμα βεβαίως είναι το τι θα γίνει με την περικοπή των συντάξεων. Η ελληνική πλευρά έχει ως βασικό αίτημα την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς το 2019. Επικαλείται μάλιστα την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος επιτρέπει και την ενεργοποίηση μιας σειράς από αντίμετρα.

Ο δημοσιονομικός χώρος αυτός είναι το βασικό πεδίο τεχνικής διαπραγμάτευσης. Και τούτο διότι οι θεσμοί επιμένουν από την πλευρά τους ότι κάποια από αυτά τα αντίμετρα είναι ειδικής σημασίας (πχ μείωση βαρών στις επιχειρήσεις) και γι αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό περιθώριο, ούτως ώστε να τεθούν σε εφαρμογή για να τονώσουν την οικονομία και το ΑΕΠ.

Αίτημα στις 15/10

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού ως έχει (δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας και την περικοπή των συντάξεων την 1η Οκτωβρίου). Περιλαμβάνει όμως και την κατάθεση επίσημου αιτήματος μη περικοπής τους στις 15 Οκτωβρίου (όταν θα πρέπει να καταθέσει για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες προσχέδιο προϋπολογισμού με τη μορφή του αιτήματος ένταξης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο).

Το προσχέδιο προς τις Βρυξέλλες, όπως έγραφε το Capital.gr, θα συμπεριλάβει την εκδοχή της μη εφαρμογής της περικοπής και της ανάλογης προσαρμογής των στόχων του προϋπολογισμού. Η σχετική διαδικασία θα υποστηριχθεί από ειδική μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους. Εκτιμάται μάλιστα ότι παρά τα όσα λέγονται, γράφονται και “διαψεύδονται” τελευταία, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν σιωπηρά αποδεχθεί τη “λογική” των επιχειρημάτων του ΥΠΟΙΚ (άλλωστε εξ αρχής (2017) είχαν αυτή την θέση), ενώ το ΔΝΤ έχει επίσης σιωπηρά αποδεχθεί τον μη διαρθρωτικό χαρακτήρα του μέτρου.

Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι αναφορικά με τις συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις (με μία εκδοχή να προβλέπει την ακύρωση όχι μόνο των περικοπών έως 18%, αλλά κάθε περικοπής), η εφαρμογή των περικοπών έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά και η αναστολή της περικοπής των συντάξεων.

Η έκθεση των θεσμών

Η έκθεση των θεσμών αναμένεται να ανακοινωθεί το Νοέμβριο, μαζί με το πακέτο φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν θα περιλαμβάνει, βεβαίως, μόνο το θέμα των συντάξεων, αλλά και τα υπόλοιπα μέτωπα της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που αφορούν στην πραγματική οικονομία και στην πρόοδο της χώρας σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Θα λάβουν χώρα εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις και ανταλλαγή στοιχείων για την πρόοδο σε μία σειρά από προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια και με την ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και με την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, με την ενίσχυση της δικαιοσύνης και της διαφάνειας αλλά και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με παρεμβάσεις στην παιδεία, στην υγεία, στο κοινωνικό κράτος και γενικότερα στα περίπου 50 προαπαιτούμενα τα οποία οφείλει να υλοποιήσει η Ελλάδα έως το τέλος του 2018 με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Οι πρώτες επαφές αυτή την εβδομάδα

Οι πρώτες πολιτικές ζυμώσεις αλλά και επαφές με τις αγορές, θα γίνουν πριν το EWG. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συμμετάσχει ως παρατηρητής σε συνάντηση του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin ministerial network) στο Βερολίνο.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα παραστεί στο 13ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow, το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Την Πέμπτη θα μιλήσει σε κοινό επενδυτών και θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συντάξεις: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ

Από σήμερα Πέμπτη, 26 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Ιουνίου. Αναλυτικά: Σήμερα Πέμπτη 26 Μαΐου καταβάλουν οι τέως...

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ-‘Βόμβα’: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ νέα λίστα-‘φωτιά’ με «ύποπτες» καταθέσεις ‘εκλεκτών’ Ελλήνων σε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ στοιχεία για Ελληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους και «άγνωστα» μικρά κράτη. Γεμάτα από λίστες με Ελληνες καταθέτες στο...
"Μάχη" με τους θεσμούς για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις λόγω κορωνοϊού

Η Κομισιόν προτείνει τέλος στην Ενισχυμένη Εποπτεία της Ελλάδας τον Αύγουστο

Την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο δείχνει η 14η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία. «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη...

Έρχονται αναδρομικά για 60.000 συνταξιούχους: Οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν –...

Αναδρομικά αναμένεται να λάβουν 60.000 συνταξιούχοι. Θα δοθούν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς – μηχανικούς. Για το τέλος Ιουνίου μετατίθεται -για...
Επιστρεπτέα προκαταβολή Νο6

Οι πληρωμές από το Υπ. Εργασίας, τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, έως τις 27...

Καταβολές άνω του 1,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και...

Αναδρομικά: Έρχονται τρία πακέτα για τους συνταξιούχους – Πότε ξεκινά η εκκαθάριση των συντάξεων

Αναδρομικά πενταετίας έως 33.750 ευρώ και προσαύξηση της μηνιαίας σύνταξης έως 563 ευρώ θα λάβουν εντός του Μαΐου 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης. Παράλληλα, τον...
Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Πέμπτη

ΜΜΜ: Θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου; Τι είπε ο Καραμανλής για τα νέα...

Για το εάν θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου το επόμενο διάστημα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τύπος της Πέμπτης 26/5

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 26-5-2022 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τίτλοι - εξπρές για τα χωράφια ΤΑ...

Ο Τύπος της Πέμπτης 19/5

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 19-5-2022 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο ΤΑ ΝΕΑ: Επαναλειτουργούν...

Θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις τους επόμενους μήνες- Τι απάντησε ο Χατζηδάκης

Για το εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις τους επόμενους μήνες ρωτήθηκε από δημοσιογράφο...

Πότε θα δοθούν οι συντάξεις Ιουνίου

Tον οριστικό προγραμματισμό για την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουνίου, από τις...