Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Την τελευταία του πνοή άφησε ξαφνικά ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος

Την τελευταία του πνοή άφησε απόψε ξαφνικά κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος σε ηλικία 64 χρονών, και η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος την Εκκλησία της Κρήτης αλλά και το ποίμνιο του.

Σήμερα Παρασκευή θα συνεδριάσει εκτάκτως η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης προκειμένου να οριστεί ο τοποτηρητής της Μητρόπολης, ενώ η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει τα σχετικά για την εξόδιο και την ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης κυρού Ευγενίου.

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ανατολικής Κρήτης Ευγένιος, κατά κόσμο Μιχαήλ Πολίτης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1952.

Ο πατέρας του καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς Πολέμους και στο μέτωπο της Αλβανίας.

Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στη γενέτειρά του, εισήχθη στην Ανώτερη Παιδαγωγική Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης σε ηλικία 19 ετών, αποκτώντας το πτυχίο ιεροδιδασκάλου.

Από το 1973 ως το 1977 φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην ίδια σχολή.

Επίσης επί δύο χρόνια ήταν επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα του Κανονικού Δικαίου και Ποιμαντικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του πήρε μέρος σε πολλά συνέδρια και διασκέψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με υποτροφία.

Το 1980 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Ακολούθως το 1982 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο, και του δόθηκε το οφίκκιο του αρχιμανδρίτη ενώ διορίστηκε ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι έως το1994.

Στις 14 Ιουνίου 1994 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Κατά την διάρκεια της ποιμαντορίας του ανέπτυξε φιλανθρωπικό έργο, ενισχύοντας ιδιαίτερα το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και τον αγώνα για να μην κλείσει, τον Ερυθρό Σταυρό και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Ο Μητροπολίτης ανέπτυξε σημαντικό έργο στην Μητρόπολή του ενώ βασικό μέλημά του ήταν η κατήχηση της νεολαίας.

Είχε λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσει άρθρα σε θεολογικά έντυπα ενώ συνεισέφερε και σε συλλογικά έργα, όπως το “Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης”, έκδοση της Ιεράς Μονή Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής, το 2008.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θεσσαλονίκη: Νέος μητροπολίτης ο επίσκοπος Ωρέων Φιλόθεος

Ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος είναι ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, καθώς τη Δευτέρα εξελέγη με...

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από...

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι η εισαγωγή στο νοσοκομείο έγινε...

Η Ιερά Σύνοδος “αδειάζει” τον Μητροπολίτη Δωδώνης για τις αδιανόητες δηλώσεις του για τους βιασμούς

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου για τους βιασμούς...