Την Τετάρτη αρχίζουν οι διπλωματικές διεργασίες για την ονομασία της πΓΔΜ

32
Νίμιτς για την συμφωνία: «Νέα εποχή» στα Βαλκάνια

Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό θα σημάνει με τη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, την προσεχή Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νίμιτς δεν πρόκεται να καταθέσει νέα πρόταση ως προς την ονομασία της γειτονικής χώρας. Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ που θα προβληθεί απόψε ο βετεράνος διπλωμάτης- που ασχολείται με την επίλυση του θέματος για περισσότερα απο 20 χρόνια -αναφέρει ότι θα δώσει κάποιες προτάσεις στους αντιπροσώπους των δύο χωρών αλλά ξεκαθαρίζει πως δεν “υπάρχει τίποτα εντελώς καινούργιο” και πως “δεν υπάρχει κάτι μαγικό στο θέμα” καθώς όπως σημειώνει “γνωρίζουμε τα επιχειρήματα της Αθήνας και αυτά των Σκοπίων. Επομένως υπάρχουν στοιχεία, που υπήρχαν στο παρελθόν”.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια πάντως φαίνεται να υπάρχει διάθεση να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης. Όπως άλλωστε αποκάλυψε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια νέα διαδικασία στην οποία θα έχουν κύριο ρόλο. Συμφώνησαν, κατά τα λεγόμενα του κ Ντιμιτρόφ, στη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας υπό την ηγεσία των υπουργών Εξωτερικών με στόχο να αναζητηθούν λύσεις για το θέμα του ονόματος.

Με αυτό τον τρόπο εξηγείται και η φράση στο κοινό περίπου ανακοινωθέν των δύο υπουργείων Εξωτερικών μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών που επεσήμανε πως “οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος”.

Διαβάστε επίσης:  Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ γυρίζουν την πλάτη στον Θεοχαρόπουλο

Πέραν αυτής της απόφασης το κλίμα αποτιμάται και από τις δύο χώρες ως θετικό. Εφόσον επιβεβαιωθεί και στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο κ. Νίμιτς με τους δύο διαπραγματευτές αυτή την εβδομάδα δεν θα πρέπει να αποκλείεται συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές που επιθυμούν ταχεία επίλυση του θέματος, όπως οι ΗΠΑ, εκτιμούν ότι η εμπλοκή των δύο πρωθυπουργών είναι κρίσιμη. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει την επιθυμία του για μια τέτοια συνάντηση μάλιστα ήθελε να επισκεφθεί την Αθήνα εντός του Ιανουαρίου ωστόσο στην Αθήνα εκτιμούν πως μια τέτοια συνάντηση δεν θα έπρεπε να είναι συμβολικού χαρακτήρα, αλλά ουσιαστική. Εξάλλου τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλουν να καλλιεργηθεί σε αυτή τη φάση μια υπερβολική αισιοδοξία ως προς την επίλυση του θέματος.

Αυτό που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση είναι κατ’ αρχάς η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στα Σκόπια αλλά και οι δύσκολες σχέσεις της κυβέρνησης Ζάεφ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκεόργκι Ιβανόφ που προέρχεται από το εθνικιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ν. Γκρούεφσκι VMRO- DPMNE. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κόμμα αυτό παρά την
παραίτηση Γκρούεφσκι δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας κάτι καθώς ο διάδοχος του στην ηγεσία, Κρίστιαν Μισκόφσκι θεωρείται “άνθρωπος” του πρώην πρωθυπουργού.

Στην Αθήνα παρακολουθούν επίσης με προσοχή τη διάθεση των πολιτικών κομμάτων στη γείτονα σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να νομιμοποιηθεί η όποια λύση προκύψει στο ονοματολογικό. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Mπουγιάρ Οσμάνι προερχόμενος από το αλβανικό DUI  έχει ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται κατά ενός δημοψηφίσματος, καθώς εκτιμά πως “θα επιβάρυνε την διαπραγματευτική διαδικασία” όμως τα υπόλοιπα κόμματα όπως το κυβερνών των Σοσιαλδημοκρατών έχουν προεκλογικά δεσμευθεί για τη διεξαγωγή του.

Πηγή: athina984.gr