Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.6 C
Athens

Το άγνωστο παρασκήνιο για τις «κεκλεισμένων των θυρών» λειτουργίες στις 13.000 εκκλησίες της χώρας

Η σταθερά αρνητική θέση της κυβέρνησης, ο φόβος διασποράς του φονικού ιού, τα αιτήματα και άλλων Εκκλησιών στην Ελλάδα και το σενάριο για χιλιάδες αστυνομικούς φρουρούς των ναών.


Σε «μείζον» θέμα, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό, εξελίσσεται το ζήτημα με το διαρκές-επίμονο αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία ζητά από την Πολιτεία να επιτραπεί στους κληρικούς να τελούν, την περίοδο του Πάσχα, τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών. Κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, μετά από συστάσεις των υπευθύνων για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι προ 10 ημερών είχε αποφασισθεί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, να παραμείνουν οι ναοί κλειστοί και να υπάρχουν λειτουργίες με την παρουσία ενός-δύο ιερέων και ψαλτών σε ορισμένους μόνο ναούς όπου θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη.

Τα δύσκολα είναι μπροστά και το ιταλικό παράδειγμα απτό – Οι ειδικοί προειδοποιούν

Παράγοντες της Εκκλησίας για να αιτιολογήσουν αυτό το αίτημα τους αναφέρουν ότι «δέχονται χιλιάδες τηλεφωνικά μηνύματα, επιστολές και άλλου είδους ασφυκτικές πιέσεις από πιστούς αλλά και από ιερείς, να υπάρξουν λειτουργίες την περίοδο του Πάσχα και να μην μείνουν οι εκκλησίες σφραγισμένες». Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αυτό αφορά κυρίως το 15ημέρο 5-19 Απριλίου, δηλαδή τις δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα. Μάλιστα από εκκλησιαστικούς κύκλους εκφράζονται οι φόβοι ότι αυτή η πίεση και η κυβερνητική άρνηση «ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους ανώτερους κληρικούς να προχωρήσουν μέχρι και σε Περιφορά Επιταφίων ή Αναστάσιμων Ακολουθιών όπου θα υπάρχει μαζική παρουσία πιστών και αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ να επέμβει».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» παρόμοιο αίτημα έχουν υποβάλει και εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα(σσ. με επίκληση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο Βατικανό) Ισραηλινοί αλλά και σύλλογοι μουσουλμάνων στην χώρα μας. Με το Μέγαρο Μαξίμου όμως να είναι εντελώς αντίθετο και να δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει «εσωτερικές λειτουργίες» στις εκκλησίες αλλά και σε μοναστήρια. Κι αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος γύρω από αυτές να συγκεντρωθούν δεκάδες ή εκατοντάδες πιστοί, κάτι που μπορεί να κλονίσει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και σε μια δραματική κατάσταση -α λα Ιταλία- με την πανδημία.

Με εκπροσώπους, όμως, της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναφέρουν ότι θα μπορούσε η ΕΛ.ΑΣ να έχει ένα αστυνομικό έξω από τους 13.000 περίπου ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς για να αποτρέπει τη προσέλευση των πολιτών.

Κάτι που ωστόσο σημαίνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ότι για πολλές ημέρες την περίοδο του Πάσχα θα αναλωθεί ένα μεγάλο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ στην επιτήρηση των εκκλησιών όλης της χώρας και το οποίο είναι σχετικά ανέφικτο για αρκετές επαρχιακές περιοχές και ιδιαίτερα τις απομακρυσμένες. Με την κυβέρνηση να δηλώνει ανυποχώρητη και να συμπληρώνει ότι πρέπει παράλληλα να συνεκτιμηθεί ένα δεκαήμερο πριν το Πάσχα ποιός θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και ο βαθμός εξάπλωσης του ιού.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΤΕΛΕΣΗ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

Να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, ζητούν με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος.

«Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέση καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας…», τονίζει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος που κάνει ειδική μνεία και στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι παραμένουν «σιωπηλοί».

Στην ίδια επιστολή, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του Αρχιεπισκόπου ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θ. Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο.

Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη να επιτραπεί η τέλεση κηδειών και σε ναούς εκτός κοιμητηρίων, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας τα κοιμητήρια δεν έχουν ναούς.

Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά και στις διαδικτυακές μεταδόσεις ιερών ακολουθιών.

Με δεύτερη επιστολή της, την οποία υπογράφει ο αρχιγραμματέας της, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τον γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, να προβλεφθεί στους λόγους που επιτρέπουν έξοδο από τα σπίτια, η «ατομική προσευχή», όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ που εξέδωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφθούν τα μνήματα οικείων τους στα νεκροταφεία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Το μέγα όπλο για την σωτηρία όλων μας είναι η επιείκεια!

– Το μέγα όπλο για την σωτηρία όλων μας, είναι η επιείκεια. Το έλεος, το οποίο μας έρχεται από τον Θεό, πρέπει και εμείς...

Γιατί δεν είναι σήμερα του Αγίου Γεωργίου – Πότε είναι φέτος η γιορτή

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Αποτελεί άλλωστε και μια μέρα που γιορτάζουν σχεδόν όλες οι...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά στην εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας,...

Θάνατος αστυνομικού Ρέντη: Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι 60 συλληφθέντες

Τουλάχιστον 60 συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και συμμετοχή σε άλλα οπαδικά επεισόδια ενώ στη σχετική δικογραφία...

Αποκλιμάκωση του χρέους με πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023

Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Το έθιμο του τηγανισμένου συκωτιού, στις εκκλησίες

Για τις παραδοσιακές κοινωνίες της προ βιομηχανικής εποχής, τα Χριστούγεννα αποτελούσαν ορόσημο χρονικό και...

Ενθουσιασμένοι με τις πολιτικές εξελίξεις οι σατιριστές της χώρας

Ενθουσιασμένοι εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί οι σατιριστές της χώρας, μετά και τις νέες εξελίξεις...

Πάσχα: 4+1 μέτρα για τις εκκλησίες

Λίγες ώρες απόμειναν για την κορύφωση του Θείου δράματος και οι πιστοί θα πρέπει...

Μητσοτάκης: Αυστηρό μήνυμα στους ιεράρχες για τήρηση των μέτρων ενόψει εορτών

Μία πρώτη κουβέντα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός, λίγο πριν...