Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
18.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1958.... Ξεκινά τη λειτουργία της η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NASA.

Το ανάκτορο στο Τατόι αποκτά και πάλι ζωή! Τι θα συμβεί σε αυτό;

Ένα δειλό βήμα για τη δημιουργία μουσείου στο κτήριο του πρώην ανακτόρου Τατοΐου έγινε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το ΚΝΣΜ εξέτασε, επιτέλους, την προμελέτη αποκατάστασης, η οποία ήταν έτοιμη εδώ και ενάμιση χρόνο αλλά παρέμενε στα συρτάρια. Αν δεν ήταν οι πιέσεις του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου και τα δημοσιεύματα για την τραγική κατάσταση του πρώην βασιλικού κτήματος, ποιος ξέρει πόσο θα ήταν ακόμα εκεί.

Η κατάσταση του κτίσματος, που αποτελεί αντίγραφο αγροικίας των θερινών ανακτόρων στο Πέτερχοφ της Ρωσίας, δεν είναι ιδιαίτερα κακή, παρά την πολύχρονη εγκατάλειψη. Η στατική προμελέτη μιλά, βεβαίως, για ανάγκη ενίσχυσής του σε διάφορα σημεία, ωστόσο δεν διαπιστώνει ανυπέρβλητα προβλήματα.

Ολόκληρο το πρώην βασιλικό κτήμα έχει έκταση 42.000 στρεμμάτων και το 2003 πολλά κτίσματα κηρύχθηκαν διατηρητέα, με τον κεντρικό πυρήνα του κτήματος (60 στρέμματα) να κηρύσσεται επίσης ιστορικός τόπος. Έκτοτε πολύ λίγα έχουν γίνει ως προς την αναστήλωση και αποκατάσταση των κτηρίων καθώς πρώτα απ’ όλα πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το Τατόι. Επί προηγούμενων κυβερνήσεων πάντως, έχουν συνταχθεί μελέτες, που θα μπορούσαν να έχουν εξεταστεί από το ΚΣΝΜ, να έχουν ωριμάσει, και να μπορούν τώρα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όμως η παρούσα κυβέρνηση δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον. Κι όμως, η λειτουργία μουσείου στην περιοχή, θα μπορούσε να εξασφαλίσει έσοδα για την προστασία των κτισμάτων όπως και του περιβάλλοντος, που αποτελεί ένα πανέμορφο, πλην άγριο πλέον, δάσος.

Η μελέτη της Αναστασίας Μαγκουρίλου παρουσιάστηκε χθες στο Συμβούλιο, και πήρε έγκριση για την επόμενη φάση, που είναι η σύνταξη της οριστικής μελέτης.

Το κεντρικό κτήριο, σε σχέδια Σάββα Μπούκη, θεμελιώθηκε το 1884 από τον Γεώργιο τον Α’ και γύρω του αναπτύχθηκαν ειδικά σχεδιασμένοι κήποι και ένα αισθητικό δάσος, τα οποία επίσης θα αποκατασταθούν. Μερικά από τα δέντρα είναι πλέον αιωνόβια και θα προστατευθούν. Το κτήριο που αντιγράφηκε είχε κτισθεί κατά το 1826 έως 28. Το 1937 έγιναν παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα (τσιμέντο) οι οποίες άλλαξαν και την εικόνα των προσόψεων, καθώς φουρούσια και κομψές κατασκευές από χυτοσίδηρο ξηλώθηκαν, πόρτες τειχίστηκαν και ανοίχτηκαν άλλες.

Το 1953 έγιναν αλλαγές και στο υπόγειο, ώστε να δημιουργηθεί κινηματογράφος. Επίσης, προστέθηκαν χώροι υγιεινής για κάθε δωμάτιο και πισίνα σε εξωτερικό χώρο, η οποία είχε εξαρχής αστοχίες και τώρα προτείνεται να κλείσει. Θα χρησιμοποιηθεί όμως ως αποθήκη νερού για πυρόσβεση.

Η αποκατάσταση θα έχει στο επίκεντρό της την αρχική εσωτερική και εξωτερική μορφή του ανακτόρου καθώς και της εσωτερικής κυκλοφορίας. Οι δύο όροφοι έχουν εμβαδόν από 1.100 τετραγωνικά μέτρα, η σοφίτα 582 και το υπόγειο 1219. Είναι αρκετοί για να στεγαστεί εκεί ένα μουσείο αλλά όχι και οι βοηθητικοί χώροι. Αυτοί θα λειτουργούν στο παρακείμενο κτήριο των μαγειρίων, από τα ελάχιστα που έχουν αναστηλωθεί.

Έγιναν αρκετές ερωτήσεις για το αν υπάρχουν αντικείμενα που να μπορούν να στηρίξουν λειτουργία μουσείου και απαντήθηκε πως βεβαίως και υπάρχουν. Όμως, ένα μεγάλο μέρος επίπλων είναι στοιβαγμένο σε αποθήκες και υπάρχουν ακόμη 500 κιβώτια με αντικείμενα που δεν έχουν καν ανοιχθεί. Θα γίνει πάντως προσπάθεια για ανάκτηση του αρχικού διακόσμου σε κάθε δωμάτιο, αν και από ό,τι φαίνεται, η ατμόσφαιρα θα είναι από τα τελευταία χρόνια λειτουργίας του ανακτόρου, κατά τη δεκαετία του ’60. Όπως εξήγησε η Τέτη Χατζηνικολάου, στο Τατόι έχει συγκεντρωθεί ό,τι βρέθηκε στην Ηρώδου Αττικού, όπως και στο Πολυδένδρι.

Το βέβαιο είναι πως για να δημιουργηθεί εκεί το πολυπόθητο μουσείο, απομένουν να γίνουν πολλά. Το ζήτημα είναι: θέλει το υπουργείο Πολιτισμού, ή θα συνεχίσει να κρατά στα συρτάρια του μελέτες και ωριμάνσεις μελετών; Αν όμως χαθεί το ΕΣΠΑ, από πού θα εξασφαλιστούν τα χρήματα;

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε γηροκομείο της Αττικής βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα

Σε γηροκομείο της Αττικής βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα

Συναγερμός σήμανε αργά το απόγευμα καθώς σε γηροκομείο την περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα της Αττικής βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα  κορωνοϊού σε  σύνολο 70  δειγμάτων.   21ς ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αναφοράς. Στον οίκο ευγηρίας βρέθηκαν ο υφυπουργός  Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Σωτήρης  Τσιόδρας, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε εξετάσεις σε 100 άτομα - φιλοξενούμενους και εργαζόμενους. 
Κορωνοιός: 354 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι σε μία ημέρα

Κορωνοιός: 354 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι σε μία ημέρα

Άλλα 354 νέα κρούσματα του κορωνοιού στη χώρα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν...
Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε οδηγός του μετρό

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε οδηγός του μετρό

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από την εταιρεία ΣΤΑΣΥ, το κρούσμα στον οδηγό του μετρό διαγνώστηκε το βράδυ της Τετάρτης και ο οδηγός...
Ελεύθερος με εγγύηση ο Ψινάκης

Ελεύθερος με εγγύηση ο Ψινάκης

Ελεύθερος με τον όρο της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερος ο Ηλίας Ψινάκης μετά την απολογία του στον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη...

Ήρθε η ώρα: Τα 2 μέτρα που ανακοινώνονται μετά το σοκ των 416 κρουσμάτων

Τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έδειχνε να σταθεροποιείται πέριξ των 300. Λίγοι περίμεναν το σημερινό πατατράκ γι’ αυτό και οι...

100.000 θέσεις εργασίας: Αυτό είναι το έντυπο της αίτησης – Πώς θα το συμπληρώσετε

Από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ξεκινούν οι δηλώσεις των επιχειρήσεων με νέο έντυπο στην "Εργάνη". Ανοιχτό το πρόγραμμα μέχρι να καλυφθούν οι...

Πότε θα εμφανιστεί ο Τσιόδρας στην τηλεόραση

Σε νέο τηλεοπτικό μήνυμα της ΕΡΤ, το οποίο ήδη άρχισε να μεταδίδεται, εμφανίζεται μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ακολουθήστε μας

7,482ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1961.... Έρχεται στο φως το ανάκτορο της Βεργίνας από τις ανασκαφές που διενήργησε...

Κλοπή στο ανάκτορο Μπλενχάιμ

Μία λεκάνη τουαλέτας από χρυσό 18 καρατίων εκλάπη από το Ανάκτορο Μπλενχάιμ...

Οι θεϊκοί αριθμοί κρυμμένοι στο ανάκτορο του Φιλίππου του Β΄ στις Αιγές και η χρυσή τομή

Όταν ο Γιάννης Αντωνίου, καθηγητής μαθηματικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών...

Επίσημη «πρώτη» η ερχόμενη Κυριακή για το ανάκτορο των Αιγών

Στην καταπράσινη πλαγιά του «Μακεδονικού όρους» του Ηροδότου (σήμερα Πιέρια όρη), εκεί που κάποτε...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή