Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18 C
Athens

Το BBC μετά τις Πρέσπες ανακάλυψε την Σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα

«Με την επικύρωση συμφωνίας με την πρόσφατα μετονομασθείσα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας»

Έτσι ξεκινάει άρθρο του BBC το οποίο ουσιαστικά επιβεβαιώνει όσους ήταν αντίθετοι όχι με την Συμφωνία αλλά με το συγκεκριμένο περιεχόμενο το οποίο αναγνώριζε σαφέστατα Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονικό Έθνος.

Στο άρθρο, το BBC συνομιλεί με ανθρώπους που θεωρούν τον εαυτό τους «Μακεδόνες» αλλά ταυτόχρονα Έλληνες πατριώτες. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και ο κύριος Φωκάς, συνταξιούχος στο επάγγελμα. Ο κ.Φωκάς αναφέρει πως ο παππούς του ήρθε από την Ρουμανία πριν ένα αιώνα, μιλάει Ελληνικά αλλά η μητρική του γλώσσα είναι η μακεδονική, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και την μιλούν εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων.


Στον χάρτη που ενσωμάτωσε το BBC στο άρθρο, την Θράκη δεν την ονομάζει Ελλάδα. Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού η «Μακεδονία την αποκόπτει από την ΕλλάδαΟ δημοσιογράφος με βάση την περιγραφή και τον όρο «Μητρική γλώσσα» καταλήγει στο συμπέρασμα και σημειώνει «με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας.»

Και συνεχίζει το άρθρο «ο κ. Φωκάς φροντίζει να τονίσει από την αρχή ότι είναι πατριώτης της Ελληνικής Μακεδονίας και Έλληνας. Έχει επίσης βάσιμους λόγους να αναφέρει πως, για σχεδόν έναν αιώνα, οι Μακεδόνες στην Ελλάδα υπήρξαν αντικείμενα υποψίας και κατά περιόδους εκδιώχθηκαν και όλοι αρνήθηκαν την ύπαρξη τους» και καταλήγει » για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν.»

Και το άρθρο δίνει την χαριστική βολή στην Συμφωνία των Πρεσπών «οταν γεννήθηκε ο κ. Φωκάς, η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας είχε μόλις προστεθεί πρόσφατα από το ελληνικό κράτος. Μέχρι το 1913 ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία να διεκδικούν τους κατοίκους ως μέσο για την διεκδίκηση της επικράτειας. Όπως έλεγε ο θείος του κ. Φωκά,δεν ήταν «ούτε Σέρβος, ούτε Έλληνας ούτε Βούλγαρος, αλλά Ορθόδοξος Μακεδόνας».

«Τελικά, οι Σλάβοι Μακεδόνες βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν. όσοι παρέμειναν αναγκάστηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν έναν αιώνα αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά. Το 1936, όταν ο κ. Φωκάς ήταν εννέα ετών, ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς (ένας θαυμαστής του Μουσολίνι) απαγόρευσε τη μακεδονική γλώσσα και ανάγκασε τους Μακεδόνας να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.» συνεχίζει το άρθρο για την Μακεδονική Μειονότητα

Επίσης ο κ. Φώκας όπως αναφέρει «θυμάται ότι οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τις κηδείες για να συλλάβουν όποιον μιλούσε η τραγουδούσε την απαγορευμένη γλώσσα»
Το άρθρο συνεχίζοντας, ο κ.Φωκάς περιγράφει καταστάσεις που ούλε λίγο ούτε πολύ, παραπέμπουν σε Ισλαμικά καθεστώτα, «οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μίλησαν ελληνικά – θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μιμηθούν την ομιλία τους, αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

«Οι Σλαβογράφοι υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες από τον Μεταξά», σημειώνει ο κ.Φωκάς. «Είκοσι άνθρωποι από αυτό το χωριό, οι αρχηγοί μεγάλων οικογενειών, τους εξόρισαν το νησί της Χίου, ο πατέρας μου ήταν ένας από αυτούς». Βασανίστηκαν επειδή αναγκάστηκαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρτικό.

«Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί χαιρέτισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη μακεδονική μειονότητα) και συνέχιζαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα.» αναφέρει επίσης ο κ.Φωκάς.

Ενδιαφέρον υπάρχει και στο συμπέρασμα του δημοσιογράφου ο οποίος αναφέρει συμπληρωματικά στην διήγηση του κ.Φωκά «η Βουλγαρία ανακίνησε το ανατολικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας από το 1941 έως το 1944, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, πολλοί Έλληνες αποδίδουν εσφαλμένα αυτά στους Μακεδόνες, τους οποίους αναγνωρίζουν ως Βούλγαροι»

«Οι Μακεδόνες πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο πόλεμο», λέει ο κ. Φωκάς. «Οκτώ άτομα δικάστηκαν και εκτελέστηκαν από αυτό το χωριό, οκτώ από το επόμενο χωριό, 23 από το ένα απέναντι, σκοτώθηκαν ένας παππούς και ο εγγονός του, μόλις 18 χρονών».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βασιλιάς Κάρολος: Το έκτακτο δελτίο του BBC για τη διάγνωση με καρκίνο

Σε σοκ είναι η Βρετανία μετά την ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ πως ο βασιλιάς Κάρολος...

Οι Times κατά του Σούνακ: Τα Γλυπτά πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους χώρο

Την ήδη εκπεφρασμένη θέση τους υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα επαναβεβαίωσαν την...

Μητσοτάκης στο BBC: Αισιοδοξώ για λύση στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα

«Η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Όπως και δεν...

To Λιμενικό Σώμα απαντά στο BBC: Από τον εντοπισμό έως τη βύθιση το αλιευτικό ήταν διαρκώς σε κίνηση

Το Λιμενικό Σώμα απαντά στο δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με ρεπορτάζ του οποίου το...