Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
21 C
Athens

Το BBC μετά τις Πρέσπες ανακάλυψε την Σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα

«Με την επικύρωση συμφωνίας με την πρόσφατα μετονομασθείσα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας»

Έτσι ξεκινάει άρθρο του BBC το οποίο ουσιαστικά επιβεβαιώνει όσους ήταν αντίθετοι όχι με την Συμφωνία αλλά με το συγκεκριμένο περιεχόμενο το οποίο αναγνώριζε σαφέστατα Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονικό Έθνος.

Στο άρθρο, το BBC συνομιλεί με ανθρώπους που θεωρούν τον εαυτό τους «Μακεδόνες» αλλά ταυτόχρονα Έλληνες πατριώτες. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και ο κύριος Φωκάς, συνταξιούχος στο επάγγελμα. Ο κ.Φωκάς αναφέρει πως ο παππούς του ήρθε από την Ρουμανία πριν ένα αιώνα, μιλάει Ελληνικά αλλά η μητρική του γλώσσα είναι η μακεδονική, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τη βουλγαρική και την μιλούν εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων.


Στον χάρτη που ενσωμάτωσε το BBC στο άρθρο, την Θράκη δεν την ονομάζει Ελλάδα. Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού η «Μακεδονία την αποκόπτει από την ΕλλάδαΟ δημοσιογράφος με βάση την περιγραφή και τον όρο «Μητρική γλώσσα» καταλήγει στο συμπέρασμα και σημειώνει «με οδηγεί στην οδυνηρή ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβικής μειονότητας της Ελλάδας.»

Και συνεχίζει το άρθρο «ο κ. Φωκάς φροντίζει να τονίσει από την αρχή ότι είναι πατριώτης της Ελληνικής Μακεδονίας και Έλληνας. Έχει επίσης βάσιμους λόγους να αναφέρει πως, για σχεδόν έναν αιώνα, οι Μακεδόνες στην Ελλάδα υπήρξαν αντικείμενα υποψίας και κατά περιόδους εκδιώχθηκαν και όλοι αρνήθηκαν την ύπαρξη τους» και καταλήγει » για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως «ντόπιοι», που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται «τοπική» (dopya). Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν.»

Και το άρθρο δίνει την χαριστική βολή στην Συμφωνία των Πρεσπών «οταν γεννήθηκε ο κ. Φωκάς, η βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας είχε μόλις προστεθεί πρόσφατα από το ελληνικό κράτος. Μέχρι το 1913 ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία να διεκδικούν τους κατοίκους ως μέσο για την διεκδίκηση της επικράτειας. Όπως έλεγε ο θείος του κ. Φωκά,δεν ήταν «ούτε Σέρβος, ούτε Έλληνας ούτε Βούλγαρος, αλλά Ορθόδοξος Μακεδόνας».

«Τελικά, οι Σλάβοι Μακεδόνες βρέθηκαν χωρισμένοι μεταξύ αυτών των τριών νέων κρατών. Στην Ελλάδα, ορισμένοι εκδιώχθηκαν. όσοι παρέμειναν αναγκάστηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις με μη ελληνικά ονόματα έλαβαν νέα, τα οποία επέλεξε μια επιτροπή μελετητών στα τέλη της δεκαετίας του 1920, αν και σχεδόν έναν αιώνα αργότερα μερικοί «ντόπιοι» εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα παλιά. Το 1936, όταν ο κ. Φωκάς ήταν εννέα ετών, ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς (ένας θαυμαστής του Μουσολίνι) απαγόρευσε τη μακεδονική γλώσσα και ανάγκασε τους Μακεδόνας να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.» συνεχίζει το άρθρο για την Μακεδονική Μειονότητα

Επίσης ο κ. Φώκας όπως αναφέρει «θυμάται ότι οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τις κηδείες για να συλλάβουν όποιον μιλούσε η τραγουδούσε την απαγορευμένη γλώσσα»
Το άρθρο συνεχίζοντας, ο κ.Φωκάς περιγράφει καταστάσεις που ούλε λίγο ούτε πολύ, παραπέμπουν σε Ισλαμικά καθεστώτα, «οι γυναίκες – οι οποίες συχνά δεν μίλησαν ελληνικά – θα κάλυπταν το στόμα τους με τις μαντίλες τους για να μιμηθούν την ομιλία τους, αλλά η μητέρα του κ. Φωκά συνελήφθη και επιβλήθηκε πρόστιμο 250 δραχμών, ένα μεγάλο ποσό τότε.

«Οι Σλαβογράφοι υπέφεραν πολλά από τους Έλληνες από τον Μεταξά», σημειώνει ο κ.Φωκάς. «Είκοσι άνθρωποι από αυτό το χωριό, οι αρχηγοί μεγάλων οικογενειών, τους εξόρισαν το νησί της Χίου, ο πατέρας μου ήταν ένας από αυτούς». Βασανίστηκαν επειδή αναγκάστηκαν να πίνουν ρητινέλαιο, ένα ισχυρό καθαρτικό.

«Όταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα το 1941, μερικοί χαιρέτισαν τους Βούλγαρους ως πιθανούς απελευθερωτές από το καταπιεστικό καθεστώς του Μεταξά. Αλλά πολλοί σύντομα εντάχθηκαν στην αντίσταση, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος (το οποίο τότε υποστήριζε τη μακεδονική μειονότητα) και συνέχιζαν να αγωνίζονται με τους κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε την κατοχή του Άξονα.» αναφέρει επίσης ο κ.Φωκάς.

Ενδιαφέρον υπάρχει και στο συμπέρασμα του δημοσιογράφου ο οποίος αναφέρει συμπληρωματικά στην διήγηση του κ.Φωκά «η Βουλγαρία ανακίνησε το ανατολικό τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας από το 1941 έως το 1944, διαπράττοντας πολλές φρικαλεότητες, πολλοί Έλληνες αποδίδουν εσφαλμένα αυτά στους Μακεδόνες, τους οποίους αναγνωρίζουν ως Βούλγαροι»

«Οι Μακεδόνες πλήρωσαν περισσότερο από οποιονδήποτε για τον εμφύλιο πόλεμο», λέει ο κ. Φωκάς. «Οκτώ άτομα δικάστηκαν και εκτελέστηκαν από αυτό το χωριό, οκτώ από το επόμενο χωριό, 23 από το ένα απέναντι, σκοτώθηκαν ένας παππούς και ο εγγονός του, μόλις 18 χρονών».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, ναυάγιο, Βαλτική θάλασσα, "Εστόνια",

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Σεπτεμβρίου το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1994.... Το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη σημειώνεται στη Βαλτική Θάλασσα, όταν το πλοίο "Εστόνια" που εκτελεί τακτικό δρομολόγιο από το Ταλίν της Εσθονίας...
Καιρός: Πολλά μποφόρ και καταιγίδες θα πλήξουν την Ελλάδα

Δοκιμάζονται από την κακοκαιρία βόρεια Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, και Φθιώτιδα – Σε επιφυλακή οι...

Ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα είναι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας. Όλες...

Σκρέκας: Εάν μπει διατίμηση, την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι στην Ελλάδα διότι...

Η Ελλάδα προχώρησε σε μέτρα κατά του πληθωρισμού, που δεν έλαβε καμία άλλη χώρα, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε παρέμβασή του στη...
Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Τρία μέτρα, με ισχύ έως και την 31η Μαΐου 2024, για την αντιμετώπιση της...

Κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα και ψηφίζεται αύριο, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ αλλά και άλλων δύο...

Η Φέτα έγινε “χρυσός”

Σε εκτίναξη της τιμής της φέτας πρόκειται να οδηγήσει η καταστροφή στην Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel. Οι καταστροφές από τις πλημμύρες προκαλούν μεγάλο πρόβλημα...
Υπουργείο Υγείας: Αναλυτική κατάσταση με την λειτουργία κλινών ΜΕΘ

Άρτα: Κατέληξε ο 15χρονος που είχε πέσει από τον 4ο όροφο

Έχασε τη μάχη ο 15χρονος από την Άρτα, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 9 Σεπτεμβρίου, πέφτοντας από μπαλκόνι τέταρτου ορόφου. Το άτυχο παιδί αρχικά...

Επέλαση της κακοκαιρίας Elias στη χώρα

Επέλαση της κακοκαιρίας Elias στη χώρα με τη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Βόρεια Πελοπόννησο να βρίσκονται στο επίκεντρο.  Το νέο κύμα κακοκαιρίας, ξεκίνησε από τη Δυτική Μακεδονία και στη συνέχεια έπληξε τα Τρίκαλα.   Καταρρακτώδεις βροχές έχουν πέσει στη δυτική Θεσσαλία, ενώ έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

To Λιμενικό Σώμα απαντά στο BBC: Από τον εντοπισμό έως τη βύθιση το αλιευτικό ήταν διαρκώς σε κίνηση

Το Λιμενικό Σώμα απαντά στο δημοσίευμα του BBC, σύμφωνα με ρεπορτάζ του οποίου το...

Βρετανία – Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Περίπου 30 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τη μετάδοση από το BBC

Η τηλεοπτική μετάδοση της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων με τη...

Στ. Κούλογλου: Υποστηρίζει ότι έγινε παραποίηση δηλώσεων του στο BBC, από τη “ΝΔ και τα φιλικά της μέσα”

Για παραποίηση δηλώσεων του στο BBC World Service, από τη «ΝΔ και τα φιλικά...

Ράμα: Έτοιμο το σχέδιο νόμου για τα περιουσιακά στοιχεία της ελληνικής μειονότητας

Έτοιμο για κατάθεση στην αλβανική βουλή είναι το σχέδιο νόμου που ξεκαθαρίζει τα περιουσιακά...