Το Der Spigel, αναφέρεται στους φόβους του ΔΝΤ για την αποπληρωμή του χρέους

75
Η Ελλάδα, η Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ: 8 κρίσιμες απαντήσεις για την επόμενη μέρα

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, εκφράζονται οι φόβοι του ΔΝΤ για τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η ελληνική Κυβέρνηση για την αποπληρωμή του χρέους.

Συγκεκριμένα, με τίτλο «Χρεοκοπία ήδη τον Μάρτιο;», το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δημοσιεύει άρθρο στο οποίο εκφράζονται οι φόβοι του ΔΝΤ για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα και εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήδη από τα τέλη Μαρτίου, η χώρα μας πρόκειται να συναντήσει σημαντικές δυσκολίες, στην αποπληρωμή των χρεών της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο «το ΔΝΤ ανησυχεί ιδιαίτερα η προθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση».

Σχολιάζοντας μάλιστα τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης να εξασφαλίσει έσοδα, προχωρώντας στα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά μέτρα και ιδιαίτερα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αναφέρεται πως «το ΔΝΤ επιμένει στις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων των Ελλήνων και μπλοκάρει την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης, που πρέπει να δώσει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο γ΄ πακέτο διάσωσης. Οι ειδικοί του επισημαίνουν ότι οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το έτος. Επειδή δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν».

Διαβάστε επίσης:  Από το μεσημέρι η συζήτηση κυβέρνησης- θεσμών

Σταθάκης: Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να κλείσει άμεσα

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζει την ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, τονίζοντας πως οι διαφωνίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα τέσσερα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το ταμείο αξιοποίησης περιουσίας θα πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σταθάκης, ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της και στις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό, τονίζοντας πως η μείωση συντάξεων δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού:

Δέσμευση στο μνημόνιο είναι για ένα συγκεκριμένο μέτρο για τις συντάξεις, 1,8 δισ μέχρι το 2018. Αυτή είναι δέσμευσή μας, βρίσκοντας τον τρόπο μέσω αύξησης των εισφορών ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Νομίζω ότι είναι βιώσιμο αυτό που έχουμε προτείνει. Υπάρχουν αποστάσεις ακόμα. Έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο το φορολογικό και τα δημοσιονομικά από την περασμένη Τρίτη και τα τέσσερα όμως θέματα έχουν ανοιχτά θέματα που πρέπει να κλείσουν