Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022
28.5 C
Athens

Το δίπορτο (Ελλάδα-Τουρκία) του Μπάιντεν

Με την κύρωση της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας ανά χείρας οδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, όπου στην Ουάσιγκτον θα γίνει δεκτός από τον Τζο Μπάιντεν σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων.

Διότι δεν είναι μόνο πόλεμος στην Ουκρανία με την ρωσική εισβολή που έχει φέρει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία είναι το παγωμένο κλίμα των δυτικών έναντι της Κίνας.

Αύριο Δευτέρα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πλανητάρχη και το κυρίως μενού των συζητήσεων θα είναι η ενεργειακή κρίση, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα, λίγα 24ωρα αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης των F-16 που επιθυμεί σφόδρα η Άγκυρα. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη άλλωστε στην Αθήνα της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, εκφράστηκε η πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς LNG προς την Ευρώπη. Προς αυτή την κατεύθυνση μόνο τυχαία δεν ήταν και η επανεργοποίηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) με θέμα και την ενέργεια, στοιχείο που αποδεικνύει τη στήριξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν στην Αθήνα.

Αδιαμφισβήτητα η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα όμως ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης και τα ελληνοτουρκικά, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δε λέει να ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο.

Εκτός όμως από την επίσκεψη του στο γραφείο του Αμερικάνου Προέδρου, αυτό που θα χαρακτηρίσει το ταξίδι στις ΗΠΑ θα είναι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο στις 11 το πρωί της Τρίτης, έπειτα από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. Μια ακόμα απόδειξη της απολύτως υποστηρικτικής στάσης των ΗΠΑ στη χώρα μας. Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο είναι εξίσου σημαντική, μια και το Κογκρέσο είναι αυτό που θα αποφασίσει για την αγορά από την Τουρκία ή όχι των F-16.

Οι συμμαχίες

Την ίδια ώρα η Αθήνα συνθέτει σιγά-σιγά τις συμμαχίες της στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το σχέδιο μετατροπής της χώρας σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σε μία εποχή γεωπολιτικής και ενεργειακής ρευστότητας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της νέας πραγματικότητας που αυτή δημιουργεί σε διεθνές επίπεδο, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε (για τρίτη φορά από το 2020) το Άμπου Ντάμπι, με τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με το διάδοχο του θρόνου να δίνουν περαιτέρω ώθηση στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέσα και από τις υπογραφές σε σημαντικές συμφωνίες και σε κρίσιμους τομείς. Όπως, οι επενδύσεις, η οικονομία, η τεχνική συνεργασία, η ενέργεια, η υγεία, η βιομηχανία και οι προηγμένες τεχνολογίες.

Οι Τούρκοι ελπίζουν ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρόταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα αγοράσουν κι άλλα τέτοια μαχητικά αεροσκάφη

Οι επιδιώξεις της Αθήνας στον ενεργειακό τομέα φάνηκαν και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επανενεργοποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας. Και αυτή είναι μία προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργεί δυνατότητες περαιτέρω στρατηγικής συνεργασίας».

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Άμπου Ντάμπι, κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. “Αποδεικνύεται, για μία ακόμα φορά, η ελκυστικότητα που έχουμε ως παγκόσμιος επενδυτικός προορισμός”, σημειώνουν, με τις συζητήσεις να εστιάζουν, κατά κύριο λόγο, σε επενδύσεις στο πλαίσιο των έργων του “Re-power eu” για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα ως ενεργειακή πύλη της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε, υπάρχει μία λίστα έργων αξίας πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, που αναζητούν συγχρηματοδότηση κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και ενδεχόμενη επένδυση στην εξόρυξη φυσικού αερίου, εφόσον εντοπιστεί.

Οι συμφωνίες

Ο πρωθυπουργός και ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι παρέστησαν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ειδικότερα:

  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα συμφώνησαν να θεσπίσουν επενδυτική πρωτοβουλία τεσσάρων δισεκατομμυρίων για τη διευκόλυνση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των νέων μορφών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων, των τροφίμων, της γεωργίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τον σκοπό αυτό, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Η Mubadala Investment Company και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησαν να επεκτείνουν την εταιρική σχέση τους στην κοινή επενδυτική πλατφόρμα 400 εκατομμυρίων που συνεστήθη το 2018.
  • Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι και η Motor Oil υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της μονάδας επαναεριοποίησης της “Dioriga Gas”, καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασίας στον τερματικό σταθμό της “Dioriga Gas”.
  • Η διμερής συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διευρυνθεί και θα εμβαθυνθεί μέσω τριών νέων συμφωνιών που υπογράφηκαν από την Abu Dhabi Future Energy Company. Οι συμφωνίες περιέχουν ένα μνημόνιο κατανόησης με την Ελλάδα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λύσεις ενεργειακής απόδοσης στα οικολογικά νησιά, Ένα μνημόνιο κατανόησης για τη σύσταση κοινοπραξίας με τον τοπικό εταίρο “Kyoto Α.Ε.” για την ανάπτυξη χερσαίων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Και ένα μνημόνιο κατανόησης με τη Motor Oil για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Πόλις Εάλω: Η τελευταία ομιλία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Στο «Χρονικόν» του, ο Γεώργιος Φραντζής περιέγραφε όλα τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ 1413 και 1477, ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, για μια από τις...
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στους 16.509 οι θάνατοι συνολικά από τον κορωνοϊό

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η κατάσχεση των ελληνικών πλοίων

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και...

Το “Harry Truman” στο Ιόνιο για την “Neptune Shield 22” με ελληνικά μαχητικά

Το USS Harry S. Truman Carrier Strike Group βρίσκεται υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Neptune Shield 22, μια πολυεθνική άσκηση θαλάσσιας εκπαίδευσης. Η...

Οργή της Αθήνας για το ρεσάλτο των Ιρανών σε δυο ελληνικά τάνκερ

Yπό κατάληψη βρίσκονται από χθες δύο ελληνόκτητα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο. Τα πληρώματα των πλοίων μεταξύ των οποίων και Έλληνες τελούν υπό αιχμαλωσία. Την ευθύνη...

Ξεκινάει η εφαρμογή του νέου συστήματος για τα τιμολόγια του ηλ. ρεύματος

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του πακέτου στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απέναντι στις υψηλές τιμές του ρεύματος ήδη ξεκίνησε και στο κυβερνητικό...

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο

Νέο μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου ξεκίνησε λίγο μετά τις 11...

Έτσι θα ήταν τα επτά θαύματα του κόσμου αν υπήρχαν ακόμα (φωτό)

Τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας αποτελεί ίσως την πιο διάσημη must see τουριστική λίστα. Αυτός ο κατάλογος δημιουργήθηκε πρώτα από τον Αντίπατρο τον Σιδώνιο,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο

Νέο μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό...

Στις 12.30 η συνάντηση Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη

Την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλοu θα έχει στις...

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς Άγκυρα

Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε...

Η εκτός ορίων ρητορική Ερντογάν κλείνει το δίαυλο επικοινωνίας με Μητσοτάκη

Σε μια νέα επικίνδυνη περίοδο μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η σημερινή εκτός ορίων...