Το δραματικό μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη: Απαγορεύτηκε η άσκοπη κυκλοφορία στην Ελλάδα

18
Μητσοτάκης: Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων

«Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!», ήταν η πιο δραματική φράση που ειπώθηκε στο έκτακτο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή. Έτσι, απαγορεύεται πλέον κάθε άσκοπης κυκλοφορία και μετακίνηση πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με βάση το δόγμα της προληπτικής δράσης προκειμένου η χώρα να βγει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την πανδημία του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν απλώς και μόνο θέμα χρόνου η ανακοίνωση περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας εντός της επικράτειας. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα είχε παρθεί ουσιαστικά εδώ και μέρες και ειδικότερα από την στιγμή που η επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα είχε δείξει στον πρωθυπουργό αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν ένα σύστημα υγείας ανάλογο με το δικό μας και δεν είχαν λάβει μέτρα εγκαίρως.

Διαβάστε επίσης:  Κορωνοϊός: 38 θάνατοι στην Ελλάδα – 95 νέα κρούσματα και 1156 συνολικά

Μάλιστα σχεδόν όλη η επιστημονική κοινότητα της χώρας, μας επισημαίνει ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες όσον αφορά την πορεία μετάδοσης του κορονοϊού και το εάν δεν προβούμε σε δραστικές λύσεις, θα αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων και των ατόμων που θα έχουν ανάγκη εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η απόφαση «κλείδωσε» δε οριστικά, όταν διαπιστώθηκε ότι αρκετοί συμπολίτες μας δε υπάκουσαν στα προηγούμενα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί και συνέχιζαν αμέριμνοι να συνωστίζονται σε μεγάλα λιμάνια, πάρκα, παραλίες και πλατείες.

«Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο», είπε στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης.