Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2023 – Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας

Είπε δε Άνθρωπός τις είχε δύο υιούς. 12 και είπεν ο νεώτερος αυτών τω πατρί πάτερ, δος μοι το επιβάλλον μέρος της ουσίας. και διείλεν αυτοίς τον βίον.


13 και μετ ου πολλάς ημέρας συναγαγών άπαντα ο νεώτερος υιός απεδήμησεν εις χώραν μακράν, και εκεί διεσκόρπισεν την ουσίαν αυτού ζων ασώτως. 14 δαπανήσαντος δε αυτού πάντα εγένετο λιμός ισχυρά κατά την χώραν εκείνην, και αυτός ήρξατο υστερείσθαι. 15 και πορευθείς εκολλήθη ενί των πολιτών της χώρας εκείνης, και έπεμψεν αυτόν εις τους αγρούς αυτού βόσκειν χοίρους 16 και επεθύμει γεμίσαι την κοιλίαν αυτού από των κερατίων ων ήσθιον οι χοίροι, και ουδείς εδίδου αυτώ.

17 εις εαυτόν δε ελθών είπε πόσοι μίσθιοι του πατρός μου περισσεύουσιν άρτων, εγώ δε λιμώ ώδε απόλλυμαι! 18 αναστάς πορεύσομαι προς τον πατέρα μου και ερώ αυτώ πάτερ, ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιόν σου 19 ουκέτι ειμί άξιος κληθήναι υιός σου ποίησόν με ως ένα των μισθίων σου. 20 και αναστάς ήλθε προς τον πατέρα εαυτού. έτι δε αυτού μακράν απέχοντος είδεν αυτόν ο πατήρ αυτού και εσπλαγχνίσθη, και δραμών επέπεσεν επί τον τράχηλον αυτού και κατεφίλησεν αυτόν.

21 είπε δε αυτώ ο υιός πάτερ, ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιόν σου, και ουκέτι ειμί άξιος κληθήναι υιός σου. 22 είπε δε ο πατήρ προς τους δούλους αυτού εξενέγκατε την στολήν την πρώτην και ενδύσατε αυτόν, και δότε δακτύλιον εις την χείρα αυτού και υποδήματα εις τους πόδας, 23 και ενέγκαντες τον μόσχον τον σιτευτόν θύσατε, και φαγόντες ευφρανθώμεν,

24 ότι ούτος ο υιός μου νεκρός ην και ανέζησεν, και απολωλώς ην και ευρέθη. και ήρξαντο ευφραίνεσθαι. 25 ην δε ο υιός αυτού ο πρεσβύτερος εν αγρώ και ως ερχόμενος ήγγισε τη οικία, ήκουσε συμφωνίας και χορών, 26 και προσκαλεσάμενος ένα των παίδων επυνθάνετο τι είη ταύτα. 27 ο δε είπεν αυτώ ότι ο αδελφός σου ήκει, και έθυσεν ο πατήρ σου τον μόσχον τον σιτευτόν, ότι υγιαίνοντα αυτόν απέλαβεν. 28 ωργίσθη δε και ουκ ήθελεν εισελθείν. ο ουν πατήρ αυτού εξελθών παρεκάλει αυτόν.

29 ο δε αποκριθείς είπε τω πατρί ιδού τοσαύτα έτη δουλεύω σοι και ουδέποτε εντολήν σου παρήλθον, και εμοί ουδέποτε έδωκας έριφον ίνα μετά των φίλων μου ευφρανθώ 30 ότε δε ο υιός σου ούτος, ο καταφαγών σου τον βίον μετά πορνών, ήλθεν, έθυσας αυτώ τον μόσχον τον σιτευτόν.

31 ο δε είπεν αυτώ τέκνον, συ πάντοτε μετ εμού ει, και πάντα τα εμά σα εστιν 32 ευφρανθήναι δε και χαρήναι έδει, ότι ο αδελφός σου ούτος νεκρός ην και ανέζησε, και απολωλώς ην και ευρέθη.

Ερμηνευτική απόδοση Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ιε/ 11 – 32

11 δια να κάμη δε σαφεστέραν και περισσότερον καταληπτήν την αλήθειαν αυτήν, είπε και την ακόλουθον παραβολήν ένας άνθρωπος, ο Θεός δηλαδή, είχε δύο υιούς. 12 και είπεν εις τον πατέρα ο μικρότερος υιός, που εικονιζει τον αποστάτην αμαρτωλόν, ο οποίος φεύγει από την υπακοήν και προστασίαν του επουρανίου Πατρός Πατέρα, δος μου το μερίδιον της περιουσίας, που μου ανήκει. και εμοίρασεν ο πατήρ και εις τους δύο υιούς την περιουσίαν. ο Θεός δηλαδή και εις τον αμαρτωλόν, που θέλει να ζη μακράν από αυτόν, παρέχει τα μέσα της συντηρήσεως και όλα εκείνα τα πνευματικά και υλικά χαρίσματα, που εάν αυτός δεν τα κατεχράτο, θα τον έκαναν πραγματικώς ευτυχή και μακάριον.

13 και ο νεώτερος υιός ύστερα από ολίγας ημέρας, αφού εμάζευσεν όλα, όσα του έδωκεν ο πατέρας του, εταξίδευσεν εις μέρος μακρυνόν και εκεί διεσκόρπισε την περιουσίαν του με το να ζη βίον άσωτον και παραλυμένον. Έτσι χωρίζουν και τον αμαρτωλόν αι αμαρτίαι του πολύ μακράν από τον Θεόν, με την κατάχρησιν δε των χαρισμάτων, που του έδωκεν ο ουράνιος Πατήρ, εξαχρειώνεται και διαφθείρεται.

14 Όταν δε ο νεώτερος υιός εδαπάνησεν όλα, όσα είχεν, έγινε πείνα μεγάλη εις την χώραν εκείνην και αυτός ήρχισε να στερήται. δεν είναι δηλαδή απεριόριστοι αι απολαύσεις του αμαρτωλού. Αργά η γρήγορα θα αισθανθή την αθλιότητα και το κενόν, που δημιουργεί εις την καρδίαν του ο άσωτος βίος και η στέρησις της θείας παρηγορίας.

15 και ο άσωτος υιός λόγω των στερήσεων και της πείνας του επήγε και προσελήφθη δούλος από ένα εκ των κατοίκων του τόπου εκείνου. και αυτός τον έστειλε εις τα χωράφια του δια να βόσκη χοίρους, ζώα δηλαδή ακάθαρτα, που εις ένα Ιουδαίον, όπως ήτο ο νεώτερος υιός, επροκάλουν την αηδίαν και την αποστροφήν. εις ποίον εξευτελισμόν καταπίπτει και πόσον χάνει την αξιοπρέπειάν του ο ταλαίπωρος αμαρτωλός !

16 και επεθύμει ο νεώτερος υιός να γεμίση την κοιλίαν του από τα ξυλοκέρατα, τα οποία έτρωγαν οι χοίροι, και κανείς δεν του έδιδε, διότι οι υπηρέται, που έκαναν την διανομήν, επέβλεπον να τρέφωνται οι χοίροι με αυτά. 17 εις κάποιαν όμως στιγμήν συνήλθεν ούτος εις τον εαυτόν του από την μέθην και την τρέλλαν της αμαρτίας και είπε πόσοι μισθωτοί του πατέρα μου έχουν άφθονον και περισσεύοντα τον άρτον, εγώ δε κινδυνεύω να χαθώ από την πείναν ; το πρώτον βήμα της μετανοίας, η υπό του αμαρτωλού συναίσθησις της αθλιότητός του.

18 εις την συναίσθησιν αυτήν επακολουθεί και η σωτηριώδης απόφασις. θα σηκωθώ, λέγει ο άσωτος, και θα υπάγω προς τον πατέρα μου και θα του είπω Πατέρα, ημάρτησα εις τον ουρανόν, όπου εκτελείται μετ ευλαβείας το θείον θέλημα από τους αγγέλους, οι οποίοι και αξιούν όλα τα κτίσματα να συμμορφούνται προς αυτό, όπως σομμορφούνται και αυτοί, λυπούνται δε δια την αποστασίαν κάθε ανθρώπου ημάρτησα και ενώπιόν σου, διότι επεριφρόνησα την στοργήν σου και δεν ελογάριασα την λύπην, που εδοκίμαζες, όταν έφευγα μακράν από σε.

19 και δεν είμαι πλέον άξιος να ονομασθώ υιός σου. δεν έχω την αξίωσιν, ούτε ως μόνιμος δούλος σου παραμένων διαρκώς εν τη οικία σου να προσληφθώ. Κάμε με σαν ένα από τους μισθωτούς σου. 20 και η σωτηριώδης απόφασις ετέθη εις ενέργειαν. ο άσωτος εσηκώθη και ήλθεν εις τον πατέρα του. και ενώ αυτός απείχεν ακόμη μακράν, τον είδεν ο πατέρας του και τον ελυπήθη και αφού έτρεξεν εις προυπάντησιν αυτού, έπεσεν εις τον τράχηλόν του και εναγκαλισθείς αυτόν τον εφίλησε με πόθον και στοργήν. ο Θεός δηλαδή όχι μόνον δέχεται τον δια της μετανοίας επιστρέφοντα αμαρτωλόν, αλλά και προτού ακόμη πλησιάση αυτός προς τον Θεόν, σπεύδει ο Θεός προς αναζήτησίν του και τον εναγκαλίζεται με στοργήν.

21 Παρά την στοργήν όμως του Πατρός, και παρά την επελθούσαν συνδιαλλαγήν, ο υιός συντετριμμένος έκαμε την εξομολόγησίν του και είπε : Πατέρα, ημάρτησα εις τον ουρανόν και ενώπιόν σου, και δεν είμαι πλέον άξιος να ονομασθώ υιός σου.

22 ο πατέρας δε τότε τον διέκοψε και είπεν εις τους δούλους του Βγάλετε έξω την πιο καλήν φορεσιάν, από όσας έχομεν, φορεσιάν ομοίαν προς εκείνην, που εφορούσε προτού φύγη από το σπίτι μου. και επειδή αυτός θα εντρέπεται εις την κατάστασιν που είναι, να την φορέση, ενδύσατέ τον σεις, δια να μη είναι πλέον γυμνός και κουρελιάρης. και δώσατε δακτυλίδιον εις το χέρι του να το φορή, όπως φορούν οι κύριοι και οι ελεύθεροι. Δώσατέ του και υποδήματα εις τους πόδας, να μη περιπατή ανυπόδητος όπως οι σκλάβοι. τον αποκαθιστώ δηλαδή εξ ολοκλήρου εις την θέσιν και τα δικαιώματα, που είχε προτού ασωτεύση.

23 και επί πλέον διατάσσω να φέρετε και να σφάξετε εκείνο από τα μοσχάρια, που το τρέφομεν ξεχωριστά δια κάποιαν χαρμόσυνον και εξαιρετικήν περίστασιν. και αφού φάγωμεν, ας χαρώμεν και ας διασκεδάσωμεν με τραγούδια και με χορούς.

24 Διότι ο υιός μου αυτός έως προ ολίγου ήτο πεθαμένος και εξαναζωντάνευσε και ήτο χαμένος και ευρέθη. και ήρχισαν να ευφραίνωνται. 25 ο μεγαλύτερος δε υιός, προς τον οποίον ωμοίαζον οι Φαρισαίοι, ήτο εις το χωράφι. και καθώς ήρχετο και επλησίαζεν εις το σπίτι, ήκουσεν όργανα και τραγούδια και χορούς. 26 και αφού προσεκάλεσεν ένα από τους υπηρέτας, που εστέκοντο απ έξω, ηρώτα να μάθη σαν τι τάχα να ήσαν αυτά ;

27 Αυτός δε του είπεν ότι ο αδελφός σου ήλθε και ο πατέρας σου έσφαξε το μοσχάρι το θρεφτό, διότι του ήλθε πάλιν υγιής 28 Όπως δε οι Φαρισαίοι εσκανδαλίζοντο, όταν έβλεπαν τον Κύριον να συναναστρέφεται και να διδάσκη τους αμαρτολους, έτσι και ο μεγαλύτερος υιός εθύμωσε και δεν ήθελε να έμβη εις το σπίτι. ο πατέρας του λοιπόν με την αυτήν στοργήν, που εδέχθη τον νεώτερον, εβγήκε και εις αυτόν και τον παρεκάλει.

29 αλλ ο μεγαλύτερος υιός απεκρίθη και είπε προς τον πατέρα Ιδού, τόσα χρόνια σε δουλεύω και ποτέ προσταγήν δεν παρέβην. και δεν μου έδωκες ποτέ ούτε ένα ερίφιον δια ευφρανθώ με τους φίλους μου. (Πόσον ο πρεσβύτερος υιός πλανάται ! Εάν υπήρξε τόσον πειθαρχικός προς τον πατέρα πως τώρα μετά τόσου πείσματος παρακούει αυτόν ; Πότε δε ζήτησεν ερίφιον παρά του πατρός και ο πατήρ δεν του έδωκε ; ).

30 Όταν δε ήλθεν ο προκομμένος αυτός υιός σου, που κατέφαγε την περιουσίαν σου με πόρνας, έσφαξες δι αυτόν το μοσχάρι, που το είχαμεν θρεφτάρι. Δηλαδή ο μεγαλύτερος υιός μετεχειρίσθη την αλαζονικήν γλώσσαν των Φαρισαίων, που περιφρονούσαν τους αμαρτωλούς και ενόμιζαν, ότι μόνον αυτοί ως δίκαιοι είχαν δικαιώματα επί της αγάπης του Θεού.

31 και ο πατέρας τότε του είπε Παιδί μου, συ είσαι πάντα μαζί μου. και όλα όσα έχω, ιδικά σου είναι. 32 Έπρεπε δε και συ να ευφρανθής και να χαρής, διότι ο αδελφός σου αυτός, δια τον οποίον με τόσην περιφρόνησιν ομιλείς ήτο νεκρός και έζησε πάλιν και χαμένος ήτο και ευρέθη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η αληθινή νηστεία

Κάθε φάρμακο, για να έχει καλά αποτελέσματα, πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά· έτσι και η νηστεία. Η νηστεία δεν είναι ανεξάρτητη αρετή, αλλά έχει αξία αν...

Ο φίλος των Αρχαγγέλων

Ο Ιεραπόστολος της Αλάσκας Άγιος Ιννοκέντιος Βενιαμίνωφ (1797-1879), με τη δυναμική προσωπικότητα και την πολυσχιδή δράση, ταξίδευε παράτολμα, με μια εύθραυστη βάρκα, στις Αλεούτες,...

Πόσων ετών είναι ο εγκέφαλός σας;

Αν κάποιες δύσκολες μέρες νιώθετε μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είστε, δεν είναι και τόσο λάθος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκέφαλός μας μεγαλώνει...

Γιατί την 25η Μαρτίου εορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλού εορτασμού, της εθνικής επανάστασης, αλλά και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι αρχές της εορτής δεν είναι επακριβώς γνωστές....

Ευαγγέλιο της Κυριακής 24 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Θ’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-31 Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ τῇ μιᾷ τῶν σαββάτων, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων ὅπου ἦσαν...

Θαυματουργοί Άγιοι Ιατροί της Εκκλησίας μας

ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ O Όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά για τους τυφλούς. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το1727. Επτά χρονών ο Όσιος...

Άγιος Παΐσιος: «Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας έχουν πολλή Χάρη»

– Πέστε μας, Γέροντα, κάτι για την Παναγία. – Τι να σας πω; Με φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση. Για να μιλήση κανείς για την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ευαγγέλιο της Κυριακής 24 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Θ’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-31 Οὔσης οὖν ὀψίας τῇ ἡμέρᾳ ἐκείνῃ...

Ευαγγέλιο Κυριακής 17 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Η’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 11-18 Μαρία δὲ εἱστήκει πρὸς τῷ μνημείῳ...

Το Ευαγγέλιο Κυριακής της Απόκρεω 10-3-2024

Εἶπεν ὁ Κύριος· όταν ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ καὶ...

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 3 Μαρτίου 2024

Ευαγγέλιο: ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΕ´ 11 – 32 – 11 Είπε δέ· Άνθρωπός τις είχε...