Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Το φαινόμενο «Salted Caramel»

Όλοι πια έχουμε ακούσει είτε γλυκά, είτε παγωτά που έχουν αυτόν τον συνδυασμό αλμυρής και γλυκιάς γεύσης ταυτόχρονα.

Ποιος όμως είναι ο δημιουργός αυτής της ξεχωριστής γεύσης που από εκκεντρική πολυτέλεια έχει γίνει σχεδόν καθημερινή συνήθεια και γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε οτιδήποτε περιέχει Salted Caramel;

Οι ρίζες της αλατισμένης καραμέλας ξεκινούν πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, από τη Βρετάνη της Γαλλίας, εκεί όπου ο βραβευμένος σοκολατοποιός Henri Le Roux πρωτοπόρησε δημιουργώντας μια από τις δημοφιλέστερες καινοτομίες στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών, ο Le Roux σπούδασε σοκολατοποιός στην τότε μοναδική στον κόσμο σχολή ζαχαροπλαστικής και μετά τις σπουδές του ανέλαβε τη διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης.

Στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από τα άλλα ζαχαροπλαστεία, χρησιμοποίησε στις συνταγές του το προϊόν για το οποίο ήταν δημοφιλής η περιοχή, το αλατισμένο βούτυρο. Μετά από εκτεταμένες δοκιμές, ο Le Roux δημιούργησε μια καραμέλα αλατισμένου βουτύρου, η οποία έγινε γρήγορα best-seller βάζοντας το κατάστημά του στον γαστρονομικό χάρτη. Σήμερα, υπάρχουν πολλά καταστήματα Henri Le Roux σε όλη τη Γαλλία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν αυτή την πρώιμη εκδοχή του Salted Caramel.

Παρά την μακρόχρονη ιστορία, η γεύση Salted Caramel έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στο ελληνικό κοινό τα τελευταία χρόνια, αφού τη συναντάμε παντού, από γλυκά καλών ζαχαροπλαστείων μέχρι σε απλές σοκολάτες και γκοφρέτες του περιπτέρου, ακόμη και σε γιαούρτια. Φυσικά, έχει κάνει την εμφάνισή της και στα ροφήματα, όπως είναι οι ζεστές σοκολάτες, οι καφέδες και τα ενεργειακά ποτά. Γιατί όμως αυτή η ιδιαίτερη γεύση έχει γίνει τόσο δημοφιλής στους καταναλωτές; Την εξήγηση την έχουν δώσει οι επιστήμονες και αποκαλείται «Ηδονική Κλιμάκωση».

H Ηδονική Κλιμάκωση μας συμβαίνει όταν όσο συνεχίζουμε να τρώμε ένα φαγητό έχει όλο και καλύτερη γεύση. Αντί τελικά να βαρεθούμε αυτό που τρώμε, μας αρέσει όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με μελέτη, αυτό γίνεται συνήθως όταν ένα εύγευστο τρόφιμο αποτελείται από έναν πολύπλοκο συνδυασμό γεύσεων και το άτομο έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει και τις δυο γεύσεις. Έτσι και στην περίπτωση του Salted Caramel, αυτός που το γεύεται μπορεί να διακρίνει και την αλμυρή και την γλυκιά γεύση ταυτόχρονα. Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ηδονική κλιμάκωση μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση και να επηρεάσει την επιλογή τροφίμων.

Δίκαια λοιπόν πολλές εταιρείες επενδύουν σε νέα προϊόντα με γεύση Salted Caramel, αφού οι καταναλωτές τα αγκαλιάζουν και τα βάζουν πρώτα στη λίστα των επιλογών τους. Είναι γεγονός ότι ο εκρηκτικός συνδυασμός αλμυρού με γλυκού προκαλεί στον καταναλωτή μια εντυπωσιακή αίσθηση, δημιουργώντας του την ανάγκη να θέλει να το γεύεται ξανά και ξανά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες με αυτοαναφερόμενη ήπια γνωστική έκπτωση, σύμφωνα με νέα μελέτη. «Η άνοια...

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας ροφήματα; – Εσείς το γνωρίζατε;

Θέλετε να μάθετε ποιο ρόφημα έχει τις λιγότερες θερμίδες; Για αυτό είμαστε εμείς εδώ! Ο καφές είτε ελληνικός, είτε στιγμιαίος ή εσπρέσο δεν έχει θερμίδες,...
Διατροφή, συστατικά, τριγλυκερίδια,

Τα συστατικά της διατροφής που “ευθύνονται” για τα τριγλυκερίδια

Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδη διαβήτη και λιπώδους διήθησης του ήπατος. Σε τι μπορεί...

Κάνει θαύματα: Μ’ ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα από αυτό το μπαχαρικό, θα χάσετε...

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη όπως και το τοπικό λίπος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιρανικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο Shahid...

Οι 10 καλύτερες τροφές που βοηθούν τον οργανισμό στην αποτοξίνωση

Ψάχνετε μερικούς απλούς και φυσικούς τρόπους αποτοξίνωσης; Εδώ είναι 10 καλύτερες τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα σας: 1. Λεμόνια Πέραν του ότι είναι γεμάτα...

Τα top-5 οφέλη υγείας που έχουν οι μελιτζάνες

Μαζί με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές, οι μελιτζάνες (Solanum melongena) ανήκουν στην οικογένεια των φυτών νυχτολούλουδου (Solanaceae). Μάλιστα, οι μελιτζάνες μεγαλώνουν με τρόπο παρόμοιο...

Τριγωνέλλα: Το βότανο που “χτυπάει” διαβήτη, χοληστερόλη και αυξάνει… το στήθος!

Είναι το όνειρο κάθε γυναίκας να βρει μια φυσική λύση που θα κάνει το στήθος της να φαίνεται μεγαλύτερο και την μέση της πιο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έγινε μανία για μικρούς και μεγάλους: Ο δαιμόνιος Έλληνας που θησαύρισε στην Αργεντινή με το γλυκό που ξεπουλάει (φωτό)

Μία πασίγνωστη συνταγή, μια μικρή αλλά τόσο καθοριστική παραλλαγή, συνδυασμός εφευρετικότητας και γνώσης, και...

Ποιος Light και ποιος Snik – Αυτές είναι οι γιαγιάδες τράπερ από την Κρήτη με το “γλυκό μελιτζάνα”

Επέστρεψαν δυναμικά οι γιαγιαδες από την Κρήτη που κάνουν τράπ και γίνονται viral! Το «Καλοκαίρι Στο Νότο»...

Η αμαρτία της γιαγιάς: Δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα, μπανάνες και άλλα 3 υλικά

Βρισκόμαστε στον Αύγουστο και σίγουρα θα θέλατε να απολαύσετε ένα γλυκό ψυγείου από τα...

Βόλος: Φωτιά στον Αλμυρό κοντά σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Αλμυρού, στο Βόλο κάτω...