Το “οικονομικό θαύμα” της σοσιαλιστικής Βενεζουέλας, συνεχίζεται…

43

 Όλοι θυμόμαστε το πάθος και τον ενθουσιασμό των συριζαίων, πριν ακόμη έρθουν στα πράγματα, για τον σοσιαλιστικό παράδεισο του Τσάβεζ και του Μαδούρο.

Τότε που κλιμάκια του Σύριζα επισκέπτονταν το ένα μετά το άλλο την μακρινή αυτή χώρα για να ζήσουν το όνειρο, για να πάρουν τεχνογνωσία, και για να βγάλουν μερικές σέλφις με τα ινδάλματά τους.

Αργότερα, ακόμη κι εκείνοι που μέσα στη ζάλη τους δεν είχαν πάρει χαμπάρι για τι σούργελα μιλάμε, το κατάλαβαν καλά, όταν με τις πολιτικές του ο Σύριζας προσπάθησε να μας κάνει κι εμάς Βενεζουέλα… να πλακωνόμαστε μεταξύ μας δηλαδή στους δρόμους, για ένα ρολό χαρτί υγείας, ή για ένα κουτάκι προφυλακτικά, που στο Καράκας κοστίζει σήμερα όσο ένα μεταχειρισμένο Φιατάκι δεκαετίας στην Αθήνα…

Και μπορεί στην Βενεζουέλα να πεινάνε, έχουν όμως αξιοπρέπεια, όπως συνεχίζουν να λένε οι βολεμένοι ως μετακλητοί, σύμβουλοι, κλπ. συριζαίοι, που συνεχίζουν την όμορφη επανάστασή τους μέσα από υπουργικά και άλλα κλιματιζόμενα γραφεία. Με τον Αλέξη να το επιβεβαιώνει, επισκεπτόμενος την Αβάνα για να τιμήσει τη μνήμη του Φιντέλ, την ώρα που στην χώρα μας οι συνταξιούχοι λιώνουν, οι δανειστές ξεσαλώνουν, οι Τούρκοι κουτουρντίζουν, κι ακόμη και οι Αλβανοί σπάνε πλάκα εις βάρος μας. Μια πείνα όμως με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα έλεγε και ο στυλοβάτης της επανάστασης Στρατούλης, αν δεν είχε εξαφανιστεί απ το προσκήνιο.

Όπως και να έχει όμως, οι συριζαίοι θεματοφύλακες του τσαβισμού επιμένουν… και όπως λένε μεταξύ τους «η ιστορία είναι με το μέρος μας». Αργά ή γρήγορα δηλαδή, η χώρα μας θα δει το φως, και θα γίνει κι αυτή μια περήφανη Βενεζουέλα των Βαλκανίων. Μη γελάτε, το έχω ακούσει από ουκ ολίγα στόματα συριζαίων (οι περισσότεροι πρώην πασόκοι).

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Βενεζουέλας συνεχίζει να κατρακυλάει, αποδεικνύοντας ότι το βαρέλι της ακσιοπραίποιας ποτέ δεν έχει πάτο.

Έτσι, προχθές, ο υπουργός Οικονομικών του σοσιαλιστικού αυτού παραδείσου ανακοίνωσε πως θα τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα-τραπεζογραμμάτια, υψηλότερης ονομαστικής αξίας, αφού ο τριψήφιος πληθωρισμός έχει καταφέρει το σημερινό μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί να αντιστοιχεί σε μόλις δυο σεντς του αμερικανικού δολαρίου! Κι αυτό στη μαύρη αγορά… διότι στην επίσημη μιλάμε για αρνητικές ισοτιμίες.

Διαβάστε επίσης:  «Κινείται», λέει, ο Γερουλάνος; Και ποιον να αφορά άραγε αυτό;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, έξι νέα χαρτονομίσματα, αξίας από 500 έως 20.000 Μπολιβάρ, θα βγουν στην κυκλοφορία από την 15/12/16. Σήμερα, το μεγαλύτερο σε αξία νόμισμα είναι αυτό των 100 Μπολιβάρ, την ώρα που ένα πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού 2 λίτρων, κοστίζει 25 φορές περισσότερο, δηλαδή 2.500 Μπολιβάρ!

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια φάση όπου η οικονομία της Βενεζουέλας βρίσκεται στα τάρταρα, με το νόμισμά της τον τελευταίο μήνα να έχει χάσει το 67% της αξίας του στην μαύρη αγορά, με αντιστοιχία 4.587 Μπολιβάρ προς ένα δολάριο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια έως σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να γίνει τετραψήφιος το 2017. Μετρητά δύσκολα κυκλοφορούν σήμερα, αφού τα ΑΤΜ έχουν στερέψει προ πολλού, και εξάλλου το όριο αναλήψεων είναι ιδιαίτερα χαμηλό, τόσο ώστε να μην αξίζει να ξεροσταλιάζει κάποιος στις ουρές. Την Παρασκευή που μας πέρασε, το πιστωτικό σύστημα της χώρας κατέρρευσε για ώρες με αποτέλεσμα οι όποιες συναλλαγές να παγώσουν κι αυτές. Ο πρόεδρος Μαδούρο, ως συνήθως, κατηγόρησε τα ξένα συμφέροντα για «χάκινγκ» ενώ διέταξε την μυστική αστυνομία να κάνει έφοδο στα γραφεία της CrediCard, η οποία διεκπεραιώνει τις συναλλαγές των Visa και MasterCard στην χώρα. Επίσης κατηγόρησε την «μαφία» της γειτονικής Κολομβίας, για «οικονομικό πραξικόπημα εναντίον της σοσιαλιστικής οικονομίας της περήφανης χώρας του»! Όπως είπε: «Η δεξιά θέλει να μας επιβάλλει παράλληλη ισοτιμία από έναν λογαριασμό του Μαϊάμι, κι από κει να στείλει το δολάριο σε καταστροφικά τρελά επίπεδα»….

Να σημειωθεί ότι η Βενεζουέλα έχει επιβάλλει αυστηρά κάπιταλ κοντρόλς από το 2003, και σήμερα διαθέτει δυο νόμιμες συναλλαγματικές ισοτιμίες των 10 και των 663 Μπολιβάρ ανά δολάριο, που χρησιμοποιούνται για τις εισαγωγές άμεσης ανάγκης. Στην μαύρη αγορά, που ευδοκιμεί, στην οποία στρέφεται ο λαός για να βρει δολάρια και να αγοράσει τα βασικά είδη (όταν υπάρχουν) το εθνικό νόμισμα έχει καταρρεύσει πέντε φορές μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Έτσι έχει η κατάσταση στον φάρο αυτό του σοσιαλισμού, και όπως θα έλεγε και η πασιονάρια Δούρου: «Κερδάμε»! Και σ’ άλλα με υγεία…