Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
31.6 C
Athens

To ισραηλινό “Iron Dome” στο μάτι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς “Iron Dome” βρέθηκε στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Χθες, Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Ισραήλ, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστρατήγου Aviv Kohavi.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν η Αεροπορική Βάση του PALMACHIM, όπου επισκέφθηκε την ISRAELI MISSILE DEFENSE ORGANIZATION και την 200th SQUADRON και ενημερώθηκε για την αποστολή, την οργάνωση, την ολοκλήρωση και τα επίπεδα της Ισραηλινής Αεράμυνας, για τα χαρακτηριστικά των Συστημάτων IRON DOME, DAVID’s SLING και ARROW 3, καθώς και για την αποστολή και τις δυνατότητες της Μοίρας των UAV HERON της Ισραηλινής Αεροπορίας, με τα οποία ήδη επιχειρεί και η χώρα μας. Επίσης επισκέφθηκε μία Πυροβολαρχία του IRON DOME και ενημερώθηκε για τον τρόπο ανάπτυξής της, την λειτουργία και την υποστήριξή της.

Τον Φεβρουάριο του 2021, είχαμε αποκαλύψει ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και την συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο απόκτησης του “Iron Dome” κυρίως για τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί πρώιμες συζητήσεις σε πολύ υψηλό στρατιωτικό επίπεδο στο ελληνικό πεντάγωνο, με τις σκέψεις να περιλαμβάνουν την καταρχήν προμήθεια 5 συστημάτων, αξίας 12-15 εκατ. ευρώ έκαστο που θα τοποθετηθούν σε νησιά του Αιγαίου αλλά και στην φύλαξη στόχων υψηλής στρατηγικής αξίας.

Σε αυτές τις συζητήσεις έχει γίνει αναφορά και για τα οπλικά συστήματα που θα αντικαταστήσουν σταδιακά, κι αυτά είναι τα ρωσικής προέλευσης TOR-M1. Μάλιστα, στο πρόσφατο νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο, που πλέον αποτελεί νόμο των ΗΠΑ, υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης της Ελλάδας με 125 εκατ. για την αντικατάσταση ρωσικού πολεμικού υλικού. Κάτι που φέρνει πιο κοντά την προσθήκη του “Iron Dome”.

Σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ελάχιστα αντιαεροπορικά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο, έχοντας καταγράψει πάνω από 2.400 αναχαιτίσεις ρουκετών. Ο κατασκευαστής, μάλιστα, δίνει ποσοστό επιτυχίας 90%.

Με τον υπουργό Άμυνας

Όπως μεταδώσαμε πρώτοι χθες στο enikos.gr, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε δεκτός και από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκατζ (Benny Gantz), με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες του στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής, τις ειδικές προκλήσεις άμυνας και ασφαλείας που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας και των συνεργειών των δύο Χωρών.

Το γεγονός ότι δεν συναντά ούτε υφυπουργούς Άμυνας, δείχνει τον βαθμό εκτίμησης που τρέφει ο ίδιος και η κυβέρνηση της χώρας για την Ελλάδα αλλά και την αναγνώριση του έργου του Έλληνα Στρατηγού.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ φαίνεται να συμφώνησε σε πολλά πράγματα, τα οποία θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω την αποτρεπτική ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Θέματα για τα οποία όταν επιστρέψει θα ενημερώσει και την πολιτική ηγεσία.

Αντικατασκοπία

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ο Στρατηγός Φλώρος προσωπικά στο κομμάτι της αντικατασκοπίας. Οι 2 Αρχηγοί αναφέρθηκαν στις επιπλέον δυνατότητες ανάπτυξης της Στρατιωτικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, με την διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων, ασκήσεων και άλλων δράσεων σε διμερές, τριμερές και πολυμερές επίπεδο καθώς και στους εξοπλισμούς, με σκοπό αφενός την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητάς τους, αφετέρου την ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας και του Ισραήλ για την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ακολούθως και στο πλαίσιο της εγκαθίδρυσης περιφερειακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε από την Διεύθυνση Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (UNIT 9900) για τις υποδομές και τις διαδικασίες συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, καθώς και για τις τακτικές χρησιμοποίησής τους επί του πεδίου.

Στην συνέχεια και συνοδευόμενος από την Αναπληρωτή του Πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ κ. Λαμπρινή Κομίνη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην Ιερουσαλήμ όπου επισκέφθηκε το Μουσείο Ολοκαυτώματος «Yad VaShem», κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών αποτίοντας τον δέοντα Φόρο Τιμής στην Ιερή Μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που υπήρξαν θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας, μεταξύ των οποίων και 67.000 Έλληνες.


Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές

Ερωτηθείς για τις πρόωρες εκλογές -κατά της διάρκειας της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής– ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω εξαντλήσει το θέμα για...

Σύνοδος Κορυφής: Ολόκληρη Ευρώπη «παρακαλάει» τον Ερντογάν για… «αποκλιμάκωση»!

«Ανησυχεί» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, τις οποίες ωστόσο δεν χαρακτηρίζει προκλητικές και αντί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και...

Η τουρκική προκλητικότητα και η διαρκής αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Πού το πάει η Τουρκία; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Αποτελεί η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μέρος της επικείμενης φιέστας; Αυτά είναι τα...

Μητσοτάκης: Η Αθήνα καλύπτεται από το προσχέδιο των συμπερασμάτων για την Τουρκία

“Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία...
Κορωνοϊός: Τα μέτρα προστασίας στη Βουλή

Πόθεν έσχες: Δείτε τα εισοδήματα που δηλώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τα πόθεν έσχες (δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης) των πολιτικών που αφορούν στη χρήση του 2020 και...

Ανατροπή: 2 Μοίρες επιθετικών ελικοπτέρων Apache για την Αεροπορία Στρατού

Με γοργούς ρυθμούς ξεδιπλώνεται το σχέδιο της ηγεσίας του Στρατού Ξηράς για την πλήρη ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού με επιθετικά ελικόπτερα. Eδώ και...

Ηχηρή απάντηση της Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το δικαστήριο της Χάγης

Ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα και στη διαρκή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και του κράτους δικαίου έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης