Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
18.3 C
Athens

Το «Καραβάνι του Φωτός» επιβλήθηκε από την Άγκυρα για μετανάστευση στην Ευρώπη;

«Το Καραβάνι του Φωτός» .. Επέβαλε η Άγκυρα τη μετανάστευση στους Σύρους προς την Ευρώπη;», γράφει το αραβικό δημοσίευμα

Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, ετοιμάζονται να φύγουν για την Ευρώπη, σε μια μαζική αυτοκινητοπομπή στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που οργανώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ονόμασαν «Το Καραβάνι του Φωτός» [Αλ Νουρ Καραβάν].

Σύμφωνα με το κανάλι της εκστρατείας στην εφαρμογή «Telegram», ο αριθμός όσων εντάχθηκαν ξεπέρασε τους 40.000 Σύρους, Το κομβόι θα αναχωρήσει για την Ευρώπη τις επόμενες ώρες.

Οι Σύροι που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη συνοδεία κάλεσαν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης να τους υποστηρίξουν και να τους βοηθήσουν να διευκολύνουν την ασφαλή και ανθρώπινη διέλευση της συνοδείας προς την Ευρώπη, αναφέροντας την έναρξη αυτής της εκστρατείας στο πλαίσιο της επιδείνωσης των οικονομικών και συνθηκών διαβίωσης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και ο συνεχιζόμενος ρατσισμός εναντίον τους, πέρα από τις εκστρατείες απέλασης και τις αποφάσεις που περιορίζουν τη ζωή των Σύρων.

Η παρουσία τους στη χώρα, η οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει αυξηθεί μετά το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη», υιοθέτησε στρατιωτική επιχείρηση και την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δαμασκό προκειμένου να υλοποιηθεί μια «ασφαλής» περιοχή για την επιστροφή των προσφύγων από την επικράτειά της.

Είναι όμως το «κομβόι του φωτός» μία από τις συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Συρία ή η Άγκυρα λειτουργεί ως προβοκάτορας που χειραγωγεί τη συριακή προσφυγική κρίση προκειμένου να αποκτήσει κάποια επιρροή στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με όσον αφορά τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές;

Η Τουρκία και το όπλο της με τους Σύρους πρόσφυγες

Οι πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις για πιθανή πολιτική συνεννόηση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού επηρέασαν τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, ωθώντας μεγάλο αριθμό από αυτούς να σκεφτούν να πάνε στην Ευρώπη, ειδικά επειδή τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχονται τους Σύρους πρόσφυγες και επενδύουν στην απομάκρυνσή τους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, εκτός από τους περιορισμούς σε προσφυγικές πρακτικές.

Η ερευνήτρια σε θέματα προσφύγων, Λίνα αλ Ζούμπι, λέει ότι οι πολιτικές και τοπικές σχέσεις των Τούρκων αξιωματούχων με το προσφυγικό σε ένα δραματικό σενάριο ανάγκασαν τους πρόσφυγες εντός Τουρκίας να σκεφτούν σενάρια ζωής, ειδικά αφού η Άγκυρα θέλει να επιστρέψει περισσότερα από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες πριν από τις εκλογές του 2023, και αυτός ο αριθμός είναι αδύνατο να φιλοξενηθεί στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η παρουσία περίπου 3.700.000 Σύριων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία δημιούργησε την αντίληψη στη δημοφιλή θερμοκοιτίδα ότι επέβαλαν βαρύ κόστος στην οικονομία της χώρας, γεγονός που οδήγησε στα κοινωνικά προβλήματα που προέκυψαν στις τουρκικές πόλεις, στα μέτρα εναντίον τους και σε ορισμένες συγκρούσεις που οδήγησαν σε δολοφονίες.

Επίσης, το ζήτημα της στέγασης, της εκπαίδευσης και της χορήγησης του δικαιώματος στην ιθαγένεια είναι από τα σοβαρά ζητήματα που έχουν τεθεί στην τουρκική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, τα τουρκικά κέντρα μελέτης εκτιμούν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία το 2023, καθώς το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» και ο Ερντογάν βρίσκονται στην εξουσία για σχεδόν 20 χρόνια, και φυσικά έχει συρρικνωθεί η δημοτικότητά τους, οπότε υπάρχει φόβος μεταξύ τους ότι δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν τις εκλογές.

Για το λόγο αυτό, μαλακώνει, αλλάζει την πολιτική απέναντι στη Συρία.

Εκστρατεία προετοιμασίας για μετανάστευση στην ΕΕ

Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, χιλιάδες Σύροι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να προετοιμάσουν μια μεγάλη συνοδεία προσφύγων στην Τουρκία για να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη, με την ονομασία «Καραβάνι του Φωτός», για τη συλλογική έξοδο χιλιάδων προσφύγων από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι διοργανωτές της εκστρατείας τόνισαν ότι ο λόγος οφείλεται στην ταλαιπωρία των Σύριων στην Τουρκία μέσω δολοφονιών λόγω ρατσιστικών λόγων εναντίον τους, που εντάθηκαν την τελευταία περίοδο, πέρα ​​από τις κακές και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, και την τουρκική στροφή προς μια πολιτική λύση στη Συρία.

Ο αξιωματούχος των μέσων ενημέρωσης για το κομβόι είπε ότι χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία ετοιμάζονται να βαδίσουν σε μια τεράστια αυτοκινητοπομπή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ότι ο λόγος της μετανάστευσης οφείλεται στις κακές συνθήκες διαβίωσης των περισσότερων Σύρων στην Τουρκία και στη φιλοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των μέσων ενημέρωσης, η εκστρατεία οργανώνεται από μια ομάδα νεαρών Σύρων και ο αριθμός των ανθρώπων που ετοιμάστηκαν να μεταναστεύσουν έφτασε περίπου τις 100.000, αλλά ζήτησε συγγνώμη που δεν καθόρισε την ημερομηνία αναχώρησης της συνοδείας για λόγους ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την τελευταία περίοδο, διάφορες τουρκικές πόλεις έγιναν μάρτυρες πολλών ρατσιστικών πρακτικών και δολοφονιών κατά Σύρων προσφύγων από Τούρκους πολίτες, εκμεταλλευόμενοι την εμπρηστική ρητορική κατά των Σύρων, η οποία ώθησε πολλούς πρόσφυγες να σκεφτούν τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

“Ναι” Ευρωβουλής σε ενιαίο φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το τελικό πράσινο φως του για την εισαγωγή στην Ε.Ε. ενός γενικού καθολικού φορτιστή για όλες τις μικρού και...

ΝΑΤΟ: Απέπλευσε το ρωσικό υποβρύχιο που φέρει το «Οπλο της Αποκάλυψης»

Εκθεση του ΝΑΤΟ ενημερώνει τα κράτη μέλη του για τον απόπλου του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Belgorod, το οποίο είναι εφοδιασμένο με τις υπερ-τορπίλες Poseidon...
σαν σήμερα, δυτική, ανατολική, Γερμανία, ενοποίηση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Οκτωβρίου ενοποιούνται Δυτική και Ανατολική Γερμανία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1990.... Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ενοποιούνται και επίσημα, μετά από 45 χρόνια Ψυχρού Πολέμου και χωρισμού. Η μέρα αυτή γίνεται ομοσπονδιακή γιορτή.

Ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια μετέφεραν οι Ρώσοι στο λιμάνι της Σεβαστούπολης: Εξόντωσαν Ουκρανούς δύτες! (βίντεο)

Έκλεισαν με ειδικό δίκτυ τον ναύσταθμο Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI) ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι μετέφεραν ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια στην είσοδο του κόλπου...

Διπλωματική ήττα των ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ: Ρωσία, Κίνα και Ινδία μπλόκαραν το...

Απορρίφθηκε το αμερικανικό ψήφισμα που είχαν υποβάλλει οι ΗΠΑ και συνυπέγραφε η… Αλβανία (!) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητούσαν την...

Ασύλληπτο – Ινδονησία: Δεκάδες νεκροί μετά από επεισόδια σε ποδοσφαιρικό παιχνίδι

Αδιανόητη τραγωδία έχει «βυθίσει» στο πένθος την Ινδονησία, καθώς η ασιατική χώρα θρηνεί εξήντα νεκρούς από επεισόδια μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες...
σαν σήμερα, Μόσχα, "Επιχείρηση Τυφώνας",

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Οκτωβρίου …αρχίζει η πολιορκία της Μόσχας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1941.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η πολιορκία της Μόσχας από τους Γερμανούς, γνωστή με την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Τυφώνας".

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τον χτύπησε η γυναίκα του κατά λάθος με το αυτοκίνητο και τον σκότωσε

Μία οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Ποσειδωνία, στη Σύρο, όπου ένας...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες

Νέο «χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, με αφορμή τις συμφωνίες που υπέγραψε ο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Οκτωβρίου η έναρξη των Α’ Βαλκανικών Αγώνων  Στίβου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1930.... Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την έναρξη των Α' Βαλκανικών Αγώνων  Στίβου στο...

Μπέρμποκ σε Πολωνία: Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει λήξει

Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει κλείσει» δήλωσε από την Πολωνία η υπουργός Εξωτερικών...