Το κίνημα «δεν πληρώνω» …μπούμερανγκ για την κυβέρνηση – Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ

61
κίνημα,

Φόβοι για φαινόμενα άρνησης ή μεγάλης καθυστέρησης στην εξόφληση λογαριασμών – όπως το κίνημα «δεν πληρώνω» σε βάρος της ΔΕΗ επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ- μπορεί να σημειωθούν στις υποχρεώσεις φορολογίας εισοδήματος και στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Διπλά δυσάρεστη η εξέλιξη στα έσοδα και τους πελάτες της ΔΕΗ. Η τάση που καταγράφεται μέχρι σήμερα είναι οι καλοπληρωτές πελάτες της ΔΕΗ να μετακινούνται προς τους ιδιώτες παρόχους, που απευθύνονται στους καταναλωτές με προσφορές και εκπτώσεις, αφήνοντας πίσω υψηλό μερίδιο από πελάτες που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους. Παράλληλα φαίνεται να έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από Σεπτέμβριο. Παράλληλα φαίνεται να έρχονται νέες αυξήσεις τα τιμολόγια από τον Σεπτέμβριo.

Ένας στους τρεις καταναλωτές δεν πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό ρεύματος. Περί τους 435.000 πληρώνουν το ρεύμα μέσω του διακανονισμού των 36 δόσεων, με την πλειονότητα εξ αυτών να αδυνατεί στην πορεία να ανταποκριθεί στη ρύθμιση.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) διαπιστώνουν 1.000 ρευματοκλοπές τον μήνα, που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι έλεγχοι, παρότι εντατικοί, δεν μπορούν να εντοπίσουν όλες τις περιπτώσεις. Από τις αρχές του χρόνου, ο αριθμός των ρευματοκλοπών έφτασε τις 7.000 έναντι 8.587 καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015.

Στο μεταξύ, οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές της ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του τζίρου της (5.736 δισ. το 2015). Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής ΔΕΗ, αποτέλεσμα των παρεμβατικών πολιτικών που ασκούνται διαχρονικά στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομικής αφαίμαξης των εισοδημάτων στα χρόνια της ύφεσης, αλλά και της αδυναμίας των διοικήσεών της να ασκήσουν πολιτική εξυγίανσης και νοικοκυρέματος, κυρίως λόγω των άνωθεν πολιτικών παρεμβάσεων και των συνδικαλιστικών πιέσεων.

Η κατάσταση αναμένεται να εξελιχθεί επί τω δυσμενεστέρω από τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς σε εφαρμογή του μέτρου των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) που η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τους πιστωτές έναντι της Μικρής ΔΕΗ θα πρέπει να περιορίσει σταδιακά το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά σταδιακά, μέχρι το 2019, στο 49,5%. Αυτό σημαίνει ότι θα απολέσει τα 3 δισ. ευρώ τζίρο από τα περίπου 6 δισ. σήμερα. Η τάση που καταγράφεται μέχρι σήμερα είναι οι καλοπληρωτές πελάτες της ΔΕΗ να μετακινούνται προς τους ιδιώτες παρόχους που απευθύνονται στους καταναλωτές με προσφορές και εκπτώσεις, αφήνοντας πίσω υψηλό μερίδιο από πελάτες που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.

Σε αυτήν τη ΔΕΗ, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μετέφερε, μέσω του νέου πλαισίου για τη στήριξη των ΑΠΕ που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, τον «λογαριασμό» του ελλείμματος των ΑΠΕ, ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου για τη διετία 2016-2017. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά του ελλείμματος στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κατ’ αναλογίαν του μεριδίου της στην αγορά και ουσιαστικά στη ΔΕΗ, αφού συγκεντρώνει το 90% της λιανικής. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει κρύψει τις ανησυχίες της για την πιθανή χρεοκοπία της επιχείρησης, μεταφέροντας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στους πολιτικούς του προϊσταμένους, αλλά και στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας.

Η ρευστότητα της επιχείρησης έχει χτυπήσει ήδη «κόκκινο». Εδώ και πολλούς μήνες, η ΔΕΗ αδυνατεί να αποπληρώσει εργολάβους και προμηθευτές, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται από αρμόδια στελέχη, να μην μπορέσει να καλύψει μέσα το καλοκαίρι τη χρηματοδότηση για την προμήθεια καυσίμων που είναι απαραίτητη για τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης των νησιών. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο αλλά και σε πιθανό ενδεχόμενο αδυναμίας καταβολής ακόμη και της μισθοδοσίας, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να επαναπροσδιορίζει τη στάση της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ανεξόφλητων οφειλών.

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη ανακοίνωση της επιχείρησης για την παράταση του προγράμματος των διακανονισμών των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου…

Δεν απέδωσε το πρόγραμμα διακανονισμών

Το πρόγραμμα των διακανονισμών οφειλών σε 36 δόσεις, χωρίς προκαταβολή, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της διοίκησης της ΔΕΗ για βελτίωση της ρευστότητάς της. Ο αριθμός των πελατών που έσπευσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περιορίστηκε στις 290.000, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών φαίνεται να έκανε χρήση του προγράμματος μόνο και μόνο για να αποφύγει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Διαβάστε επίσης:  Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Όπως αναφέρουν στην «Κ» παράγοντες που γνωρίζουν, οι περισσότεροι που μπήκαν στη ρύθμιση πλήρωσαν μία ή και δύο δόσεις και στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν. Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχόλησε και το Δ.Σ. της επιχείρησης, με κάποιους εκπροσώπους να πιέζουν τη διοίκηση να επανενεργοποιήσει το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο της διακοπής των ρεύματος για την είσπραξη των οφειλών της, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί το Δ.Σ. να βρεθεί υπόλογο στη Δικαιοσύνη εάν δεν το πράξει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, οι ενεργοί διακανονισμοί αυξήθηκαν κατά 545 εκατ. ευρώ και ανήλθαν από τα 300 εκατ ευρώ στις 31 Μαρτίου 2016 στα 845 εκατ. ευρώ σήμερα. Από αυτά τα 545 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ εισέπραξε μέχρι σήμερα τα 35 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να εισπράττει. Ένας αριθμός 1,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ με συσσωρευμένες ανεξόφλητες οφειλές δεν έχει προσέλθει για ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου προγράμματος διακανονισμών, με τη διοίκηση της εταιρείας να τους απευθύνει εκ νέου κάλεσμα να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους έως τον Σεπτέμβριο, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι εάν δεν συμβεί, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν ύστερα από διακοπή ηλεκτροδότησης. Μπούμερανγκ φαίνεται να γύρισε για τη ΔΕΗ και η πρόσφατη απόφαση μείωσης των τιμολογίων σε ποσοστό 15% για όσους αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους. Η απόφαση δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού οι ιδιώτες πάροχοι «απάντησαν» με μεγαλύτερες εκπτώσεις.

ΝΔ: Η Κυβέρνηση οδηγεί στην πλήρη απαξίωση και τη ΔΕΗ

«Ο κ. Σκουρλέτης, τη στιγμή που η βιωσιμότητα της ΔΕΗ αλλά και της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο σημείο μηδέν, επιμένει στις χρεοκοπημένες αντιλήψεις του κρατισμού, που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση» λέει ο Κώστας Σκρέκας μεταξύ άλλων για τη συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη.

Απάντηση στον, κατηγορηματικά αντίθετο στην πώληση του 17% της ΔΕΗ, Πάνο Σκουρλέτη, δίνει ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.

«Στις μέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία, η ΔΕΗ, με την καθοδήγηση του κ. Σκουρλέτη βαδίζει ταχύτατα στο δρόμο της καταστροφής. Τα ανείσπρακτα υπόλοιπα της εταιρείας αγγίζουν τα 3 δις ευρώ, πληρώνοντας το τίμημα της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών, αλλά και της προεκλογικής παραίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ “Δεν Πληρώνω”» τονίζει ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ.

«Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ οφείλει στους προμηθευτές της υπόλοιπα 6 μηνών και τα ορυχεία υπολειτουργούν, καθώς οι υπεργολάβοι και οι εργαζόμενοί τους παραμένουν απλήρωτοι», προσθέτει ο κ Σκρέκας.

«Ο κ. Σκουρλέτης, τη στιγμή που η βιωσιμότητα της ΔΕΗ αλλά και της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο σημείο μηδέν, επιμένει στις χρεοκοπημένες αντιλήψεις του κρατισμού, που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Βασικό μέλημά του είναι να μην αλλάξει τίποτα στην εταιρία. Ο δρόμος της πλήρους απαξίωσης είναι ορθάνοιχτος και για τη ΔΕΗ» επισημαίνει.

Η ανακοίνωση του κ Σκρέκα κλείνει λέγοντας ότι «τα επαναλαμβανόμενα “είπα – ξείπα” του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησής του ρίχνουν στα τάρταρα την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας».