Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020
16.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1981... ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το Μακεδονικό και ο εμπορικός πόλεμος Αθήνας – Σκοπίων

Μείζονα πρακτικά –εκτός από πολιτικά και εθνικά– προβλήματα αφήνει άλυτα πίσω της η Συμφωνία των Πρεσπών, με τον ελληνικό εμπορικό κόσμο να καλείται να τρέξει να κατοχυρώσει άμεσα όσα brand names φέρουν τον όρο «Μακεδονία».

Λίγες ημέρες έπειτα από την υπερψήφιση Συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων, ένας άλλο αγώνας δρόμου, αυτήν τη φορά όχι πολιτικός, μοιάζει να ξεκινάει, με τον εμπορικό κόσμο της χώρας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αναγκαιότητα προστασίας των ελληνικών εμπορικών σημάτων υπό την επωνυμία «Μακεδονία».

Την αρχή έκανε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, που σκιαγράφησε με αριθμούς ένα πρόβλημα που αργά ή γρήγορα η χώρα θα βρει μπροστά της: 182 ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων και 39 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» στην επωνυμία τους, ενώ άλλες 4.000 επιχειρήσεις τον χρησιμοποιούν για μεμονωμένα προϊόντα τους. Το μέγα ζητούμενο είναι, επομένως, αν όλοι οι παραπάνω έχοντες έννομο συμφέρον θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν για το (εμπορικό) δίκιο τους!

Όπως επισημαίνεται και σε μελέτη που εκπόνησε το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «η ονομασία (brand name) ενός ποιοτικού προϊόντος αποτελεί το διαβατήριό του, ενώ πολλές φορές συνιστά καθοριστικό λόγο επιλογής του από τον καταναλωτή», ο οποίος θα παραπλανάται στο εξής σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων, καθώς τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα είναι ποιοτικά και ελεγμένα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που οφείλουμε να τηρούμε, ενώ αντίθετα η γειτονική χώρα δεν υπόκειται σε τέτοιου είδους υποχρεώσεις (π.χ. για υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων και άλλους επιμολυντές).

Οι φορείς καλούν την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει άμεσα μέσα στην προβλεπόμενη τριετία που προβλέπει η συμφωνία τα ελληνικά συμφέροντα, ώστε να διευθετηθούν τα ζητήματα χρήσης των εμπορικών σημάτων και να προστατευτούν οι επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν όλα τα παράγωγα του όρου «Μακεδονία». Σε σχέση με τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), που ρυθμίστηκαν ήδη με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης, αλλά παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις ενδεχομένως συμφερόντων άλλων χωρών, με έδρα τη γειτονική χώρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Νομική και διαδικαστική υποστήριξη σε κάθε ελληνική επιχείρηση

Εν όψει του σημαντικού πλήγματος που θα δεχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα τρία Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης και του ΣΒΒΕ προβαίνουν σε δραστικές κινήσεις, παρέχοντας νομική και διαδικαστική υποστήριξη σε κάθε ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε κάθε μέρος της Ελλάδος και δεν έχει ακόμα κατοχυρώσει το εμπορικό της σήμα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», επισημαίνοντας τα τρία βασικά βήματα:

1] Κατοχύρωση Εθνικού Σήματος: Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και απαιτείται παράβολο του Δημοσίου 110€ για την πρώτη κλάση και παράβολο 20€για κάθε επιπλέον κλάση και η απόφαση καταχώρισης δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (ΓΓΕ) μέσα σε ένα μήνα.

2] Κατοχύρωση Κοινοτικού Σήματος Ε.Ε.: Η αίτηση κατατίθεται ηλεκτρονικά και κατατίθεται για μία μόνο κλάση παράβολο των 850€ για ηλεκτρονική αίτηση ή 1.000€ για έγγραφη κατάθεση. Αν μέσα σε προθεσμία 3 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης δεν υποβληθεί ένσταση κατά του σήματος, το σήμα καταχωρείται οριστικά.

3] Κατοχύρωση Διεθνούς Σήματος: Η κατοχύρωση ενός σήματος σε διάφορες χώρες παγκοσμίως προϋποθέτει ήδη κατοχυρωμένο εθνικό ή κοινοτικό σήμα ανά τον κόσμο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαδικασία εκτελείται μέσω της Διεύθυνσης Εμπορικής Ιδιοκτησίας της Ελλάδος και απαιτείται παράβολο των 15€ για αποστολή της αίτησης στο Διεθνές Γραφείο Σημάτων και βασικό τέλος 653 ελβετικών φράγκων για ασπρόμαυρο σήμα ή 903 ελβετικών φράγκων για έγχρωμο σήμα. Η απόφαση εκδίδεται μέσα σε 18 μήνες.

Όπως εξηγεί τις τελευταίες ημέρες από όποιο δημόσιο βήμα βρεθεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, «όσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εμπορικό συμφέρον θα πρέπει να σπεύσουν πλέον να κατοχυρώσουν το σήμα τους, αφού για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκέσουν οι εργασίες της διακρατικής επιτροπής για τα εμπορικά σήματα, θα ισχύσει το “όποιος προλάβει, τον Κύριον είδε».

Εκατοντάδες τα προϊόντα με τον όρο «Μακεδονία»

Στην ελληνική, αλλά και παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες προϊόντα με τον όρο «Μακεδονία» στη συσκευασία ή στις απαιτούμενες προδιαγραφές τους, ενώ πολλές εταιρείες με την επωνυμία αυτή δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικά καταγράφουμε τις εξής: Μακεδονική Α.Ε. (μητρική εταιρεία της Αγρόκτημα Χαλβατζής), ΜΕΒΓΑΛ-Μακεδονική Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε., Μακεδονικά Ζαχαρώδη Α.Ε., Μακεδονικά Υφάσματα, Μακεδονική Γη-Αφοί Τσαρούχα Α.Ε., Μακεδονική Χάρτου, Μακεδονική Εταιρεία Τεχνικών Μελετών-MTC, Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (ΜΕΛ), Εν Οίκω Μακεδονική (έπιπλα), Τέντες Θεσσαλονίκης-Μακεδονική Τεντοποιία, Μακεδονική Φάρμα Στρουθοκαμήλων-Αχλατζής Ι. & ΣΙΑ Ο.Ε., ΠΑΕ Μακεδονικός, Μακεδονικά Ζυμαρικά της Γιαγιάς, Μακεδονικά Αυγά-Αφοί Δίγκαλη Α.Ε., Μακεδονικές Πρωτεΐνες, Μεταφορική Τσιμενίδης-Μακεδονικές Γραμμές Α.Ε., Μακεδονικά Ξενοδοχεία Α.Ε., Μακεδονικές Εκδόσεις, Μακεδονικές Βιομηχανίες Μετάλλου, Μακεδονική Ποτοποιία (Ούζο 14 κ.ά.), ΜΑΚΑΛ (Μακεδονική Αλλαντοποιία), Maksystem-Μακεδονική Πανίδη ΑΒΕΕ (εξαρτήματα για συστήματα αλουμινίου), Μακεδονία Σαλάτες, Κρέατα Μακεδονίας-Αφοί Αστερίου, Μακεδονικά Νερά Α.Ε., κ.ά.

Επίσης προϊόντα, όπως «Μακεδονικός Χαλβάς» και «Μακεδονικό Ταχίνι» της Αφοί Χαΐτογλου, «Μακεδονικά Κριτσίνια» των εταιρειών Παπαδοπούλου, Κατσέλης κ.ά., Tottis Μακεδονικά Ζυμώματα Κρουασανάκια, πολλές εταιρείες που μεταποιούν τις γνωστές μακεδονικές μικρές πιπεριές, δεκάδες οινοποιίες που παράγουν μακεδονικές ποικιλίες οίνου και φέρουν τη σχετική ένδειξη, μακεδονικές πίτες και ζύμες, μακεδονικά τυριά και κασέρια, όσπρια, σφολιάτες, κ.ο.κ., ακόμη και η εφημερίδα «Μακεδονία»!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε θα καταβληθούν – Οι ημερομηνίες για κάθε Ταμείο

Η καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Νοέμβριο θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου αλλά υπάρχει και ένα μικρό ενδεχόμενο να ξεκινήσει...
Ξεκινά η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Ξεκινά η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Ξεκινούν σήμερα σε επίπεδο επικεφαλής θεσμών οι εξ αποστάσεως συνομιλίες με την Κυβέρνηση ενόψει της 8ηςαξιολόγησης, η οποία συνοδεύεται από εκταμίευση επιστροφών...
ΕΚΤ: Νέος επικεφαλής για την Ελλάδα

ΕΚΤ: Νέος επικεφαλής για την Ελλάδα

Νέος επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα αναλαμβάνει ο Ολλανδός Μάρτιν Μπάιστερμπος (Martin Bijsterbosch). Θα...

Ανατροπές στα όρια ηλικίας: Οι πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων που “σώζονται”

Υπάρχουν πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων που “σώζονται” από τις αλλαγές που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στο συνταξιοδοτικό σύστημα και συγκεκριμένα...

Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Άρχισε την Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή...
Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών

Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, ταυτόχρονα με...
Σταϊκούρας: Προστατεύουμε με κοινωνική διάσταση την πρώτη κατοικία

Σταϊκούρας: Προστατεύουμε με κοινωνική διάσταση την πρώτη κατοικία

Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας ουσιαστικά υπαγορεύτηκε από την Ένωση Τραπεζών, έδωσε από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοιός: 438 νέα κρούσματα

Έντεκα θανάτους και άλλα 438 νέα κρούσματα του κορωνοιού στη χώρα, ανακοίνωσε...

ΕΚΤ: Νέος επικεφαλής για την Ελλάδα

Νέος επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα...

Κορωνοϊός: 438 νέα κρούσματα και 9 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Στην ανακοίνωση 438 νέων κρουσμάτων προχώρησε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ.

Κορωνοϊός: Στα 504 τα θύματα

Μακραίνει η λίστα των θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα μας....

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή