Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Μαξίμου θα ρίξει στην προεκλογική μάχη και το οικονομικό πλάνο της επόμενης τετραετίας

Πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες του τις παρεμβάσεις κατά την διάρκεια των πολλαπλών κρίσεων (πανδημία-καραντίνες-ενεργειακή κρίση-ακρίβεια) έχει πει ότι οι ενισχύσεις προς τους πολίτες θα γίνονται με μέτρο, προκειμένου τα δημόσια ταμεία να μην ξεμείνουν από… όπλα για να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα.

Σε αυτό το μοτίβο συνεχίζει και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανοίξει το πουγκί και να μοιράσει χρήμα, ακολουθώντας μία πατροπαράδοτη προεκλογική μέθοδο για σχεδόν βέβαιη επανεκλογή. Στο παρελθόν οι κυβερνήσεις που μοίραζαν χρήμα ξεπερνούσαν τον σκόπελο. Μόνο δύο φορές χάλασε η σούπα. Η μία ήταν το 1989, όταν το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε παρά το «Τσοβόλα δώστα όλα» που είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου σε ομιλία του στο Περιστέρι. Και η άλλη το 2019, όταν τις παραμονές των ευρωεκλογών ο Τσίπρας μοίρασε χρήμα στους συνταξιούχους, την οποία βάφτισε ως 13η σύνταξη. Τότε οι συνταξιούχοι την Παρασκευή προ των εκλογών «τσέπωσαν» το παραδάκι και την Κυριακή μαύρισαν πανηγυρικά τον Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στα μέτρα με… μέτρο, αλλά και σε δόσεις να προσθέσουμε εμείς. Αυτό που τονίζει ο πρωθυπουργός είναι να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, διαμηνύοντας ότι διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως με την τακτική ενός προεκλογικού «δώστα όλα». Τουναντίον αυτό που ζητά από το οικονομικό επιτελείο είναι να «ανακαλύπτει δημοσιονομικά περιθώρια για χειρουργικές παρεμβάσεις σε ειδικά κοινά».

Τέτοιες ήταν οι εκπλήξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την Τρίπολη, προς συνολικά 61.000 αστυνομικούς και λιμενικούς (θα πάρουν εφάπαξ μπόνους 600 ευρώ μαζί με το μισθό Δεκεμβρίου) και προς τους επαγγελματίες (διατηρείται για έναν χρόνο το πλαφόν 3% στις αυξήσεις των μισθωμάτων). Κι όπως λένε κυβερνητικές πηγές ίσως στην επόμενη περιοδεία να ανακοινωθούν μέτρα ενίσχυσης και προς τους άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων.

Ένα άλλο ειδικό κοινό είναι οι συνταξιούχοι. Προς ώρας μπορεί να έχουν μπει στο συρτάρι τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, ίσως υπάρξουν κι εκεί ευχάριστα νέα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις για την πληρωμή των περικοπών σε όλους, πέραν από την απόφασης του ΣτΕ που προβλέπει να πληρωθούν αναδρομικά σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες. Στο οικονομικό επιτελείο μετρούν δυνατότητες ούτως ώστε να βρεθεί ο χώρος για να καταβληθούν τα αναδρομικά προς όλους τους συνταξιούχους. Ανάμεσα στα σενάρια είναι να πληρωθούν τα αναδρομικά σε δόσεις και οι εν λόγω αποφάσεις δεν αποκλείεται να ληφθούν στα τέλη του έτους ή το πιθανότερο από τον Ιανουάριο. Μία τέτοια απόφαση προσφέρει ανάσα όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και στην κυβέρνηση ενόψει των εκλογών καθώς απευθύνεται σε μία σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το συνολικό κόστος για όλους τους συνταξιούχους πλησιάζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αφορά τις επιστροφές 11 μηνών σε επικουρικές και Δώρα, και τα αναδρομικά 23 μηνών από τις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που κρίθηκε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του Δημοσίου για το διάστημα Φεβρουάριος 2017 ως Δεκέμβριος 2018. Αν πληρωθούν αναδρομικά μόνο σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες (60.000 συνταξιούχοι), τότε το κόστος είναι κοντά στα 450 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα για μεσαία τάξη και επενδύσεις

Όμως πρωτίστως αυτό για το οποίο καίγονται στο Μαξίμου να έχουν έτοιμο το πλάνο της επόμενης τετραετίας. Κάτι που θα δίνει προοπτική και για την ελληνική οικονομία, αλλά και που θα επιτρέψει στους πολίτες να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Και μιλάμε ότι στο πλάνο τετραετίας θα συμπεριληφθούν νέες φοροελαφρύνσεις.

Ως προς το φορολογικό μέτωπο, η Ν.Δ., από τις εκλογές του 2019, είχε βάλει πρώτο στην προεκλογική της ατζέντα τη μείωση των επιβαρύνσεων στα εισοδήματα, με τις κρίσεις να έχουν βάλει αρκετά από αυτά τα σχέδια στο πάγο. Ενόψει της νέας τετραετίας η κυβέρνηση οικοδομεί ένα νέο πρόγραμμα, όπου θα περιλαμβάνεται η νέα μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, του φόρου των επιχειρήσεων. Στο τραπέζι προς υλοποίηση είναι, επίσης, το πάγιο αίτημα της αγοράς για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Η κυβέρνηση  σχεδιάζει μία φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια στο τραπέζι βρίσκονται οι αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η προκαταβολή φόρου, οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις.

Στα μέτρα της επόμενης τετραετίας μπορούν να περιλαμβάνονται:

  • H μόνιμη μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους καθώς και την εστίαση.
  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων
  • Αναστολή του ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και από το 2025 ενδεχομένως να μειωθεί
  • Σενάριο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Το κόστος από την κατάργηση ανέρχεται στα 350 εκατ. Ευρώ.
  • Ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει στο ΙΟΒΕ την κατάρτιση ειδικής μελέτης.
  • Επεξεργασία φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα.


Οι κεντρώοι ψηφοφόροι

Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει των επικείμενων εκλογών, βρίσκονται οι ψηφοφόροι που διάκεινται μεν με συμπάθεια προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν δηλώνουν πεπεισμένοι από την κυβερνώσα παράταξη, προκειμένου να τη στηρίξουν στην πράξη. Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην γενική εικόνα των δημοσκοπήσεων, όπου -όπως λένε- αποτυπώνεται ποσοστό περίπου 44% στις θετικές απόψεις για τον πρωθυπουργό και 39% για τη Ν.Δ., την ώρα όμως που στην πρόθεση ψήφου η γαλάζια παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό πολύ χαμηλότερο, γύρω στο 32%.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υψηλότερη απήχηση από αυτήν που έχει το κόμμα, καθώς υπάρχουν αρκετοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που έχουν θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, αλλά λένε ότι δεν θα ψηφίσουν Ν.Δ.», αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκτιμούν δε πως οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι προέρχονται κυρίως από το χώρο του κέντρου, όπου «είναι πιο κριτικός ο κόσμος, αλλά εύκολα ψηφίζει κάτι άλλο σε σχέση με πριν, εφόσον το κρίνει πιο χρήσιμο».

Αυτοί είναι οι κύριοι αποδέκτες του μηνύματος του πρωθυπουργού, στους οποίους επισημαίνεται η θετική ατζέντα της κυβέρνησης, αναγνωρίζονται τα λάθη και οι αστοχίες, αλλά και επιχειρείται η άμεση διόρθωσή τους. Και το κυριότερο ένα πειστικό οικονομικό πλάνο για όλη την τετραετία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ερντογάν: Ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τα νέα μέλη του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Ερντογάν ορκίστηκε νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου, υποσχόμενος συνταγματική αναθεώρηση. Το...
Exit Poll (2ο κύμα): ΝΔ: 32%-34% – ΣΥΡΙΖΑ 24%-26%

Εκλογές 2023: Στη Ροδόπη “επικεντρώνεται” η πολιτική σύγκρουση

Η Ροδόπη και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελούν το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των εκλογών της...
Άποψη, υποχρεωτική εκπαίδευση, ψηφοφόρου,

Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα 44 κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι...

Σαράντα τέσσερα κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μεταξύ αυτών...
Δημοσκόπηση MARC: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Άνετη αυτοδυναμία ΝΔ, παγιωμένη ψαλίδα και επτακομματική Βουλή

Άνετη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερβαίνει τις 20 μονάδες προβλέπουν οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις και ταυτόχρονα προεξοφλούν επτακομματική...

Τι ισχύει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και τι αλλάζει σε σχέση...

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου...

Τέμπη: Νέες κακουργηματικές διώξεις σε 5 διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ

Νέες διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα κατά πέντε στελεχών του ΟΣΕ, άσκησε σήμερα η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, για την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι διώξεις...

Εκλογές 2023: Τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία υποβολής ονομάτων και εμβλημάτων

Σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία υποβολής ονομάτων και εμβλημάτων από τα πολιτικά κόμματα , τους συνδυασμούς και μεμονωμένους υποψηφίους για τις εκλογές της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Το βλέπουν να έρχεται οι δημοσκόποι…

Ποιος θα είναι στην κυβέρνηση; Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου απέδειξε την κυριαρχία...

Τουρκία: Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, η ώρα της αλήθειας για την οικονομία

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δυσχερή κατάσταση  και σύμφωνα με τους αναλυτές, η...

Τουρκία – Εκλογές: Σημαντικό προβάδισμα Ερντογάν

Ισχυρό προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου και καθοριστικού...

“Εφιάλτης” για το ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο του “ενάμισι κόμματος”

Ηταν 19 Ιουλίου του 2020. Η πολιτική συζήτηση τότε είχε βασικά στο κέντρο της...