Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
14 C
Athens

Το Μετρό στην κορυφή των προτιμήσεων των Αθηναίων

Τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό εμπιστεύονται με διαφορά μάλιστα οι Αθηναίοι, ενώ τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ βρίσκονται χαμηλά στις προτιμήσεις τους.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έρευνας για το 2019 που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα AthensTransport για έκτη συνεχή χρονιά.

Σχετικά με την έρευνα

Φέτος, συμπληρώθηκαν συνολικά 2.001 ερωτηματολόγια. Στο επίκεντρο της έρευνας, όπως πάντα, βρίσκεται η βαθμολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, με βάση μία σειρά 10 κριτηρίων. Η αξιολόγηση ήταν δυνατή μόνο για όσους απάντησαν πως έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο μέσο περισσότερες από 2 φορές αυτή τη χρονιά, έτσι ώστε το κάθε μέσο να αξιολογηθεί από τους επιβάτες του.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία τα μέσα βαθμολογήθηκαν από τους επιβάτες (προαιρετικά, εφόσον έχουν γνώμη) είναι τα εξής:

Συχνότητα δρομολογίων (αναμονή σε στάσεις και σταθμούς), Ωράριο λειτουργίας, Ταχύτητα μετακίνησης, Συνθήκες μετακίνησης, Καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων και σταθμών, Καθαριότητα και αρτιότητα των οχημάτων και συρμών, Συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού, Αίσθηση ασφάλειας, Ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών, Σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (valueformoney).

Στην κορυφή το μετρό

Όπως κάθε χρονιά, το Μετρό (γραμμές 2 & 3) συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας (7,1) ανάμεσα σε όλα τα μέσα. Ακολούθησε με διαφορά το Τραμ (5,5), ο Προαστιακός (5,3), ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (5,2) ενώ τη χαμηλότερη βαθμολογία και φέτος συγκέντρωσαν τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (4,6).

Σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκαν μόνο μικρές αυξομειώσεις του μέσου όρου των βαθμολογιών. Έτσι, η βαθμολογία μειώθηκε κατά 0,2 μονάδες για το Τραμ και κατά 0,1 για τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το Μετρό, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1 μονάδα για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

Παρά την πρωτιά του Μετρό, οι επιβάτες τού δίνουν φέτος χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων. Αν κάτι έχει βελτιωθεί στο καλύτερο μέσο της Αθήνας, μάλλον δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από τους επιβάτες του που περιμένουν επιστροφή στις καλύτερες μέρες του παρελθόντος. 

Οι επιβάτες «γυρίζουν την πλάτη» σε Λεωφορεία – Τρόλεϊ – Ηλεκτρικό

Σταθερά το χειρότερο μέσο για τους Αθηναίους αποτελούν τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Οι βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες είναι πολύ χαμηλές και οι διάφορες τροποποιήσεις των λεωφορειακών γραμμών ανά περιόδους σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η μόνη ελπίδα για το μέσο είναι η αγορά νέων οχημάτων αλλά ο σχετικός διαγωνισμός δεν λέει να ξεκινήσει. Από εκεί και πέρα τα δρομολόγια δεν θα αυξηθούν χωρίς νέους οδηγούς, ωστόσο προσλήψεις και τοποθετήσεις ή μετακινήσεις δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Η πτωτική τάση της βαθμολογίας στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο συνεχίζεται και φέτος. Βασικά αίτια παραμένουν η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συρμοί, με το διαγωνισμό για την ανακατασκευή τους να εκκρεμεί, και η ελλιπής ασφάλεια με συμμορίες μικροκακοποιών να έχουν μόνιμη παρουσία μέσα στα βαγόνια και τους σταθμούς. Η μεγάλη διαφορά με τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό αποδεικνύει ότι είναι «όνειρο απατηλό» η«σύγκλιση» των δύο μέσων.

Δεύτερο το Τραμ – Ανικανοποίητοι από Προαστιακό

Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος παραμένει το μέσο των αντιθέσεων. Ενώ θα μπορούσε να συγκεντρώσει βαθμολογία εφάμιλλη του Μετρό, τα περιορισμένα δρομολόγια και ωράριο λειτουργίας (δύο και πλέον χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση του μέσου) και οι συνθήκες μετακίνησης αφήνουν τους επιβάτες του Προαστιακού ανικανοποίητους.

Συνεχίζεται και φέτος η πτωτική τάση της βαθμολογίας για το Τραμ, το οποίο εντούτοις παραμένει διαχρονικά το δεύτερο καλύτερο μέσο χάρη στις βαθμολογίες που έδωσαν οι επιβάτες του, αν και ο αριθμός των επιβατών που δήλωσαν ότι το χρησιμοποιούν είναι μακράν ο μικρότερος. Αγκάθια αποτελούν η συχνότητα των δρομολογίων και η ταχύτητα του

Τι χρησιμοποιούν περισσότερο οι επιβάτες

Από τα αποτελέσματα, προέκυψαν και τα ποσοστά των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν το κάθε μέσο πάνω από δύο φορές τον τελευταίο χρόνο και τα οποία έχουν ως εξής:

Μετρό (γραμμές 2 και 3): 96,7%

Λεωφορεία και Τρόλεϊ: 92,5%

ΗΣΑΠ: 87,3%

Προαστιακός: 47,4%

Τραμ: 36,5%

Είναι επομένως αντιληπτό ότι τα αποτελέσματα τις έρευνας αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των συχνών επιβατών του κάθε μέσου. Σύμφωνα με άλλο ερώτημα, το 84,9% όσων απάντησαν στην έρευνα πραγματοποιεί πάνω από 4 διαδρομές ανά εβδομάδα κατά μέσο όρο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, ενώ το 37% πραγματοποιεί πάνω από 14 διαδρομές.

Κάποια σημαντικά ευρήματα της έρευνας

46,6%: Η κατάσταση στις συγκοινωνίες παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι. 33,7%: οι συγκοινωνίες οδεύουν προς το χειρότερο.

Με άριστα το 10, η λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έλαβε 6,7. Το 48,1% των μη κατόχων και το 41,1% των κατόχων προσωποποιημένων καρτών ανησυχούν λίγο ή πολύ για τα προσωπικά δεδομένα που έχει στην κατοχή του ο ΟΑΣΑ.

Το 69,3% θα ενδιαφερόταν ή ίσως να ενδιαφερόταν για πληρωμή κομίστρου απευθείας μέσω κινητού τηλεφώνου και το 62,1% για πληρωμή απευθείας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Αν και το 76,9% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, το 56% πιστεύει ότι το δικαίωμα μειωμένου εισιτηρίου ή δωρεάν μετακίνησης πρέπει να δίνεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Το 47,9% πιστεύει πως η τιμή των εισιτηρίων είναι λογική αλλά το 83% ζητά μείωση της τιμής για όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα και το 50,9% μείωση της για όλους. Το 35,5% θέλει δωρεάν συγκοινωνίες για όλους.

83,1%: υπάρχει πρόβλημα εισιτηριοδιαφυγής στις συγκοινωνίες. 70,7%: δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων. 71,5%: οι πύλες στο Μετρό πρέπει να επιτηρούνται από προσωπικό. 48,6%: όχι στους ελέγχους εισιτηρίου παρουσία αστυνομικών.

74,9%: δεν υπάρχει επαρκής ασφάλεια στις συγκοινωνίες. 70%: η αστυνομία στο Μετρό δεν αύξησε την ασφάλεια.

30,3%: αρνητική άποψη για τον Κ. Καραμανλή. 46,8%: αρνητική άποψη για τις διοικήσεις των συγκοινωνιών της Αθήνας.

41,3%: αρκετά ικανοποιημένοι από την τηλεματική αλλά μόνο το 26,5% πιστεύει πως έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι.

Το Μετρό στην κορυφή των προτιμήσεων των Αθηναίων

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μετρό: Κλείνουν από τις 4 μ.μ. έξι κεντρικοί σταθμοί

Xωρίς Μετρό την Τρίτη 28 Μαρτίου λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΣΕΛΜΑ

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά το Σωματείο Λειτουργίας Μετρό Αθηνών για τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου των Σταθερών Συγκοινωνιών. Ως...

Καιρός με συνεχή «τερτίπια»: Από άνοιξη… χειμώνας – Έρχονται βροχές και αισθητή πτώση της...

«Τερτίπια» φαίνεται ότι κάνει ο καιρός, ο οποίος μετά τη ζέστη των τελευταίων ημερών θα… περάσει ξανά στον χειμώνα. Σήμερα Κυριακή, η θερμοκρασία παρά τη...

Στα 47-50 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων το 2050

Ανησυχητικά τα στοιχεία ερευνών για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα. Κέντρο για τους Πληθυσμούς ιδρύει στην Κρήτη ο ΟΟΣΑ. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για...

Η φωτογραφία της ημέρας: Ώρα της Γης 2023 – Όταν η Ακρόπολη «κατέβασε» τον...

Ώρα της Γης 2023 - Όταν η Ακρόπολη «κατέβασε» τον διακόπτη! 26 Μαρτίου 2023

Σαν σήμερα 26 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμo. Γεγονότα 1821: Οι πρόκριτοι Πάνου και Μπότασης κηρύσσουν την Επανάσταση στις Σπέτσες, ο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Πούλιος, Σύλας, Σύλλας, Σύλος, Σύλα, Σύλια, Σύλη.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους: Έως τις 31 Μαρτίου η καταβολή του – Οι...

Εβδομάδα πληρωμών αυτή που αρχίζει από αύριο, καθώς καταβάλλονται συντάξεις, επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και … έκτακτες ενισχύσεις! Πέρα από τις τακτικές πληρωμές στο πεδίο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Xωρίς Μετρό την Τρίτη 28 Μαρτίου λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΣΕΛΜΑ

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά το Σωματείο Λειτουργίας Μετρό Αθηνών για τα προβλήματα που...

25η Μαρτίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μετρό και τραμ το Σάββατο

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του μετρό και του τραμ το Σάββατο ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ, λόγω...

Παρέμβαση Ντογιάκου για βλάβες στο Μετρό Πειραιά – Τι απαντά η εταιρεία

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, προκάλεσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το...

Σε απεργιακό “κλοιό” η χώρα – Ποιοι συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

«Παραλύουν» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και εργατικά συνδικάτα έχουν κηρύξει...