Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
35.9 C
Athens

Το Μετρό στην κορυφή των προτιμήσεων των Αθηναίων

Τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό εμπιστεύονται με διαφορά μάλιστα οι Αθηναίοι, ενώ τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ βρίσκονται χαμηλά στις προτιμήσεις τους.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έρευνας για το 2019 που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα AthensTransport για έκτη συνεχή χρονιά.

Σχετικά με την έρευνα

Φέτος, συμπληρώθηκαν συνολικά 2.001 ερωτηματολόγια. Στο επίκεντρο της έρευνας, όπως πάντα, βρίσκεται η βαθμολόγηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, με βάση μία σειρά 10 κριτηρίων. Η αξιολόγηση ήταν δυνατή μόνο για όσους απάντησαν πως έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο μέσο περισσότερες από 2 φορές αυτή τη χρονιά, έτσι ώστε το κάθε μέσο να αξιολογηθεί από τους επιβάτες του.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία τα μέσα βαθμολογήθηκαν από τους επιβάτες (προαιρετικά, εφόσον έχουν γνώμη) είναι τα εξής:

Συχνότητα δρομολογίων (αναμονή σε στάσεις και σταθμούς), Ωράριο λειτουργίας, Ταχύτητα μετακίνησης, Συνθήκες μετακίνησης, Καθαριότητα και αρτιότητα των στάσεων και σταθμών, Καθαριότητα και αρτιότητα των οχημάτων και συρμών, Συμπεριφορά και επαγγελματισμός του προσωπικού, Αίσθηση ασφάλειας, Ενημέρωση και πληροφόρηση επιβατών, Σχέση ποιότητας υπηρεσίας/τιμής (valueformoney).

Στην κορυφή το μετρό

Όπως κάθε χρονιά, το Μετρό (γραμμές 2 & 3) συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας (7,1) ανάμεσα σε όλα τα μέσα. Ακολούθησε με διαφορά το Τραμ (5,5), ο Προαστιακός (5,3), ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (5,2) ενώ τη χαμηλότερη βαθμολογία και φέτος συγκέντρωσαν τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ (4,6).

Σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκαν μόνο μικρές αυξομειώσεις του μέσου όρου των βαθμολογιών. Έτσι, η βαθμολογία μειώθηκε κατά 0,2 μονάδες για το Τραμ και κατά 0,1 για τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το Μετρό, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1 μονάδα για τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο.

Παρά την πρωτιά του Μετρό, οι επιβάτες τού δίνουν φέτος χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων. Αν κάτι έχει βελτιωθεί στο καλύτερο μέσο της Αθήνας, μάλλον δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από τους επιβάτες του που περιμένουν επιστροφή στις καλύτερες μέρες του παρελθόντος. 

Οι επιβάτες «γυρίζουν την πλάτη» σε Λεωφορεία – Τρόλεϊ – Ηλεκτρικό

Σταθερά το χειρότερο μέσο για τους Αθηναίους αποτελούν τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ. Οι βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες είναι πολύ χαμηλές και οι διάφορες τροποποιήσεις των λεωφορειακών γραμμών ανά περιόδους σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η μόνη ελπίδα για το μέσο είναι η αγορά νέων οχημάτων αλλά ο σχετικός διαγωνισμός δεν λέει να ξεκινήσει. Από εκεί και πέρα τα δρομολόγια δεν θα αυξηθούν χωρίς νέους οδηγούς, ωστόσο προσλήψεις και τοποθετήσεις ή μετακινήσεις δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Η πτωτική τάση της βαθμολογίας στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο συνεχίζεται και φέτος. Βασικά αίτια παραμένουν η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συρμοί, με το διαγωνισμό για την ανακατασκευή τους να εκκρεμεί, και η ελλιπής ασφάλεια με συμμορίες μικροκακοποιών να έχουν μόνιμη παρουσία μέσα στα βαγόνια και τους σταθμούς. Η μεγάλη διαφορά με τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό αποδεικνύει ότι είναι «όνειρο απατηλό» η«σύγκλιση» των δύο μέσων.

Δεύτερο το Τραμ – Ανικανοποίητοι από Προαστιακό

Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος παραμένει το μέσο των αντιθέσεων. Ενώ θα μπορούσε να συγκεντρώσει βαθμολογία εφάμιλλη του Μετρό, τα περιορισμένα δρομολόγια και ωράριο λειτουργίας (δύο και πλέον χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση του μέσου) και οι συνθήκες μετακίνησης αφήνουν τους επιβάτες του Προαστιακού ανικανοποίητους.

Συνεχίζεται και φέτος η πτωτική τάση της βαθμολογίας για το Τραμ, το οποίο εντούτοις παραμένει διαχρονικά το δεύτερο καλύτερο μέσο χάρη στις βαθμολογίες που έδωσαν οι επιβάτες του, αν και ο αριθμός των επιβατών που δήλωσαν ότι το χρησιμοποιούν είναι μακράν ο μικρότερος. Αγκάθια αποτελούν η συχνότητα των δρομολογίων και η ταχύτητα του

Τι χρησιμοποιούν περισσότερο οι επιβάτες

Από τα αποτελέσματα, προέκυψαν και τα ποσοστά των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν το κάθε μέσο πάνω από δύο φορές τον τελευταίο χρόνο και τα οποία έχουν ως εξής:

Μετρό (γραμμές 2 και 3): 96,7%

Λεωφορεία και Τρόλεϊ: 92,5%

ΗΣΑΠ: 87,3%

Προαστιακός: 47,4%

Τραμ: 36,5%

Είναι επομένως αντιληπτό ότι τα αποτελέσματα τις έρευνας αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των συχνών επιβατών του κάθε μέσου. Σύμφωνα με άλλο ερώτημα, το 84,9% όσων απάντησαν στην έρευνα πραγματοποιεί πάνω από 4 διαδρομές ανά εβδομάδα κατά μέσο όρο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, ενώ το 37% πραγματοποιεί πάνω από 14 διαδρομές.

Κάποια σημαντικά ευρήματα της έρευνας

46,6%: Η κατάσταση στις συγκοινωνίες παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι. 33,7%: οι συγκοινωνίες οδεύουν προς το χειρότερο.

Με άριστα το 10, η λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έλαβε 6,7. Το 48,1% των μη κατόχων και το 41,1% των κατόχων προσωποποιημένων καρτών ανησυχούν λίγο ή πολύ για τα προσωπικά δεδομένα που έχει στην κατοχή του ο ΟΑΣΑ.

Το 69,3% θα ενδιαφερόταν ή ίσως να ενδιαφερόταν για πληρωμή κομίστρου απευθείας μέσω κινητού τηλεφώνου και το 62,1% για πληρωμή απευθείας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Αν και το 76,9% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, το 56% πιστεύει ότι το δικαίωμα μειωμένου εισιτηρίου ή δωρεάν μετακίνησης πρέπει να δίνεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Το 47,9% πιστεύει πως η τιμή των εισιτηρίων είναι λογική αλλά το 83% ζητά μείωση της τιμής για όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα και το 50,9% μείωση της για όλους. Το 35,5% θέλει δωρεάν συγκοινωνίες για όλους.

83,1%: υπάρχει πρόβλημα εισιτηριοδιαφυγής στις συγκοινωνίες. 70,7%: δεν γίνονται αρκετοί έλεγχοι εισιτηρίων. 71,5%: οι πύλες στο Μετρό πρέπει να επιτηρούνται από προσωπικό. 48,6%: όχι στους ελέγχους εισιτηρίου παρουσία αστυνομικών.

74,9%: δεν υπάρχει επαρκής ασφάλεια στις συγκοινωνίες. 70%: η αστυνομία στο Μετρό δεν αύξησε την ασφάλεια.

30,3%: αρνητική άποψη για τον Κ. Καραμανλή. 46,8%: αρνητική άποψη για τις διοικήσεις των συγκοινωνιών της Αθήνας.

41,3%: αρκετά ικανοποιημένοι από την τηλεματική αλλά μόνο το 26,5% πιστεύει πως έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι.

Το Μετρό στην κορυφή των προτιμήσεων των Αθηναίων

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οριστικοποιήθηκε το ποσό που θα λάβουν οι συνταξιούχοι τον Δεκέμβριο – Η λίστα των...

«Κλείδωσε» οριστικά το ποσό που θα διατεθεί με τη μορφή έκτακτης παροχής στους απόμαχους της δουλειάς τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Με χθεσινή τροπολογία του υπουργείου...

Η φωτογραφία της ημέρας

Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στο Πόρτο Ράφτη - Εορτάζει σήμερα (17/07) 17 Ιουλίου 2024

Σαν σήμερα 17 Ιουλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1912: Οι κάτοικοι της Ικαρίας επαναστατούν κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η «Ελευθέρα...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τετάρτη 17 Ιουλίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Μαρίνα.

Καιρός: «Καυτό» διήμερο με θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς

Το κύμα καύσωνα φτάνει στην κορύφωσή του σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, και αύριο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Ικαρία, επαναστατούν, τουρκικές αρχές,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Ιουλίου ανακηρύσσεται η “Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1912...Οι κάτοικοι της Ικαρίας επαναστατούν κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η «Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας» και σχηματίζεται προσωρινή διοίκηση έως τις  4 Νοεμβρίου του...

Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιο αναλυτικά: Για Τραμπ: Άγριο συμβάν η απόπειρα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Απεγκλωβίστηκε άνδρας από τις ράγες του μετρό στον Άγιο Δημήτριο

Αναστάτωση επικράτησε νωρίτερα σήμερα (15/06) το πρωί στο μετρό του του Αγίου Δημητρίου, καθώς...

Τελικός Conference League: Πώς θα κινηθούν μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ – Όλες οι αλλαγές στα ΜΜΜ

Σε προσωρινές τροποποιήσεις σε Λεωφορειακές Γραμμές, στη Γραμμή 1 του Μετρό «Κηφισιά – Πειραιάς»...

Μητσοτάκης: Μέχρι το τέλος του χρόνου παραδίδουμε το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στην παρουσίαση της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης,...

Το μεγαλύτερο έργο στη χώρα η γραμμή 4 του Μετρό – 15 οι νέοι σταθμοί

Περίπου 340 χιλιάδες επιβάτες αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά με την Γραμμή 4 του Μετρό η οποία...