Το μήνυμα της Ε.Ε. στον ISIS μετά το έκτακτο συμβούλιο υπουργών

110
Βρυξέλλες: “Η Συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο”!

Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Πέμπτης στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη βελγική πρωτεύουσα. Οι Υπουργοί αποφάσισαν πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα εναντίον της τρομοκρατίας, όμως απαιτείται να γίνει εφαρμογή των αποφάσεων των «28» της Ε.Ε. όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τόνισε ότι «οι επιθέσεις ήταν σοκαριστικές αλλά δεν αποτέλεσαν έκπληξη».

Για τον Έλληνα Επίτροπο αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνουν δύο βήματα, να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και να εφαρμοστούν όσα είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενα συμβούλια.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε:

Ήρθε η ώρα για τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν περισσότερα στοιχεία, ώστε να χτιστεί ο βασικός κορμός του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Χρειάζεται να μιλάμε μεταξύ μας, καθώς και τα συστήματα πρέπει να επικοινωνούν. Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσω συγκεκριμένες ιδέες για την καλύτερη χρήση και επικοινωνία ανάμεσα στα συστήματα

Τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να αφήνεται τόσο εύκολα σε τρομοκράτες να αγοράζουν τα υλικά για την κατασκευή των εκρηκτικών μηχανισμών και διερωτήθηκε: «Υπάρχουν κανονισμοί για τα εκρηκτικά, γιατί δεν εφαρμόζονται;».

Διαβάστε επίσης:  Μακρόν σε Μέρκελ: Κρατήθηκα στο παρά 1 να μην ανοίξω πυρ κατά του ναυτικού της Τουρκίας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κοεν Χενς, κατά την συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι: «Χτύπησαν την καρδιά της Ευρώπης και ήταν σοκ στην καρδιά των αξιών, της ελευθερίας, της ελευθερίας κίνησης, όλων όσων αγαπάμε».

Ο κ. Χενς είπε πως αποφασίστηκε η αλλαγή της δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει ανταλλαγή όλων των πληροφοριών σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Συμπλήρωσε ότι «όσο για την κοινή έρευνα, μετά το Παρίσι ανακαλύψαμε πόσο σημαντική είναι η κοινή διερεύνηση και πόσο αποτελεσματική ήταν η συνεργασία ανάμεσα στις εισαγγελείς της Γαλλίας και του Βελγίου. Είναι σημαντικός ο κοινός αγώνας για το άνοιγμα του Διαδικτύου, σχετικά με τις επικοινωνίες που δεν είναι οι “κλασικές”, καθώς κι η επικοινωνία μέσω Skype».

Σχετικά με την απέλαση του τρομοκράτη από την Τουρκία, ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε:

Δεν λέω ότι η πρεσβεία δεν είχε ενημερωθεί ότι ένας υπήκοος είχε συλληφθεί. Ήταν μία επίσημη επικοινωνία και δεν λάβαμε περαιτέρω ενημέρωση μέχρι τέλη του Ιουνίου. Στις 13 Ιουλίου απελάθηκε δίχως νεότερη ενημέρωση και χωρίς να ενημερωθούμε ότι επρόκειτο να απελαθεί. Μάθαμε ότι είχε συλληφθεί στα σύνορα της Συρίας, αλλά τίποτα παραπάνω