Το Μουντιάλ της Ρωσίας πιθανός στόχος του Ισλαμικού Κράτους

22

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Ρωσία το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι ένας εξαιρετικά ελκυστικός στόχος για τους ισλαμιστές τρομοκράτες του ISIS, αναφέρει έκθεση του κέντρου αναλύσεων για την τρομοκρατία και τις ένοπλες εξεγέρσεις, του βρετανικού περιοδικού για αμυντικά θέματα Jane’s.

«Μια επιτυχημένη επίθεση στη Ρωσία θα έδινε τρομερή ώθηση από άποψη προπαγάνδας στο Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές και τους υποστηρικτές του, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη διεθνή απειλή που εγείρει η οργάνωση παρά την σχεδόν ολοκληρωτική ήττα του στο Ιράκ και τη Συρία», σύμφωνα με την έκθεση.

Η συμμετοχή εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν στο τουρνουά δίνει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο στους τζιχαντιστές σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Διαβάστε επίσης:  ΗΠΑ: Νέα παρέμβαση για Σκοπιανό - Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη από τη Συμφωνία των Πρεσπών

 

Παρότι έχασε ουσιαστικά όλα τα εδάφη που κατείχε στο Ιράκ και στη Συρία ως τον Νοέμβριο του 2017, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για μείζονες τρομοκρατικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη, στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στη Βαρκελόνη και στην Τεχεράνη, που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους πολιτών.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε βάλει στο στόχαστρό του την ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη της Μεδίνας, στη Σαουδική Αραβία το 2016. Ο ηγέτης του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι πιστεύεται πως ακόμη διαφεύγει παρά την κατάρρευση του «χαλιφάτου» την εγκαθίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει το 2014 σε τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ