Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
19.6 C
Athens

Το νέο κολυμβητήριο στη «φωλιά» των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (φωτό)

Ήταν Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 όταν κατόπιν γνωμάτευσης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ιδρύθηκε η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).

Δεν πρόκειται γι’ ακόμη μία ομάδα αλλά για την ελίτ των ελίτ. Είναι οι κορυφαίοι της αφρόκρεμας των Ειδικών Δυνάμεων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι το διαφορετικό φέρνει η ίδρυση της ΔΕΠ; Κατ’ αρχάς προωθεί την επαύξηση της διακλαδικότητας. Δηλαδή την κοινή δράση και των τριών κλάδων, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας. Εξ ου και η επιλογή των καλύτερων και από τα τρία Όπλα. Στο μεταβαλλόμενο σύγχρονο πεδίο μάχης η διακλαδικότητα είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές πολυσύνθετες και ιδιαίτερα απαιτητικές. Η Ισχύς εν τη ενώσει, λοιπόν.

Αυτό που αποφασίστηκε επίσης είναι η Αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα (εναέρια, πλωτά) με σκοπό την διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων. Μιλάμε στην ουσία για έναν Στρατό μέσα στον Στρατό, που υπάγεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ απευθείας, με εντελώς αυτόνομο χαρακτήρα διοίκησης και δράσης, με σκοπό την διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων. Έτσι επιτυγχάνεται ταχύτητα στην διαδικασία λήψης μίας απόφασης μέσω της Ενιαίας Διοίκησης.

Η ελίτ των ελίτ

Οι Δυνάμεις που θα υπάγονται στην ΔΕΠ είναι οι κορυφαίοι από τις Ειδικές Δυνάμεις όλων των κλάδων. Η επιχειρησιακή διάρθρωση περιλαμβάνει:

 • Την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ)
 • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
 • Καταδρομείς – Αλεξιπτωτιστές
 • 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών
 • Τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)
 • Το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ

 • Στον σχεδιασμό εντάσσεται, επίσης, και η Μονάδα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Task Group, SOATG), στην οποία έχουν ενταχθεί ήδη τα 2 ελικόπτερα των ειδικών επιχειρήσεων ΝΗ-90 με προοπτική ένταξης άλλων 2. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί στο φύλλο της 7ης Φεβρουαρίου στην “Realnews” σύντομα στην SOATG θα ενταχθεί και ένα ειδικά διαμορφωμένο CH-47DG Chinook και αργότερα είναι πολύ πιθανό να προστεθεί ακόμη κι ένα ειδικά διαμορφωμένο C-130.

Το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠ αποτελεί το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου από το χρονικό διάστημα που ήταν Διοικητής στην 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Το σχέδιο ίδρυσης της ΔΕΠ το δρομολόγησε ως Επιτελάρχης και αργότερα ως Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Και από τον Ιανουάριο του 2020 που ανέλαβε τα ηνία του ΓΕΕΘΑ ως Αρχηγός προώθησε με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες σε συνεργασία με τους Αρχηγούς των Επιτελείων.

Η επιχειρησιακή απαίτηση ίδρυσης αυτής της Διοίκησης δεν είναι νέα αλλά υφίσταται από παλιά. Η σύσταση της ΔΕΠ υπαγορεύεται από το Νόμο 2292/1995, σύμφωνα με την οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ασκεί την Πλήρη Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), τα Δόγματα και την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική. Έτι περαιτέρω την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπου ο τουρκικός αναθεωρητισμός συνεχίζεται με νομικές «κατασκευές» και την απειλή των όπλων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την ίδρυση της ΔΕΠ:

 • Ενιαία εκπαίδευση
 • Ενιαίες προμήθειες μέσων – υλικών – οπλισμού
 • Ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση
 • Κοινή αντίληψη όσον αφορά την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων

Η Συγκρότηση γίνεται βάσει των εθνικών αναγκών και των σύγχρονων ΝΑΤΟικών προτύπων. Εγκαταλείπονται τα παλαιά μοντέλα συγκρότησης και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εισέρχονται με αξιώσεις στην νέα εποχή. Τα στελέχη της ΔΕΠ, με την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και δυνατότητες αποτελούν «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας και δίνουν τη δυνατότητα στην ηγεσία (πολιτική και στρατιωτική) να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα στρατηγικής σημασίας. Καθοριστικός, βεβαίως, ήταν ο ρόλος του Στρατηγού Φλώρου, ο οποίος εξασφάλισε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, η οποία είναι πρωτοπόρος στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οργασμός έργων

Στην Νέα Πέραμο Αττικής εδώ και μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα της νέας μονάδας, όπου θα μένουν, εκπαιδεύονται κι εφορμούν οι κορυφαίοι των κορυφαίων των ειδικών δυνάμεων. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατασκευής της νέας γλίστρας μήκους 70 μέτρων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τόσο των ταχύπλοων ανορθόδοξου πολέμου ΜΚ-V όσο και τα αμφίβια ZUBR. Την Παρασκευή ο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης του σύγχρονου στεγάστρου του αναβαθμισμένου κολυμβητηρίου μάχης στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Στη τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης ΣΞ – Συντονιστής Σύστασης ΔΕΠ – Διοικητής ΔΕΠ (με την ενεργοποίηση αυτής) Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και ο Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ Υποστράτηγος Πάρης Καπραβέλος. Το μεταλλικό στέγαστρο αποτελεί καινοτόμο σχεδίαση και κατασκευή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ), η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει την ανάπτυξη συστοιχίας υβριδικών πάνελ (θέρμανσης νερού και φωτοβολταϊκών στοιχείων). Με αυτό τον τρόπο η θέρμανση του κολυμβητηρίου θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη σταδιακή απόσβεση του κόστους κατασκευής του. Με την εν λόγω κατασκευή αναβαθμίζεται η εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, το προσωπικό των οποίων θα εκπαιδεύεται υπό ρεαλιστικές συνθήκες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το κολυμβητήριο μάχης ήδη αξιοποιείται εκπαιδευτικά σε πολλαπλές δραστηριότητες, ενώ η περαιτέρω αναβάθμισή του θα αποτελέσει πόλο έλξης για συνεκπαιδεύσεις με τμήματα Ειδικών Δυνάμεων ξένων χωρών.

Η κατασκευή στεγάστρου και η εγκατάσταση συστήματος θερμαινόμενου νερού εντάσσονται στο εκτεταμένο πρόγραμμα εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», και οι οποίες υλοποιούνται στο ευρύτερο πλαίσιο της εν εξελίξει αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενεργοποίησης της. Στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκε στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών που εκτελούνται σε αυτές από το ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ, με σκοπό τη ριζική αναδιαμόρφωση και την επαύξηση των δυνατοτήτων του.

Επικείμενης της ολοκλήρωσης της Αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων (ΕΔ) – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) με τη συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, της νέας ΔΔΕΕ και της Μοίρας Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ) υπάρχει πρόβλεψη και έχει ήδη δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση των υποδομών του 13 Λόχου Τεχνικού (13 ΛΤΧ) στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ». Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωσή του η παραπάνω εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση του συνόλου των πλωτών μέσων τη νέας ΔΔΕΕ και ειδικότερα των νέων σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων, των οποίων η απόκτηση εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων λόγω των προηγμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων που διαθέτουν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Τζ. Μελόνι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Αρχικά είχε...
Τσίπρας από Κοζάνη: Κυβερνητική αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ

Τσίπρας: Δεσμευόμαστε για ένα κράτος αξιοκρατικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο και δημοκρατικό δίπλα στον πολίτη

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ....

Αυτοί είναι οι μοναχικοί μαχητές JTAC/JFO: Κρύβονται πίσω από τα «χειρουργικά» χτυπήματα – Ο...

Η ομάδα JTAC των Πεζοναυτών της 32ηςΤαξιαρχίας «ΜΟΡΑΒΑΣ» αποτελεί ένα από τα παραδείγματα των εξειδικευμένων Στελεχών από τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων Όσο...

Μπλίνκεν: “Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16”

Την πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία «στηρίζει την αναβάθμιση και τη πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία με στόχο τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας...

Ελληνοτουρκικά: «Αποκλιμάκωση ναι, εφησυχασμός όχι» το μήνυμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων -«Αναπνευστήρ» στο Αιγαίο...

Ενώπιον της νέας πραγματικότητας επί του πεδίου αλλά και της διπλωματικής προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας οι Ένοπλες Δυνάμεις αναπροσαρμόζουν τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στους...

Οικονόμου: Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο

"Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει μονότονα μεγάλα ψέματα. Η  καθαρή αλήθεια είναι ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν υπάρχει...

Μητσοτάκης: Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω...

«Δεν νοείται να υπάρχει ένα νησί στο οποίο κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,244ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΩΡΙΩΝ 22: Η ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων φέρνει την διεθνή καταξίωση – Εντυπωσιακές εικόνες

Οι διεθνείς ασκήσεις αποτελούν έναν από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους οι ελληνικές...

Το “νέο αίμα” των Ειδικών Δυνάμεων (φωτό)

Θα αποτελέσουν την νέα αιχμή του δόρατος των ειδικών επιχειρήσεων. Οι οπλίτες, που θα αποτελέσουν...

Δήμος Αθηναίων: Άνοιξαν τα τέσσερα κολυμβητήρια

Μετά από επτά ολόκληρους μήνες επαναλειτουργούν από σήμερα Τρίτη 11 Μαΐου τα τέσσερα δημοτικά κολυμβητήρια της...

Έρχεται η Αεροπορία Ειδικών Επιχειρήσεων – Η νέα μονάδα που θα μπει στην ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων

Στο σχέδιο της Νέας Δομής των Ενόπλων δυνάμεων, που ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή...