Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021
27.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1902...Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

Το νέο κολυμβητήριο στη «φωλιά» των Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (φωτό)

Ήταν Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 όταν κατόπιν γνωμάτευσης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ιδρύθηκε η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).

Δεν πρόκειται γι’ ακόμη μία ομάδα αλλά για την ελίτ των ελίτ. Είναι οι κορυφαίοι της αφρόκρεμας των Ειδικών Δυνάμεων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τι το διαφορετικό φέρνει η ίδρυση της ΔΕΠ; Κατ’ αρχάς προωθεί την επαύξηση της διακλαδικότητας. Δηλαδή την κοινή δράση και των τριών κλάδων, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας. Εξ ου και η επιλογή των καλύτερων και από τα τρία Όπλα. Στο μεταβαλλόμενο σύγχρονο πεδίο μάχης η διακλαδικότητα είναι το μόνο στοιχείο που μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές πολυσύνθετες και ιδιαίτερα απαιτητικές. Η Ισχύς εν τη ενώσει, λοιπόν.

Αυτό που αποφασίστηκε επίσης είναι η Αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα (εναέρια, πλωτά) με σκοπό την διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων. Μιλάμε στην ουσία για έναν Στρατό μέσα στον Στρατό, που υπάγεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ απευθείας, με εντελώς αυτόνομο χαρακτήρα διοίκησης και δράσης, με σκοπό την διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων. Έτσι επιτυγχάνεται ταχύτητα στην διαδικασία λήψης μίας απόφασης μέσω της Ενιαίας Διοίκησης.

Η ελίτ των ελίτ

Οι Δυνάμεις που θα υπάγονται στην ΔΕΠ είναι οι κορυφαίοι από τις Ειδικές Δυνάμεις όλων των κλάδων. Η επιχειρησιακή διάρθρωση περιλαμβάνει:

 • Την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ)
 • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)
 • Καταδρομείς – Αλεξιπτωτιστές
 • 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών
 • Τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)
 • Το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ

 • Στον σχεδιασμό εντάσσεται, επίσης, και η Μονάδα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Task Group, SOATG), στην οποία έχουν ενταχθεί ήδη τα 2 ελικόπτερα των ειδικών επιχειρήσεων ΝΗ-90 με προοπτική ένταξης άλλων 2. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί στο φύλλο της 7ης Φεβρουαρίου στην “Realnews” σύντομα στην SOATG θα ενταχθεί και ένα ειδικά διαμορφωμένο CH-47DG Chinook και αργότερα είναι πολύ πιθανό να προστεθεί ακόμη κι ένα ειδικά διαμορφωμένο C-130.

Το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠ αποτελεί το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου από το χρονικό διάστημα που ήταν Διοικητής στην 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Το σχέδιο ίδρυσης της ΔΕΠ το δρομολόγησε ως Επιτελάρχης και αργότερα ως Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Και από τον Ιανουάριο του 2020 που ανέλαβε τα ηνία του ΓΕΕΘΑ ως Αρχηγός προώθησε με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες σε συνεργασία με τους Αρχηγούς των Επιτελείων.

Η επιχειρησιακή απαίτηση ίδρυσης αυτής της Διοίκησης δεν είναι νέα αλλά υφίσταται από παλιά. Η σύσταση της ΔΕΠ υπαγορεύεται από το Νόμο 2292/1995, σύμφωνα με την οποία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ασκεί την Πλήρη Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), τα Δόγματα και την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική. Έτι περαιτέρω την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπου ο τουρκικός αναθεωρητισμός συνεχίζεται με νομικές «κατασκευές» και την απειλή των όπλων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την ίδρυση της ΔΕΠ:

 • Ενιαία εκπαίδευση
 • Ενιαίες προμήθειες μέσων – υλικών – οπλισμού
 • Ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση
 • Κοινή αντίληψη όσον αφορά την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων

Η Συγκρότηση γίνεται βάσει των εθνικών αναγκών και των σύγχρονων ΝΑΤΟικών προτύπων. Εγκαταλείπονται τα παλαιά μοντέλα συγκρότησης και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εισέρχονται με αξιώσεις στην νέα εποχή. Τα στελέχη της ΔΕΠ, με την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και δυνατότητες αποτελούν «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας και δίνουν τη δυνατότητα στην ηγεσία (πολιτική και στρατιωτική) να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα στρατηγικής σημασίας. Καθοριστικός, βεβαίως, ήταν ο ρόλος του Στρατηγού Φλώρου, ο οποίος εξασφάλισε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, η οποία είναι πρωτοπόρος στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οργασμός έργων

Στην Νέα Πέραμο Αττικής εδώ και μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα της νέας μονάδας, όπου θα μένουν, εκπαιδεύονται κι εφορμούν οι κορυφαίοι των κορυφαίων των ειδικών δυνάμεων. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατασκευής της νέας γλίστρας μήκους 70 μέτρων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τόσο των ταχύπλοων ανορθόδοξου πολέμου ΜΚ-V όσο και τα αμφίβια ZUBR. Την Παρασκευή ο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης του σύγχρονου στεγάστρου του αναβαθμισμένου κολυμβητηρίου μάχης στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Στη τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης ΣΞ – Συντονιστής Σύστασης ΔΕΠ – Διοικητής ΔΕΠ (με την ενεργοποίηση αυτής) Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και ο Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ Υποστράτηγος Πάρης Καπραβέλος. Το μεταλλικό στέγαστρο αποτελεί καινοτόμο σχεδίαση και κατασκευή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ), η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει την ανάπτυξη συστοιχίας υβριδικών πάνελ (θέρμανσης νερού και φωτοβολταϊκών στοιχείων). Με αυτό τον τρόπο η θέρμανση του κολυμβητηρίου θα στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα συνεισφέρουν στη σταδιακή απόσβεση του κόστους κατασκευής του. Με την εν λόγω κατασκευή αναβαθμίζεται η εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, το προσωπικό των οποίων θα εκπαιδεύεται υπό ρεαλιστικές συνθήκες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το κολυμβητήριο μάχης ήδη αξιοποιείται εκπαιδευτικά σε πολλαπλές δραστηριότητες, ενώ η περαιτέρω αναβάθμισή του θα αποτελέσει πόλο έλξης για συνεκπαιδεύσεις με τμήματα Ειδικών Δυνάμεων ξένων χωρών.

Η κατασκευή στεγάστρου και η εγκατάσταση συστήματος θερμαινόμενου νερού εντάσσονται στο εκτεταμένο πρόγραμμα εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ», και οι οποίες υλοποιούνται στο ευρύτερο πλαίσιο της εν εξελίξει αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ενεργοποίησης της. Στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιηγήθηκε στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών που εκτελούνται σε αυτές από το ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ, με σκοπό τη ριζική αναδιαμόρφωση και την επαύξηση των δυνατοτήτων του.

Επικείμενης της ολοκλήρωσης της Αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων (ΕΔ) – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) με τη συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, της νέας ΔΔΕΕ και της Μοίρας Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ) υπάρχει πρόβλεψη και έχει ήδη δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση των υποδομών του 13 Λόχου Τεχνικού (13 ΛΤΧ) στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΛΙΝΣΚΗ». Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωσή του η παραπάνω εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υποδομών για ελλιμενισμό, αποθήκευση και συντήρηση του συνόλου των πλωτών μέσων τη νέας ΔΔΕΕ και ειδικότερα των νέων σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων, των οποίων η απόκτηση εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων λόγω των προηγμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων που διαθέτουν.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΣΥ: 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ

Οι διαδικασίες για τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ προχωρούν και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ...

Ο αριβισμός της Τουρκίας στο Παλαιστινιακό και οι δεσμοί με τρομοκράτες

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν τον καιροσκοπισμό της, επιδεικνύοντας μια «μοναδική συνέπεια» να εκμεταλλεύεται κάθε πολιτική αναταραχή που είτε λαμβάνει χώρα...
Γεννηματά: Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εκτός ελέγχου

Γεννηματά: Η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η Κυβέρνηση τα...

Η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η Κυβέρνηση τα προβλήματα παραμένουν. Αυτό υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο της ψηφιακής...
Κοντοζαμάνης: Κανένας εφησυχασμός λόγω εμβολιασμού

Τι είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών

«Ακόμη και τώρα μπορεί να προσέλθει και να εμβολιαστεί, κάθε υγειονομικός που το επιθυμεί», ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας...
Δένδιας: Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ε.Ε.

Δένδιας: Στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη μεταβαίνει αύριο

Στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη μεταβαίνει αύριο ο Νίκος Δένδιας, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτεται την περιοχή,...
"Προκλητικές και ψευδείς" χαρακτήρισε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τις δηλώσεις της Μαριέττας Γιαννάκου

Βουλή: Βολές Γιαννάκου κατά του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια

Αιχμές για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον καταιγισμό διαφημίσεων υπέρ του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων διαζευγμένων γονέων, άφησε η βουλευτής Επικρατείας της...
Καλογρίτσας, 300 ευρώ, μήνα, εφορία,

Βουλή: Επεισοδιακή ήταν η κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα

Επεισοδιακή ήταν η πολυαναμενόμενη κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά. Μετά από δύο αναβολές λόγω κορωνοιού προσήλθε...

Βρείτε μας

7,793ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δήμος Αθηναίων: Άνοιξαν τα τέσσερα κολυμβητήρια

Μετά από επτά ολόκληρους μήνες επαναλειτουργούν από σήμερα Τρίτη 11 Μαΐου τα τέσσερα δημοτικά κολυμβητήρια της...

Έρχεται η Αεροπορία Ειδικών Επιχειρήσεων – Η νέα μονάδα που θα μπει στην ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων

Στο σχέδιο της Νέας Δομής των Ενόπλων δυνάμεων, που ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή...

Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργούν από 9 Ιουνίου για το κοινό τα Κλειστά Κολυμβητήρια

Από τον Δήμο Αθηναίων ανακοινώνεται ότι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), προχωρά από...

Κορονοϊός – Γ.Γ. Ειδικών Φρουρών: Αλλάζουν τον τόπο κατοικίας μέσω Taxisnet για να πάνε στο χωριό για Πάσχα

Για την ευρηματικότητα κάποιων που θέλουν οπωσδήποτε να κάνουν Πάσχα στο χωριό, μίλησε στην...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή