Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Το πάνε για συνεκμετάλλευση στο φυσικό αέριο της Κύπρου; Τι ανέφερε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΑ:

Υποσχόμενα χαρακτηρίζει τα νέα αναφορικά με τις ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.


Όπως αναφέρει, η Ε.Ε. και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσαν με σαφή τρόπο την Τουρκία να αντιστρέψει αμέσως τις ενέργειές της στα Βαρώσια, καθώς καθιστούν δυσκολότερη την προοπτική επίτευξης λύσης του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου και απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις, η κα Μέτσολα αναφέρεται στο αν και κατά πόσον το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει πηγή συνεργασίας και όχι συγκρούσεων, ιδίως στην παρούσα φάση.

«Οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου είναι σημαντικές για δύο λόγους:

Πρώτον φέρουν την υπόσχεση της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ε.Ε. χωρίς εξάρτηση σε τρίτες χώρες για την προμήθεια ενέργειας. Τα νέα αυτά είναι υποσχόμενα τη στιγμή που χρειαζόμαστε να αντικαταστήσουμε τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Δεύτερον, η σημερινή κρίση έχει φέρει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα πιο κοντά – αναπτύσσουμε κοινές λύσεις για κοινά προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μια χώρα είναι μια καλή είδηση για όλο το μπλοκ και μας κάνει όλους δυνατότερους. Πιστεύω πραγματικά πως μια κοινή προσέγγιση στην ενέργεια μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά και να γίνει καταλύτης για την ειρήνη και τη συνεργασία παρά παράγοντας που προκαλεί συγκρούσεις».

Εν όψει της επίσκεψής της στην Κύπρο στις 9 Σεπτεμβρίου και σε ερώτηση σχετικά με την λύση του Κυπριακού, η κα Μέτσολα δηλώνει πως η μόνη επιλογή για μια βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού είναι η συνέχιση ενός στοχευμένου διαλόγου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών:

«Η Τουρκία πρέπει να δείξει δέσμευση στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και να σταματήσει να προωθεί απαράδεκτες και ακραίες προτάσεις, όπως αυτή για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και της κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ευρωπαϊκή πλευρά στο Κρεμλίνο, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτηρίζει ενωμένη και αλληλέγγυα την αντίδραση της Ε.Ε.:

«Ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε με την αδικαιολόγητη επίθεση του Πούτιν κατά του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε λοιπόν ποιος είναι ο επιτιθέμενος. Αν και η κύριά μας προτεραιότητα είναι το τέλος του πολέμου, πρέπει την ίδια ώρα να αποφύγουμε την κόπωση που προκαλεί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ακόμη και αν η προσπάθεια αποδειχθεί μακρά και κουραστική. Η στήριξή μας βοηθά την Ουκρανία να αντέξει και η Ουκρανία δεν πολεμά εκ μέρους κανενός, αλλά για τους πολίτες της και για εμάς τους ευρωπαίους, τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας.

Αν η σύγκρουση συνεχιστεί, η υπαιτιότητα και η ευθύνη ανήκουν μόνο στον Πούτιν. Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και σε αυτό θα επιμείνουμε. Η Ευρώπη δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό ενός δικτάτορα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Φαντάρος Στέφανος και το επισκεπτήριο

Το πρώτο του επισκεπτήριο είχε την Τετάρτη 20/3 ο Στέφανος Κασσελάκης, στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα οπού παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες. Τον Στέφανο Κασσελάκη...

Πού πάτε, ωΡιέ σύντροφοι;

«Καπιταλισμός και κομμουνισμός» έγιναν μια… αγκαλιά στη θεαματική συναυλία του «βασιλιά των βαλς» Αντρέ Ριέ, με τους Γιάννα Αγγελοπούλου και Δημήτρη Κουτσούμπα, που.. βρέθηκαν στις πρώτες σειρές της συναυλίας του...

Αδιαφορία Γκρίνμπεργκ για Κασσελάκη

Δεξιά κι αριστερά γράφονται διάφορα, ότι ο βασικός στρατηγικός και πολιτικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ φοβάται, λέει, τον Στέφανο Κασσελάκη και την...

Κασσελάκης: Οι συναντήσεις του με μιντιάρχες

Διαφορετική στρατηγική ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, από τον προκάτοχο του (Αλέξη Τσίπρα) στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως μου μετέφεραν αξιόπιστες πηγές βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα. Συναντά...

Οι …καλτσάκηδες: τα δύο …σπουδαία αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, με τα παντελόνια...

Δύο αγόρια της πολιτικής και των επιχειρήσεων, σημαίνοντα στελέχη, ο ένας ιστορικού κόμματος και ο άλλος μεγάλης επιχείρησης του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χαρακτηρίζονται κατά...

Το κούρεμα του Κασσελάκη (βίντεο)

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε 48 ώρες παρουσιάζεται στο στρατόπεδο της Θήβας για να υπηρετήσει την 20ημερη στρατιωτική θητεία που επιτρέπεται από τον νόμο. Επισκέφθηκε...

Yποψήφιος στις Ευρωεκλογές o Νίκος Καρβέλας – Με ποιο κόμμα θα κατέβει

Την είδηση ότι ο γνωστός συνθέτης Νίκος Καρβέλας θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές έκανε γνωστή ο Κώστας Αϊβαλιώτης, επικεφαλής της «Εθνικής Ομάδας». Σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δίκη Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. «Κηρύσσει ομόφωνα ένοχη την...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της...

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 28/3/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 28/3/2024 (αριθμός κλήρωσης 2733), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι...