Το ΡΕΖΙΛΙΚΙ του Ερντογάν στην κηδεία του Μοχάμεντ Άλι

37
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

Συντριπτικά πλήγματα δέχονται οι όποιες προσπάθειες του Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία ηγέτιδα δύναμη του Ισλαμικού κόσμου.

Το τελευταίο “χουνέρι” το έπαθε στην κηδεία του Μοχάμεντ Άλι. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ερντογάν θέλησε να δώσει την «ευλογία» του στην κηδεία του Άλι στο Λούισβιλ. Αρχικά το αίτημά του εγκρίθηκε αλλά κατόπιν απορρίφθηκε πλήττοντας το κύρος του. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, το αίτημα του οποίου να μιλήσει στην τελετή επίσης απορρίφθηκε ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν όμως πήγε κανονικά στις ΗΠΑ μαζί με τον αρχιμουφτή Μεχμέτ Γκορμέζ. Αίτημά του να αναγνώσει απόσπασμα του κορανίου ο αρχιμουφτής επίσης απορρίφθηκε, όπως και αίτημα να τοποθετήσει επί του φερέτρου τεμάχιο υφάσματος από την Καάμπα της Μέκκα. Σαν να μην έφταναν αυτά ο Ερντογάν δεν κατάφερα ούτε να παραδώσει τα δώρα που είχε φέρει για την οικογένεια του Άλι.

Ο Ερντογάν περίμενε 15 λεπτά για να τα παραδώσει στην κόρη από δεύτερο γάμο του Άλι, αλλά τελικά δεν της επετράπη να εκπροσωπήσει αυτή την οικογένεια του εκλιπόντος. Η απαγόρευση στην Ερντογάν προήλθε από την εταιρεία που κατείχε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του ονόματος του Μοχάμεντ Άλι, η οποία δεν ήθελε να τονιστεί η ισλαμική ταυτότητα του νεκρού, πολύ δε περισσότερο να συνδεθεί η μνήμη του μεγάλου αθλητή με τον προβληματικής εικόνα Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ερντογάν επίσης δεν κατάφερε να είναι σε καμία φωτογραφία με την οικογένεια του Άλι. Επίσης υπήρξε συμπλοκή των σωματοφυλάκων του Ερντογάν και του προσωπικού ασφαλείας κατά την τελετή. Ύστερα από όλα αυτά ο Ερντογάν υποχρεώθηκε να αποχωρήσει εσπευσμένα από τις ΗΠΑ. Περιέργως ο Ερντογάν προτίμησε να σιωπήσει σχετικά με το ταξίδι στις ΗΠΑ δηλώνοντας μόνο πως μετέβη για θρησκευτικούς λόγους. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν θεώρησε την κηδεία του Μοχάμεντ Άλι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθήσει τις θέσεις του. Όμως αποδείχθηκε πως και νεκρός ο Άλι τον έβγαλε νοκ άουτ. Το πολιτικό ισλαμικό κίνημα, μέλος του οποίου είναι ο Ερντογάν, χρησιμοποίησε τον Άλι τα τελευταία 40 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:  Συνεχίζουν να προκαλούν-Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Το 1976 όταν αυτός ήταν στο απόγειο της καριέρας του χρησιμοποιήθηκε από την τουρκική πολιτική. Κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον τότε αντιπρόεδρο Ερμπακάν και η επίσκεψή του έτυχε πλήρους πολιτικής εκμετάλλευσης. Την επίσκεψη Άλι όμως είχε οργανώσει ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κεμάλ Μπαϊτάς. Ο Άλι γνώρισε τον Μπαϊτάς μέσω του Αντίλ Οζκαπτάν, συνεργάτη του Σαουδάραβα εμπόρου όπλων Κασόγκι. Ένας άλλος Τούρκος ο Νεβζάτ Γιαλτσιντάς ισχυρίζεται πως είναι ο άνθρωπος που έμαθε τον προσήλυτο στο Ισλάμ Άλι να προσεύχεται. Αυτός ήταν και ο οργανωτής του δεύτερου ταξιδιού του Άλι στην Τουρκία το 1993.

Ο Ερντογάν δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να εκφράζει τις θέσεις του και η κηδεία θα αποτελούσε εξαιρετικό βήμα για να εμφανιστεί, όπως και νεκρός, υπερασπιστής των αδικημένων. Ο αρχισυντάκτης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Star που συνόδευε τον Ερντογάν στις ΗΠΑ έλεγε: «Ο Άλι άλλαξε πολλά στις ΗΠΑ. Τώρα ο Ερντογάν συνεχίζει την κληρονομιά του Άλι, ενισχύοντας εκατομμύρια καταπιεσμένους να σπάσουν τα δεσμά τους»!

Αφήστε τον τρελό στην τρέλα του!..