Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Το ρήγμα Μέρκελ-Τραμπ αλλάζει τις ισορροπίες στις συμμαχίες της Δύσης

Κλιμάκωση της κόντρας Βερολίνου-Ουάσιγκτον, η οποία σοβεί μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη, προκάλεσε ένα tweet του Αμερικανού Προέδρου, με το οποίο επέκρινε το Βερολίνο για το εμπορικό πλεόνασμα και το επίπεδο των αμυντικών δαπανών του ως μέλος του ΝΑΤΟ.

Το «τιτίβισμα» του Τραμπ ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του γερμανού ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «κοντόφθαλμη πολιτική» η οποία «αποδυναμώνει τη Δύση».

Ο Γκάμπριελ, την Τρίτη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν και πάλι, καθώς τώρα διέρχονται από μία «δύσκολη φάση».

«Ρήγμα» σε ΝΑΤΟ και G7

Η διάσταση Γερμανίας-ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από γεγονότα τα οποία επιδείνωσαν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως μετά την παρουσία του αμερικανού προέδρου στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ και των G7.

Η επίθεση του Τραμπ κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στους ευρωπαίους ηγέτες για τις εξοπλιστικές τους δαπάνες και το γεγονός ότι κατά την G7 απέφυγε να δεσμευτεί στη συμφωνία του Παρισιού, διεύρυναν το κενό μεταξύ των δύο πλευρών.

Άνω κάτω έκανε ο Τραμπ τη σύνοδο των G7: Διαφωνεί σε όλα – Έβρισε τους Γερμανούς

Την επαύριο της Συνόδου των G7, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στους συμμάχους της, επισημοποιώντας κατ’αυτό τον τρόπο το «ρήγμα».
Η Αγκελα Μέρκελ επέμεινε στη θέση της αυτή το πρωί της Τρίτης, όταν κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ινδίας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει την παρουσία της ως διπλωματικού παίκτη και να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας της διεθνούς σκηνής.

Σφοδρή επίθεση σε Τραμπ και από Σουλτς

Ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για τη γερμανική καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, επέκρινε σε άρθρο του τον Ντόναλτ Τραμπ για την «εκβιαστική», όπως ανέφερε, πολιτική του στο ζήτημα των εξοπλισμών, αναφέροντας ότι «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να υποταχθούμε στη λογική των εξοπλισμών ενός Ντόναλντ Τραμπ», ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους τον χαρακτήρισε «καταστροφέα των δυτικών αξιών».

Ο  Σούλτς είχε ταχθεί υπέρ μιας πιο αποφασιστικής στάσης των Ευρωπαίων, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. «Κατά του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος θέλει να ταπεινώσει άλλους, ο οποίος παρουσιάζεται ως αυταρχικός ηγεμόνας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής...

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται...