Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021
17.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Οκτωβρίου το αντιτορπιλικό “Ιέραξ” απελευθερώνει τα Ψαρά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1912.... Το αντιτορπιλικό "Ιέραξ", υπό τον κυβερνήτη Αντώνιο Βρατσάνο,  με άγημά του τα Ψαρά. Την ίδια μέρα, Σώμα Προσκόπων υπό τον οπλαρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα...

Το Σαχέλ, η Ελλάδα και η εκστρατεία των ιερολοχιτών

Η επιστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξωστρέφεια και η εμπλοκή της χώρας μας ενεργά στη μάχη κατά της διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας, όπως απορρέει από το ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο έχει αρκετές ομοιότητες με την εκστρατεία του «Ιερού Λόχου»

Η πρόβλεψη στο άρθρο 18 συμφώνου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας για την συγκρότηση ελληνικής δύναμης που θα απαρτίζεται από μόνιμα στελέχη και αξιωματικούς, με στόχο την ενεργοποίηση στην αποκαλούμενη «Ζώνη του Σαχέλ» έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για το εάν η χώρα μας πρέπει να αναλάβει εκστρατευτικές πρωτοβουλίες.

Ως «Ζώνη του Σαχέλ» ορίζεται η ευρύτερη περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, που περιλαμβάνει τις χώρες: Μαυριτανία, Μάλι, Νίγηρα, Μπουργκίνα Φάσο, Σενεγάλη, τμήμα της βόρειας Νιγηρίας, την Ερυθραία το Σουδάν και το Τσαντ.

Πρόκειται ίσως για τις πιο φτωχές χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, που αντιμετωπίζουν όμως κοινή απειλή: τον ριζοσπαστικό σουνιτικό ισλαμισμό. Οι τζιχαντιστές έχουν στήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης και σε πολλές περιοχές έχουν επικρατήσει, υπό την δύναμη των όπλων και των θηριωδιών κατά αμάχων.

Το 2014 οι 5 χώρες, που απαρτίζουν τον πυρήνα του Σαχέλ ενώθηκαν υπό τον νεοϊδρυθέντα οργανισμό G5-Sahel, με στόχο την ανάληψη από κοινού στρατιωτικής δράσης και πολιτικών πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της διάδοσης του ριζοσπαστικού σουνιτικού ισλάμ και την ανάσχεση των τζιχαντιστών. Πρόκειται για τη Μαυριτανία, το Μάλι, τον Νίγηρα, το Τσαντ και την Μπουρκίνα Φάσο.

Η Γαλλία, ως χώρα που έχει υποφέρει από τρομοκρατικά χτυπήματα με τζιχαντιστικό πρόσημο, έχει αναπτύξει μείζονα στρατιωτική δράση στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Στο Σαχέλ, οι τζιχαντιστές έχουν ιδρύσει το «Χαλιφάτο της Μεγάλης Σαχάρας», στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο κατατρεγμένοι μαχητές από τον χαμένο πόλεμο στην Συρία και το Ιράκ.

Η εκστρατεία

Γιατί, όμως, η Γαλλία δίνει βάρος σε αυτή την εκστρατεία;

Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Γαλλία ηγείται μίας ομάδας ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας την υποστήριξη και των ΗΠΑ. Άλλωστε, στις 27 Μαρτίου 2020, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Μάλι, του Νίγηρα, των Κάτω Χωρών, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου με κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την υποστήριξη για τη δημιουργία Task Force ενσωματωμένης στη διοίκηση της γαλλικής επιχείρησης Barkhane, με στόχο την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών.

Συνεπώς πρόκειται κυρίως για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, μείζονος σημασίας. Κι αυτό διότι εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση σε αυτές τις χώρες, εκατομμύρια ανθρώπων θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Η Ελλάδα και ο «Ιερός Λόχος»

Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κάποιος ότι είναι ύψιστης σημασίας και για την Ελλάδα η εμπλοκή σε αυτή την εκστρατεία. Οι μνήμες είναι νωπές από τις ορδές παράνομων μεταναστών να κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Εξάλλου, η συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα εμπίπτει στην έμπρακτη αλληλεγγύη, που αποζητούμε ως χώρα σε δύσκολες περιπτώσεις από την Ευρώπη, όπως στην υβριδική απειλή του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020. Επιπλέον, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τα στελέχη, αποζητούν την συμμετοχή σε τέτοιες ειρηνευτικές αποστολές, διότι αποκτάται η πολυπόθητη εμπειρία επί του πεδίου.

Ο αγώνας κατά των τζιχαντιστών είναι όμοιος με αυτόν εναντίον των ναζί, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πάλι στην Αφρική.

Τότε ήταν που η Ελλάδα με τον «Ιερό Λόχο της Μέσης Ανατολής, αφού πολέμησε στο πλευρό των Συμμάχων τους Ναζί στη Βόρεια Αφρική φτάνοντας επιχειρησιακά ως την Λιβύη και την Καρχηδόνα της Τυνησίας, μεταφέρει τη δράση του στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Εκεί, εκτελώντας δεκάδες επιτυχημένες καταδρομικές επιχειρήσεις, περιπολίες, σαμποτάζ και καταστροφές, οι παράτολμοι μαχητές του Ιερού Λόχου καταφέρνουν να απελευθερώσουν τα Ελληνικά νησιά από την κατοχή του Άξονα και συμβάλλουν καθοριστικά με τη δράση τους στο να περάσουν τελικά τα Δωδεκάνησα στην Μητέρα Ελλάδα, στον πραγματικό ιδιοκτήτη τους, και όχι σε λάθος χέρια».

Τα παραπάνω λόγια, με την ιστορική αφήγηση ανήκουν στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Μέσα σε λίγες γραμμές περιέγραψε, χθες, στο Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ των Πεσόντων Ιερολοχιτών στο ομώνυμο Μνημείο στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, την δράση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Αφρική, ενάντια στον φασισμό και στην εδραίωση της ειρήνης. Και η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε και αποτίωντας φόρο τιμής στους Πεσόντες γενναίους μαχητές που συντέλεσαν καθοριστικά με τη δράση τους στην απελευθέρωση των νήσων της Χώρας μας στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρθηκε στη συγκρότηση του «Ιερού Λόχου» από εθελοντές Έλληνες Αξιωματικούς και οπλίτες όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ένοπλες Δυνάμεις

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον πρώτο Διοικητή Συνταγματάρχη Πεζικού Χριστόδουλο Τσιγάντε και των συμπολεμιστών του, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «μας κληροδότησαν ολοζώντανη την παράδοση του Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ», αποτελώντας τον πρόδρομο των μετέπειτα θρυλικών Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) και των Δυνάμεων Καταδρομών.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Ελλάδα της Αιγύπτου Συνταγματάρχης Ayman Alian Mahmoud ALIAN και του Ηνωμένου Βασιλείου Πλοίαρχος Alexander John Taylor BUSH, καθώς και εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.

του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στυλιανίδης: Έως και 300 νεκροί στην Αθήνα εάν πλημμύριζε ο Κηφισός από την κακοκαιρία...

Στην αποκάλυψη ότι υπήρχε εκτίμηση από επιστήμονες ακόμη και για 300 νεκρούς στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, εάν επιβεβαιωνόταν οι μετεωρολογικές...
Κορωνοϊός: Μαύρη μέρα με 3.465 κρούσματα, 56 θανάτους και 630 διασωληνωμένους

Κορωνοϊός: 3.407 κρούσματα – 347 διασωληνωμένοι – 34 θάνατοι

Αυξημένα και σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊού. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.407 νέες λοιμώξεις (χθες 3.279). Μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 34...

Μητσοτάκης: Η Αν. Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας...

Την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας σε ένα πιο διαρθρωτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις που μπορούν να δρομολογηθούν, σε πρώτη...

Μονά – ζυγά από Δευτέρα: Τα όρια, τα μέτρα κυκλοφορίας και οι άδειες

Επανέρχονται από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 ο Δακτύλιος στο Κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της...

Δίκη για το βιτριόλι: Ενοχή για απόπειρα ανθρωποκτονίας ζήτησε ο εισαγγελέας για την κατηγορούμενη

Ανθρωποκτόνο εγωισμό, ποταπά κίνητρα, ηθική μικρότητα και εκδικητικότητα απέδωσε ο εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης στην κατηγορούμενη για την επίθεση...

To USNS YUMA στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Κατέπλευσε το υπερσύγχρονο πλοίο μεταφοράς Αμερικανών Στρατιωτών και οχημάτων στην Αλεξανδρούπολη. Με το μελάνι στην ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) να είναι ακόμα νωπό,...

ΚΙΝΑΛ: Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Παπανδρέου – Τα μηνύματα, οι ανατροπές που φέρνει και...

Με μια δήλωση 113 λέξεων από το Ίδρυμα Γεώργιος Παπανδρέου και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε αυτό που κανένας δεν τολμούσε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται για σύγκρουση με την Ελλάδα – Ιδού το ύπουλο σχέδιο τους

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται για σύγκρουση με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, με την...

Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ταυτίζονται στην καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της...

Θα φτάσει και στην Ελλάδα: Αν οι φωτιές και οι πλημμύρες σε τρόμαξαν μάλλον δεν ξέρεις τι έρχεται μετά…

Η Ελλάδα μέσα σε λίγους μόνο μήνες χτυπήθηκε από τρία ακραία φαινόμενα: Καύσωνες, φωτιές...

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος προωθούν τον «Συνασπισμό Μεσογείου»

Τον «Συνασπισμό Μεσογείου» προωθούν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος. Οι Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής των...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή