ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Από το 2011 θέλει να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Κωνσταντινούπολη – Ήρθε η ώρα;

297
Ο Ερντογάν τον

Για όσους θυμούνται φωτιές είχε ανάψει το 2011 στους πολιτικούς κύκλους της Τουρκίας άρθρο της εφημερίδας Vatan, σύμφωνα με το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν επεξεργάζεται σχέδιο μεταφοράς της πρωτεύουσας από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο της εφημερίδας, Ρουχάτ Μενγκί, ο Τούρκος πρωθυπουργός σχεδίαζε να κάνει την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Τουρκίας!

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από πρόσφατη ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού για την περιφερειακή διχοτόμηση της Πόλης, σε ευρωπαϊκή και σε ανατολική.

Στις ίδιες δηλώσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε κάνει μάλιστα λόγο για ένα «τρελό σχέδιο» σχετικά με την Κωνσταντινούπολη, το οποίο η αρθρογράφος της Vatan ερμήνευσε ως μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε επίσης:  O Τραμπ απέλυσε τον υπουργό Εξωτερικών Τίλερσον

Η Ρουχάτ Μενγκί στο άρθρο της επισημαίνει ότι το «τρελό σχέδιο» είναι να κάνει πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη. «Νομίζω ότι, αν το AKP κερδίσει τις εκλογές, θα δούμε να αλλάζει η πρωτεύουσα που είχε αποφασίσει ο Κεμάλ Ατατούρκ».

Αυτά το 2011 για να φτάσουμε στο σήμερα όπου όλα δείχνουν πως ήρθε η ώρα να γίνουν πράξη τα σχέδια του.

Άλλωστε οι εκτεταμένες εκκαθαρίσεις, στις οποίες έχει επιδοθεί, δείχνουν ότι ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να δημιουργήσει ένα νέο κρατικό μηχανισμό μακρυά από την Άγκυρα και το στρατιωτικό της κατεστημένο, το οποίο θα μπορεί να ελέγχει πλήρως.