Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Δωρεάν εμβόλια σε όλους τους πολίτες, επιχορηγήσεις σε δήμους για δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς επιβολή καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης σε περιοχές με υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα.

Είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης τόσο σε επιδημιολογικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου.

Ο στόχος διπλός. Kαταρχήν να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα στα επίπεδα των 200-250 την ημέρα και εν συνεχεία να μειωθούν. Η επέκταση της χρήσης μάσκας και η λήψη πιθανόν και άλλων περιοριστικών μέτρων, είναι μονόδρομος. Δεύτερος στόχος να στηριχθούν τα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, ειδικά στο μέτωπο του τουρισμού, όπου σε συγκεκριμένες περιοχές η ζημιά στις τοπικές οικονομίας θα είναι πολύ μεγάλη. Σε πλειάδα δημοφιλών προορισμών η βουτιά των κρατήσεων κινείται στα επίπεδα του 70%-80%.

Στο πρώτο μέτωπο, το επιδημιολογικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο. Ταυτόχρονα η πολιτεία θα φροντίσει για την παροχή δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μία από τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε με ανάρτησή του ότι επιχορηγεί – σε πρώτη φάση – με το ποσό των 6,2 εκατ. ευρώ επιχορηγεί τους δήμους, προκειμένου να αγοράσουν και εφοδιάσουν με μάσκες τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους.

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα σήμερα, ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είχε αναφέρει πως στην αρχή του σχολικού έτους θα δοθούν δωρεάν μάσκες και στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς θα δοθούν δωρεάν μάσκες στην αρχή του σχολικού έτους, επισημαίνοντας ότι σε καθένα από τους συνολικά 1.350.000 μαθητές και 130.000 εκπαιδευτικούς θα δοθούν από τρεις μάσκες με τιμή περίπου 1 ευρώ η κάθε μία.

Οι μάσκες που θα χορηγηθούν θα είναι «υφασμάτινες μάσκες που μας υποδεικνύει η επιτροπή» και θα καλύψει το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα γίνουν 9.500 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων της χώρας. «Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καθαριότητα και την ασφάλεια των παιδιών μας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οικονομικά μέτρα στήριξης

Σε συνέχεια των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κυβέρνηση προανήγγειλε την παράταση στις προθεσμίες για την καταβολή οφειλόμενων μέχρι το τέλος του χρόνου, δια του αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται να υπάρξουν ειδικές παράμετροι για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί βαριά από την κρίση, καθώς δεν θα έχουν εισοδήματα μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2021.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν συζητιέται μόνιμη μείωση, λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τόσο την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σε ότι αφορά τις εκπτώσεις ενοικίου, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μέτρων στήριξης επιχειρήσεων. «Θα υπάρξει διάταξη νόμου που θα περάσουμε από την Βουλή», επεσήμανε. Τέλος, προανήγγειλε και νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των άνεργων, τόσο σε ότι αφορά την εύρεση εργασίας, την κατάρτιση τους και την παράταση στις προθεσμίες για την εξόφληση οφειλών τους.

Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκε ότι έως την 31η Αυγούστου, θα πρέπει οι επιχειρήσεις συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορoνοϊού, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιούνιο.

Έκτακτα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα, Πιερία

Μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία τίθενται από τις έξι το πρωί του Σαββάτου και για 10 ημέρες, μέχρι την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Tα περιοριστικά μέτρα ισχύουν συγκεκριμένα για 10 ημέρες από το Σάββατο 22-08-2020 και ώρα 06.00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.

Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύεται η λειτουργία χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ενώ μπαίνει πλαφόν 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές: η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σε εξέλιξη το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, κλειστή η Πανεπιστημίου – Συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Κλειστό έως το απόγευμα θα παραμείνει το κέντρο της Αθήνας, λόγω μιας σειράς παράλληλων συγκεντρώσεων με αφορμή...

Ημέρα Γυναίκας: Η Καρδιαγγειακή υγεία της γυναίκας από την παιδική ηλικία έως την εμμηνόπαυση

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν έναν πληθυσμό χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, έχει αναθεωρηθεί,  καθώς...

Η επόμενη πανδημία στην Ελλάδα…

Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια. Σαν ψέμα, ένας ζωντανός εφιάλτης.  Το ημερολόγιο έγραφε 26 Φεβρουαρίου 2020...

Κάνει θαύματα: Μ’ ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα από αυτό το μπαχαρικό, θα χάσετε περιττά κιλά!

Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη όπως και το τοπικό λίπος, σύμφωνα...