Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021
18 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Οκτωβρίου εγκαίνια στο περίφημο καμπαρέ “Καν-Καν”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1858.... Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το περίφημο καμπαρέ "Καν-Καν".

Το Spiegel ξεμπροστιάζει τον Ερντογάν: Προτεραιότητα της Άγκυρας στη Συρία οι Κούρδοι και όχι το ISIS

Σε ανταπόκριση του Spiegel από την Τουρκία επισημαίνεται ότι ο τουρκικός στρατός επιχειρεί -επισήμως- στην Συρία κατά του “Ισλαμικού Κράτους”, αλλά ο στόχος του Ερντογάν είναι άλλος.

Για τους Τούρκους αντιπολιτευόμενους η εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία είναι μια περιπέτεια με άγνωστη έκβαση, μια επιχείρηση αυτοκτονίας, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Φαρούκ Λογκόγλου. Για τον Μεχμέτ Νατσί Μποσταντσί, τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚP αντίθετα πρόκειται για επίδειξη δύναμης, για “μια έκφραση της αποφασιστικότητας και της ισχύος των ενόπλων δυνάμεών μας.”

Ο πρόεδρος Ερντογαν επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” κατά τo Spiegel: Μπορεί ο τουρκικός στρατός να έχει χάσει τους μισούς από τους στρατηγούς και τους ναυάρχους μολαταύτα είναι σε θέση να διεξαγάγει τη μεγαλύτερη επιχείρησης της νεότερης ιστορίας του. “Tο ηθικό των ενόπλων μας δυνάμεων είναι ακμαίο”, όπως τόνισε στο γερμανικό περιοδικό ο Μποσταντσί.

Εν τω μεταξύ η προέλαση των Τούρκων στη Συρία έχει περιπέσει σε στασιμότητα. Το λόγο εξηγεί ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας Ουάσινγκτν Λογκόγλου. “Ο Ερντογαν έστειλε τους στρατιώτες μας στη Συρία χωρίς να εξηγήσει τι θέλει να επιτύχει εκεί.” Η απόφαση να εκτοπίσει το “Ισλαμικό Κράτος” από τα σύνορα της Τουρκίας ήταν ορθή. Τώρα όμως δεν γνωρίζει κανείς στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει, ποιός είναι ο στόχος, συμπληρώνει.

Ο τουρκικός στρατός από κοινού με τους αντάρτες του Απελευθερωτικού Συριακού Στρατού κατάφερε τον Αύγουστο να απελευθερώσει την πόλη Γιαράμπουλους από τους ισλαμιστές. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι από κοινού και πάλι θα πρέπει να προστατεύσουν τις απελευθερωθείσες περιοχές. Ο Λογκόγλου το χαρακτηρίζει όμως φάρσα. “Πως μπορούν μερικές εκατοντάδες ανταρτών να φυλάξουν μια περιοχή εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων εν μέσω ενός ασύμμετρου πολέμου;” είπε στο Spiegel. Εξέφρασε δε και το φόβο ότι η Τουρκία θα μπορούσε εμπλακεί με χιλιάδες στρατιώτες σε μια αναμέτρηση για χρόνια.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν κρύβει ότι η επέμβαση στη Συρία δεν αφορούσε μόνο το “Ισλαμικό Κράτος”, αλλά εξίσου τουλάχιστον και τις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Άμυνας (ΜΛΑ), το συριακό δηλαδή παρακλάδι του απαγορευμένου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Με την επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” ο Ερντογαν μετέφερε το κουρδικό στη Συρία, λέει στο Spiegel ο διοικητής του PKK Σαμπρό Οκ. (σημ. το όνομα έχει περικοπεί για ευνόητους λόγους).

Ο Ερντογαν θα ήθελε να στρέψει τους Σουνίτες, τους Σιίτες και τους Αλβίτες εναντίον αλλήλων. “Οργανώνει ανοιχτά ένα πόλεμο δογμάτων”, όπως λέει στο γερμανικό περιοδικό και συμπληρώνει ότι η οργάνωσή του θα μπορούσε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία: “To PKK αγωνίστηκε κατά του “Ισλαμικού κράτος” και δεν πρόκειται να ανεχτεί σφαγές κατά των Κούρδων εκεί.”

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν κατατάξει το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις, θεωρούν όμως το συριακό παρακλάδι του, δηλαδή τις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Άμυνας (ΜΛΑ), εταίρο στον αγώνα κατά του “Ισλαμικού Κράτους” και ελπίζουν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ Τούρκων και Κούρδων. Η Τουρκία όμως το απορρίπτει. “Δεν βλέπουμε καμιά διαφορά μεταξύ τους. Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρομοκράτες”, λέει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει κάνει τους τελευταίους μήνες πλήρη στροφή στη Συρία: Για πολύ καιρό ο Ερντογαν πίεζε στην διεθνή κοινότητα να ανατρέψει τον Ασαντ. Από τότε όμως που συμπράττει με τον Πούτιν η κυβέρνησή του δείχνει διάθεση συμβιβασμού. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει διακηρύξει ότι δέχεται κυβέρνηση υπό τον Ασαντ ως μεταβατική. Και επέδειξε αυτοσυγκράτηση στον να επικρίνει τον βομβαρδισμό της ανθρωπιστικής εφοδιοπομπής από τη συριακή κυβέρνηση.

Η προτεραιότητά της στη Συρία είναι εν τω μεταξύ οι Κούρδοι. Τη Δευτέρα ο Ερντογάν υποδέχεται τον ομόλογό του Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη. Παρατηρητές πιστεύουν ότι οι δύο πρόεδροι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο να σταματήσει η συριακή κυβέρνηση την υποστήριξη των κουρδικών ομάδων και ως αντάλλαγμα η Άγκυρα θα προσφέρει στον Πούτιν και τον Άσαντ το Χαλέπι, καταλήγει η ανταπόκριση του Spiegel από την Τουρκία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, εγκαινιάζεται, καμπαρέ, "Καν-Καν",

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Οκτωβρίου εγκαίνια στο περίφημο καμπαρέ “Καν-Καν”

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1858.... Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το περίφημο καμπαρέ "Καν-Καν".
Βρετανία: Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας προσεχώς

Βρετανία: Στα όρια του κορεσμού τα νοσοκομεία

Κοντά στα όρια του βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) και αναμένεται να αυξάνεται η πίεση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, δήλωσε ο...

Τέλος για το Facebook όπως το ξέραμε – Οι φήμες για αλλαγή ονόματος και...

Το Facebook σχεδιάζει να λανσάρει τον εαυτό του με νέο όνομα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Verge. Οι φήμες αναφέρουν ότι η αλλαγή θα...

Ίσως τελικά τα πυρηνικά όπλα να γίνουν προστάτες της Γης

Η χρήση πυρηνικών πυραύλων εναντίον αστεροειδών μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης τους. Οι διαστημικές υπηρεσίες με προεξέχουσα τη NASA που...
σαν σήμερα, Β΄πόλεμος οπίου,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Οκτωβρίου τερματίζεται ο Β’ Πόλεμος του Οπίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1860.... Τερματίζεται ο Β' Πόλεμος του Οπίου: Οι βρετανικές δυνάμεις καταστρέφουν το Γουάνμινγκγιαγκ, την καταπληκτική καλοκαιρινή αυτοκρατορική κατοικία, στο Πεκίνο της Κίνας. Προχωρούν...

Λιγότερο από Γλυφάδα- κέντρο: Τολμάς να μπεις στο νέο «κτήνος» που κάνει το Νέα...

Το νέο θαύμα της τεχνολογίας Κι έτσι, δίχως να το αντιλαμβανόμαστε πλήρως, ζούμε στην εποχή των μεγάλων εφευρέσεων, των θαυμάτων της τεχνολογίας. Από την κατάκτηση...

Τραγωδία στην Ισπανία: 8 νεκροί και 17 αγνοούμενοι σε ναυάγιο ανοικτά του Κάδιθ

Τα πτώματα τεσσάρων μεταναστών ανασύρθηκαν το Σάββατο, αυξάνοντας σε τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και 17 αγνοούμενους τον απολογισμό ναυαγίου στα ανοικτά του Κάδιθ, στη νότια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σύλληψη 34χρονου Ιρακινού από την αντιτρομοκρατική για συμμετοχή στον ISIS

Για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του ISIS συνελήφθη το μεσημέρι από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία...

Οι Κούρδοι ανατίναξαν το… γόητρο του Ερντογάν (βίντεο)

Η επίθεση με ρουκέτα κατά θωρακισμένου οχήματος της στρατιωτικής δύναμης που διεξάγει την επιχείρηση...

Τουρκία: “Ξεγυμνώνει” τον Ερντογάν ο ΥΠΕΞ της Συρίας – Εμπλέκει τον γιο του σε λαθρεμπόριο πετρελαίου

"Φωτιά" στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας ήρθε να βάλει με δηλώσεις του στην τουρκική...

Συρία: Συγκρούσεις Κούρδων με φιλοτουρκικές δυνάμεις – Στέλνει ενισχύσεις η Ρωσία

Συρία, Συγκρούσεις, Κούρδων, με φιλοτουρκικές δυνάμεις - Στέλνει ενισχύσεις η Ρωσία Η Ρωσία ανακοίνωσε αργά...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή