Το State Department παρενέβη για την Αγία Σοφία

182
σαν σήμερα, θεμελίωση, Αγιά Σοφιά, Κωνσταντινούπολη,

Επισήμως οι ΗΠΑ πήραν θέση, μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είπε συγκεκριμένα πως η Ουάσινγκτον καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας, προσθέτοντας πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας».

Υπογράμμισε στην συνέχεια πως:

Καλούμε την Κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της

Θυμίζουμε πως η τελευταία ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για το ζήτημα που έχει προκύψει κατηγορούσε την Τουρκία ότι δεν έχει φθάσει ακόμα στον 21ο αιώνα. «Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Διαβάστε επίσης:  Ισόβια στον παιδοκτόνο της 6χρονης Στέλλας

Να τονίσουμε πως για τις ημέρες του Ραμαζανιού, το οποίο ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου και θα έχει διάρκεια έως τις 5 Ιουλίου, η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος και έτσι κάθε ημέρα καθημερινά θα αναγιγνώσκεται το Κοράνι μέσα στον ναό.