Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Το τελειωτικό χτύπημα στον covid: Το χάπι της ίδιας ημέρας που κάνει τον κορωνοϊό απλή γρίπη σε 1 εβδομάδα


Στις αρχές του 2022 αναμένεται να έχουμε στα χέρια μας το πιο δυνατό όπλο κατά του Covid: το αντιικό χάπι.

Όσο η παγκόσμια κοινότητα παλεύει να πείσει τους αντιεμβολιαστές πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, χρήσιμα και μέρος μιας κοινωνικής ευθύνης, η επιστημονική κοινότητα προχωράει με το φάρμακο και ένα χάπι δείχνει πολλά υποσχόμενο.

  • Σε μια περίοδο κατά την οποία διεξάγονται δύο κλινικές μελέτες για φάρμακα κατά του κορονοϊού, τα ευχάριστα έρχονται από το Σιάτλ. Εκεί, το Fred Hutcher, κέντρο για τον καρκίνο, προχωράει με μια λύση που μπορεί να είναι σωτήρια.

Και σε αυτό έχουν μεγάλη συνδρομή δύο Αμερικάνοι. Η Μιράντα και ο Τζο Κέλι. Το ζευγάρι διεγνώσθη με κορονοϊό στις αρχές Ιουνίου. Πρώτα η Μιράντα, μετά ο Τζο. Η Μιράντα έχει σακχαρώδη διαβήτη και υψηλή πίεση αίματος. Ο φόβος της ήταν μεγάλος όταν κόλλησε. Όταν κόλλησε και ο Τζο, σκέφτηκε ότι θα καταλήξουν σε νοσηλεία ΜΕΘ και τα 5 ανήλικα παιδιά τους θα μείνουν χωρίς γονείς.

Στην κατάσταση απελπισίας που ήταν, αποδέχτηκαν την πρόταση του κέντρου για να γίνουν οι πρώτοι σε μια πειραματική μελέτη. Για τις επόμενες 5 με 10 ημέρες έπαιρναν ένα χάπι 4 φορές την ημέρα. Μέσα σε μια εβδομάδα είχαν εξαφανιστεί τα συμπτώματα. Μέσα σε 10 ημέρες είχαν γίνει πάλι καθαροί από κορονοϊό.

Κάποια από τα χάπια, δεν ήταν κανονικά, αλλά placebo. Αυτό δεν επηρέασε καθόλου την επάνοδο της υγείας τους. Δείγμα και του πώς επηρεάζει η πίστη σε ένα φάρμακο την πορεία της υγείας.

«Τα αντιικά που παίρνονται από το στόμα, έχουν την ικανότητα όχι μόνο να περιορίζουν τη διάρκεια της μόλυνσης από τον Covid-19, αλλά και να μειώνουν στο ελάχιστον την πιθανότητα να μεταδοθεί σε μέλη του σπιτικού περιβάλλοντος» δήλωσε στο CNN ο ιολόγος Τίμοθι Σίαν από το Chapel Hill University της Βόρειας Καρολίνας.

Το χάπι και τα τρία φάρμακα τα περιμένουμε από το 2022 και μετά


Το συγκεκριμένο χάπι θα πρέπει να μπει πρώτα σε δεύτερη φάση μελέτης, σε περισσότερα άτομα και στη συνέχεια στην τρίτη φάση, πριν αρχίσουν οι διαδικασίες χορήγησης άδειας για κυκλοφορία και χρήση. Το θετικό είναι πως η χρήση του θα μπορεί να γίνεται καθημερινά, χωρίς συνταγή γιατρού.

Αυτό το χάπι θα χορηγείται σε κάποιον νοσούντα τις πρώτες ώρες από τη στιγμή που μαθαίνει ότι έχει κορονοϊό για 5 ως 10 ημέρες. Η λήψη του θα εμποδίσει την μετάδοση του ιού στα κύτταρα του οργανισμού, θα περιορίσει τη διάρκεια του και δεν θα επιτρέψει την εμφάνιση συμπτωμάτων. Αυτά είναι τουλάχιστον τα στοιχεία του. Ο βαθμός της αποτελεσματικότητας του προφανώς μένει να φανεί.

Για τους επιστήμονες αυτό το χάπι και εν γένει τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, είναι το όπλο για να γίνει από πανδημία εποχική νόσος και να επιστρέψει η ζωή σε μια κάποια κανονικότητα, χωρίς βέβαια να ξεχνιούνται τα μαθήματα που έδωσε η πανδημία.
Τόσο το χάπι όσο και τα 3 φάρμακα που δοκιμάζονται, δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το 2022. Η μολνουπιραβίρη της Merck & Co. and Ridgeback Biotherapeutics είναι αυτή που παρουσιάζει ως τώρα τα καλύτερα δεδομένα. Η 2η φάση ολοκληρώθηκε, με 202 ασθενείς να μετέχουν, και να γίνεται ετοιμασία για την 3η φάση.

  • Σε αυτή βρίσκονται ήδη η Pfizer (από την 1η Σεπτεμβρίου) και η Roche & Atea Pharmaceuticals με τα PF-07321332 και AT-527. Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη εξαγοράσει έναντι 1.2 δισ. από την Merck & Co 1.7 εκατομμύρια φάρμακα μολνουπιραβίρης. Παράλληλα, θα υπάρξει χρηματοδότηση 3.2 δισ. δολαρίων για να επεκταθούν οι κλινικές μελέτες σε φάρμακα που δε θα αφορούν μόνο στον Sars-Cov, αλλά σε κάθε ιό αυτής της συνωμοταξίας.

Υπενθυμίζεται, ότι χορηγείται ήδη ένα φάρμακο, η ρεμδεσιβίρη. Αλλά δίνεται μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύονται και είναι βαριές περιπτώσεις κι όχι στο πρώτο στάδιο του ιού. Εκεί όπου θα στοχεύουν δηλαδή τα φάρμακα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Λονδίνο: Άγρια επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει τον επιβάτη ενός τρένου να δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από άγνωστο μέσα σε τρένο στο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νέος Κόσμος: Πώς έγινε το μαφιόζικο χτύπημα έξω από βενζινάδικο – Ένα από τα πιο «βαριά» ονόματα της νύχτας το θύμα

Δύο φαίνεται πως ήταν οι δράστες του μαφιόζικου χτυπήματος που σημειώθηκε τα ξημερώματα της...

Πώς επηρεάζεται η εγκεφαλική λειτουργία μετά από COVID

Η υγεία του εγκεφάλου είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται έπειτα από νοσηλεία για τον COVID-19. Ωστόσο,...

Γέμισαν ασθενείς με Covid τα νοσοκομεία της Αυστραλίας – Ρεκόρ νοσηλειών

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αυστραλίας με την COVID-19 έφθασε...

Σε κλινική Covid μετατρέπεται το Αμαλία Φλέμινγκ

Το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ μετατρέπεται ξανά σε κλινική only COVID-19,  κάτω από την πίεση...