Το τουρκικού ΥΠΕΞ επιτίθεται στον Κοτζιά: Υπεύθυνος για την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο

42
τουρκικό ΥΠΕΞ, Κοτζιάς, διάσκεψη, Κύπρος,

Η Τουρκία ζητάει και τα …ρέστα, αλλά είναι γνωστή η τακτική που ακολουθεί σε ανάλογες περιπτώσεις.

Μέσα από ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου, Χουσεΐν Μουφτούογλου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά σε δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά αναφορικά στο Κυπριακό. Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έγιναν στις 10 Ιουλίου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου του Νίκου Κοτζιά με τον Σέρβο ομόλογό του.

Η Άγκυρα μέσα από την ανακοίνωση, μεταξύ άλλων,  κατηγορεί  τον Νίκο Κοτζιά πως ευθύνεται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων τόσο στη Γενεύη τον Ιανουάριο, όσο και τώρα στο Κρανς Μοντανά και τον καλεί «να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα στο μέλλον».

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι παρατηρήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, στις 10 Ιουλίου, σχετικά με το ότι η Τουρκία επέδειξε μία μη συμβιβαστική στάση κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στο Κρανς Μοντανά μεταξύ 28 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2017, είναι εντελώς απαράδεκτες.

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, η Τουρκία παρακολούθησε τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντανά με καλή θέληση και εποικοδομητική στάση, όπως κάνουμε από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας, έχοντας πάντα ως στόχο να φτάσουμε σε μία δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση στο Κυπριακό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να  γνωρίζουν ποιοι είχαν και ποιοι δεν είχαν συμπεριφορά εποικοδομητική.

Διαβάστε επίσης:  Παπαθανάσης: Απέκλεισε ενδεχόμενο νέου οριζόντιου lockdown

Από την άλλη πλευρά, πραγματικά δεν εκπλησσόμαστε  που ο Υπουργός Κοτζιάς προβαίνει, όπως στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, σε τέτοιους αστήρικτους ισχυρισμούς και εμπλέκεται σε ένα τέτοιο παιχνίδι ευθυνών (blame game). Εκείνοι που γνωρίζουν ότι η προσέγγισή τους δεν είναι καθόλου εποικοδομητική και στερούνται πλήρως πνεύματος συμβιβασμού, είναι επιρρεπείς στο να απηχούν αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, όπως και να κατηγορούν όσους επιδεικνύουν καλή πίστη και διάθεση συνεργασίας, σε αντίθεση με αυτούς. Οι μάταιες προσπάθειες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, που είναι ένας από τους υπεύθυνους για την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο, τόσο στη Γενεύη όσο και στο Κρανς Μοντανά, να ρίξει την ευθύνη στην Τουρκία, αποτελούν πραγματικά μία προσπάθεια να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν εξαιτίας της μη ύπαρξης καλής πίστης και πολιτικής βούλησης τόσο της χώρας του όσο και της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Καλούμε τον Υπουργό Κοτζιά, που δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια προς μία θετική κατάληξη της Διάσκεψης, να συμπεριφέρεται υπεύθυνα από εδώ και πέρα».