Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Το ξύπνημα του Μητσοτάκη στην Ε.Ε., το σκίσιμο των μνημονίων από τον Σταϊκούρα, το ελκυστικό προφίλ της ΔΕΗ και τα ευρώ της ΔΕΠΑ στην Gazprom

Δύο-τρεις κινήσεις και ειδήσεις, οι οποίες αποτελούν contrarian story στο εχθρικό και πολεμικό κλίμα που υπάρχεις αγορές, έδωσαν έναν τόνο σχετικής αισιοδοξίας χθες.

Η αναφορά Μπάιντεν ότι εξετάζεται η κατάργηση των δασμών που είχε επιβάλλει ο Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα, αν μη τι άλλο, “μάζεψε” τον θόρυβο που δημιούργησε ο Αμερικανός Πρόεδρος σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ταϊβάν, εφόσον της επιτεθεί η Κίνα. Η παρέμβαση των Αμερικανών ρίχνει “λάδι στη φωτιά” της γεωπολιτικής σκακιέρας, αλλά οι αγορές… είδαν το θετικό νόημα των δηλώσεων του, σχετικά με τη μείωση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν φαίνεται ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για να δραστηριοποιηθούν μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ώστε να σώσουν την… τιμή της Wall Street, από τη στιγμή που προέρχεται από ένα αρνητικότατο σερί οκτώ πτωτικών εβδομάδων και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ έχει περάσει στην… επικίνδυνη ζώνη των “αρκούδων” (bear market). Ωστόσο, τέτοιου είδους αντιδράσεις μοιάζουν περισσότερο με… ασπιρίνες σε καρκινοπαθείς, από τη στιγμή που το βασικό πρόβλημα στην τρέχουσα συγκυρία είναι η αποσταθεροποίηση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ελληνικό… ξυπνητήρι στην Ε.Ε.

Εκτός των προαναφερόμενων, είχαμε και μια πολύ θετική εξέλιξη χθες με άμεσο Ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά με ευρύτατες προεκτάσεις για την Ευρώπη.

Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε σε αρχική συμφωνία για την εφαρμογή της Ελληνικής πρότασης (Μητσοτάκης) για την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος με παράλληλη επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. H χαρμόσυνη είδηση έγινε γνωστή, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέαςς Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, με την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον και τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, Ντίτε Τζίμι Γιόργκενσεν, με αντικείμενο τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.

Ο μηχανισμός δεν θα επηρεάσει τους όρους της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.

Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Εκτιμάται ότι με το νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης για την ενεργειακή κρίσης που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπει την επιβολή έμμεσου πλαφόν και στη λιανική αγορά, με την επιπλέον επιδότηση των λογαριασμών. Σημειώνεται ότι από τον τρέχοντα μήνα, οι επιδοτήσεις ισχύουν για όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί είναι σημαντική, αλλά έχει γίνει μια αρχή, έτσι ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, να παρθούν αποφάσεις. Τα πράγματα έχουν ξεπεράσει πλέον και τις “κόκκινες” γραμμές που υπήρχαν…

Ο Σταϊκούρας… σκίζει τα μνημόνια

Οι ύμνοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 14ης αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομία, σηματοδοτεί το… σκίσιμο των μνημονίων και την επανένταξη της Ελλάδας στον… ίσιο δρόμο.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, με μεθοδική δουλειά εδώ και 34 μήνες, “όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει”, με χειρουργική ακρίβεια. Χωρίς υπερβολές, ο υπουργός Οικονομικών, εν μέσω πανδημίας,, οικονομικής κρίσης, πολέμου, πληθωρισμού, “ευλογιάς των πιθήκων” και… ανεμοβλογιάς των χιμπατζήδων, “κεντάει” και παραδίδει σεμινάρια ακαδημαϊκού επιπέδου στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Θα τα αναφέρουμε, για να μην κατηγορηθούμε για… υπερβολές και άλλα… συμπαθητικά, απ΄ όσούς, δεν αντιλαμβάνονται εξελίξεις ή δεν θέλουν να δουν κάποια πράγματα στη σωστή και ακριβή τους διάσταση.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου κατάφερε να ολοκληρώσει τη 10η σερί αξιολόγηση επί Νέας Δημοκρατίας με πολύ καλό έως άριστο βαθμό, έδιωξε προ διμήνου του Διεθνές Νομισματικό Ταμείου… πλερώνοντας και τα τελευταία χρωστούμενα (θα το έκανε και ο Τσίπρας, αλλά δεν πρόλαβε…), βελτίωσε την ανθεκτικότητα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, λαμβάνοντας τα σχετικά πιστοποιητικά από Ευρώπη και διεθνείς οργανισμούς, έκανε την Ελλάδα να έχει πρόσωπο στις αγορές και άνοιξε τον δρόμο για τη νέα εκταμίευση δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των Ελληνικών ομολόγων, τα οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων,

Όλα τα παραπάνω, ανοίγουν τον δρόμο για αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, οι οποίες θα οδηγήσουν νομοτελειακά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που είχαμε χάσει, λόγω των μνημονίων και των κλειστών αγορών. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο στο τέλος Μαρτίου 2023, η Ελλάδα θα επιστρέψει στα ίσια και όχι από την… πίσω πόρτα, στις αγορές. Η επιστροφή στις αγορές, θα αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί ενόψει των εκλογών του Μαίου του 2023, εκτός και αν προκύψει… αλλαγή πλάνων και πάμε νωρίτερα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα έχει την επόμενη χρονιά τον… αέρα της ρήτρας διαφυγής, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια και κυρίως στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Φυσικά, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, απαγορεύονται οι ακρότητες και επιβάλλεται η συνέχιση υπεύθυνης και αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής, γιατί οι νέοι… κριτές θα είναι πολύ αυστηροί και θα έχουν πάντα στο μυαλό τους, το… αμαρτωλό παρελθόν μας. Και οι κριτές αυτοί δεν είναι άλλοι από τους επενδυτές και τις αγορές συνολικά. Επιπλέον, η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, σημαίνει ότι πιο ισχυρά και ποιοτικά χαρτοφυλάκια θα μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, χωρίς τους περιορισμούς που έχουν έως σήμερα.

Αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού και η ρωσική εισβολή, αντιλαμβανόμαστε όλοι, πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα και πόσο πυκνές θα ήταν οι εξελίξεις. Δυστυχώς, στην οικονομία υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες…

Η ΔΕΗ γίνεται πιο… ελκυστική

Η ΔΕΗ γίνεται σε όλα τα επίπεδα μια σύγχρονη επιχείρηση, αφήνοντας πίσω τον εφιάλτη της κατάρρευσης και της απαξίωσης, που λίγο έλειψαν να τη στείλουν μαζί με τη χώρα στον γκρεμό, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αστεία δικαιολογία ότι επί ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν αμετάβλητα τα τιμολόγια του ρεύματος, μοιάζει με το ανέκδοτο που θέλει τον έμπορο να πουλάει κάτω του κόστους, γιατί δεν θέλει να λένε κακά λόγια γι αυτόν, μέχρι που βλέπει το μαγαζί του να καταρρέει. Η ΔΕΗ είχε άγιο και… Στάσση.

Η επιχείρηση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και μπορεί μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, στην οποία βρισκόμαστε, να διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια για επιδοτήσεις και εκπτώσεις προς τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των λογαριασμών-“φωτιά”. Ταυτόχρονα, η διοίκηση, πέρα από την προώθηση του επενδυτικού προγράμματος και της ορθολογικής διαχείρισης, προχωρά και στον συνεχή εκσυγχρονισμό, φροντίζοντας την εικόνα της μεγαλύτερης και πλέον στρατηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Χθες, ανακοίνωσε τον ριζικό επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας και του ψηφιακού της καναλιού www.dei.gr,, με στόχο να γίνει ακόμη πιο ελκυστική, μέσα από την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Η ΔΕΗ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην εμπειρία των χρηστών, με ειδική μέριμνα για μέγιστη προσβασιμότητα από τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ θα παρέχει ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μέσω νέων ψηφιακών εργαλείων, όπως οι φόρμες εξυπηρέτησης και επίσκεψης των καταναλωτών, ώστε να πραγματοποιούν αγορές με μερικά κλικ.

Στη νέα dei.gr. ο επισκέπτης μπορεί να βρει εύκολα και γρήγορα την πληροφορία που χρειάζεται, ενώ στη νέα ενότητα myΕnergy θα βρει συμβουλές, προϊόντα και λύσεις που δημιούργησε η ΔΕΗ για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ Σοφία Δήμτσα επεσήμανε ότι “Το ανανεωμένο dei.gr αντικατοπτρίζει το όραμα και την αποστολή της ΔΕΗ σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Ομίλου, ενώ ο επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας αποτέλεσε ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα. Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας και από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η νέα σελίδα της ΔΕΗ έπρεπε να επιτελεί δυο λειτουργίες ταυτόχρονα. Να περιλαμβάνει ένα περιβάλλον λειτουργικό και φιλικό στον χρήστη για τη γρήγορη εξυπηρέτηση και έγκυρη ενημέρωση του, προσφέροντας νέα εμπειρία πλοήγησης και σύγχρονη εικαστική δομή.

Ταυτόχρονα, να ανταποκρίνεται στο μέγεθος και την ιστορία της ΔΕΗ, τη συμβολή στο ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρας, τις δραστηριότητες του Ομίλου, την αναπτυξιακή προοπτική και συμβολή της προς μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Να είναι – με μια φράση – μια γέφυρα από το παρελθόν στο μέλλον της ΔΕΗ”.

Η ΔΕΠΑ… δίδει μόνο ευρώ!

Οι μεθοδικές κινήσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΠΑ, έκλεισαν το σπουδαίο… deal, της πληρωμής της Gazprom σε ευρώ, για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου,

Η συναλλαγή έγινε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στις 19 Μαΐου, διασφαλίζοντας απολύτως ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κριτήριο το εθνικό-δημόσιο συμφέρον, αλλά και στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, η διοίκηση έκανε με μεθοδικό τρόπο, αυτό που έπρεπε να κάνει.

Η Lamda Development… τακτοποιεί τα malls

Η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, ανοίγει το κεφάλαιο των επεκτατικών κινήσεων στο χώρο των αλυσίδων του λιανικού εμπορίου και των μεγάλων “παικτών” του real estate, που τις φιλοξενεί.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν περνάει απαρατήρητη η κίνηση της Lamda Development να αποκτήσει το 100% της θυγατρικής της Lamda Mall, η οποία κατέχει το σύνολο των μετοχών των εταιρειών LAMDA DOMI και PYLAIA, ιδιοκτητριών των εμπορικών κέντρων Golden Hall και Mediterranean Cosmos, αντίστοιχα. Η Lamda εξαγόρασε το ποσοστό μειοψηφίας 31,7% που κατείχε μέχρι τις 20 Μαΐου η Wert Blue SarL, αντί 109 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει εντός του γ΄ τριμήνου του 2022, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπλήρωσης των συμβατικών προϋποθέσεων που αφορούν κυρίως τις εγκρίσεις από τις τράπεζες.

Ο Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development δήλωσε πως η εξαγορά αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ομίλου, η οποία περιλαμβάνει τη συγκέντρωση όλων των υφιστάμενων Εμπορικών Κέντρων, καθώς και των νέων, υπό ανάπτυξη Εμπορικών Κέντρων στο Ελληνικό, κάτω από ένα διακριτό και ανεξάρτητο λειτουργικά όχημα και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης της Εταιρείας στο κλάδο των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, με την πιθανή εξαγορά και άλλων ποιοτικών εμπορικών ακινήτων, εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Ρυθμίσεις …Αυτορρυθμίσεις …Μεταρρυθμίσεις

Μόλις μπήκαμε στην εποχή της Άνοιξης, η φύση αυτορρυθμίζεται και αναγεννάται. Κάθε φυσικό σύστημα, οργανικό ή όχι, είναι προικισμένο με τις ιδιότητες της αυτορρύθμισης. Δηλαδή,...

Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Βαγγέλη Μαρινάκη – Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε συγχώρησε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον έκλεισε επί δύο μερόνυχτα σε ένα δωμάτιο για να μπορέσει να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια. ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1841: Κυκλοφορεί το...

Ρέθυμνο: Νεκρός 78χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 78χρονος στο Ρέθυμνο, καθώς βρέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι...

Βόλος: Φοιτητές αποδοκίμασαν τον Κυμπουρόπουλο – «Απαράδεκτο ότι δεν επέτρεψαν σε έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο της πολιτείας να μιλήσει»

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, την εισβολή φοιτητών αριστερών παρατάξεων...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 20/4/24

Οι αγώνες των πλέι άουτ της Super League, o ημιτελικός του Τσιτσιπά με τον...