Τουρκία: Διέρρευσε το κείμενο κατάθεσης του Οζτούρκ- Ο Ερντογάν «πετάει το μπαλάκι» για τη θανατική ποινή στη Βουλή

102
Τουρκία, κατάθεση, Οζτούρκ, Ερντογάν,

Ψάχνουν να κατασκευάσουν αρχηγό του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία και κάνουν ότι μπορούν. Νωρίτερα επικράτησε σύγχυση καθώς το πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε πως ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, παραδέχθηκε τον ηγετικό του ρόλο στο πραξικόπημα, ενώ τώρα διέρρευσε το κείμενο της κατάθεσής του, το οποίο διαψεύδει το δημοσίευμα. Την πρώτη του συνέντευξη παραχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το πραξικόπημα.

Το κείμενο απ’ την κατάθεση του Ακίν Οζτούρκ που διέρρευσε στο Διαδίκτυο αναφέρει μεταξύ άλλων:

Δεν έχω σχεδιάσει, ούτε διευθύνει το στρατιωτικό πραξικόπημα. Ούτε γνωρίζω ποιος το σχεδίασε και το διεύθυνε. Νάρτυρες για το ότι δεν συμμετείχα στο πραξικόπημα, είναι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αμπιντίν Ουνάλ, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί της αεροπορίας. Θα ήθελα να καταθέσουν. Μάλιστα, είμαι ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν κάνει αγώνα εναντίον του τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν

Η πορεία του Οζτούρκ στον τουρκικό στρατό

Ο Οζτούρκ ανέλαβε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τον Αύγουστο του 2013, αφού λόγω της σύλληψης τότε πολλών αξιωματικών στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα», πήρε τον βαθμό του πτέραρχου.

Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε και αντικαταστάθηκε λόγω ορίου ηλικίας. Δεν αποστρατεύτηκε όμως και ορίστηκε ως ένα από τα 16 μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που πραγματοποιεί τις κρίσεις στο στράτευμα.

Το Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, τους αρχηγούς των τριών όπλων και της στρατοχωροφυλακής, τους διοικητές των τεσσάρων στρατιών, τους διοικητές της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του Στόλου, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και ένα μέλος.

Πρώτη συνέντευξη Ερντογάν μετά το πραξικόπημα

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΡΟΝΤΟ: Συναγερμός - Όχημα έπεσε πάνω σε πεζούς

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στο CNN Turk.

Ο ίδιος έκανε λόγο για έγκλημα προδοσίας και τόνισε πως δεν μπορεί να απορρίψει το αίτημα για επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά το ότι η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο.

Την ίδια στιγμή, «πέταξε το μπαλάκι» στην τουρκική Βουλή λέγοντας ότι εκείνο θα κρίνει την τελική απόφαση κατά τη σχετική συζήτηση που θα γίνει με τα κόμματα.

Τόνισε, τέλος, πως ο ίδιος θα επικυρώσει όποια απόφαση ληφθεί.

Έρευνες και συλλήψεις στη βάση Ιντσιρλίκ

Εισαγγελείς και αστυνομικοί φέρεται να προχώρησαν σε έρευνες τη Δευτέρα στη βάση Ιντσιρλίκ.

Οι Αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις ενός ανώτερου αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας και πάνω από ακόμα 10 υπόπτων.

Παράλληλα, υπάρχουν υποψίες ότι η αεροπορική βάση χρησιμοποιήθηκε για ανεφοδιασμό των αεροσκαφών των πραξικοπηματιών.