Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021
9.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1922.... Η Νομαρχία Αττικής εγκρίνει την απόφαση του Δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή Περιβόλα Αμπελοκήπων, προκειμένου να κατασκευαστεί το...

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ιεροεξεταστές και κυνήγι μαγισσών

Σε πεντάμηνη φυλάκιση καταδικάστηκε χθες ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Παράλληλα, συνελήφθη για δεύτερη φορά, στην Άγκυρα, ο βουλευτής του κόμματος για την περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, Ιντρίς Μπαλουκέν. Εκτός αυτού, εκδίωξαν από τη Βουλή τη συμπρόεδρο του ΗDP, Φιγκιέν Γιουκσεντάγ, που είναι επίσης φυλακισμένη εδώ και τρεις μήνες κατηγορούμενη για «τρομοκρατία.

Η καταδίκη που ανακοινώθηκε για τον Ντεμιρτάς από το δικαστήριο του Ντογκουμπαγιαζίτ, στις 21 Φεβρουαρίου, αφορά «εξύβριση του κράτους και των θεσμών». Ο Μπαλουκέν είναι αντιμέτωπος με ποινή ισοβίων και 23 χρόνων φυλάκισης για τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες: οποίων «διατάραξη ενότητας του κράτους και της χώρας», «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», «υιοθέτηση προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης» και «άρνηση συμμόρφωσης όταν διετάχθη να αποχωρήσει από παράνομες διαδηλώσεις και πορείες».

Συνολικά, 12 στελέχη του HDP παραμένουν στις φυλακές, αντιμέτωπα με ποινές φυλάκισης εκατοντάδων ετών.

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Τουρκία, κυνήγι μαγισσών,

Κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου στις 21 Φεβρουαρίου, αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής, ανέγνωσε κίνηση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ για αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας από τη φυλακισμένη από το Νοέμβριο συμπρόεδρο του HDP. Η Φιγκιέν Γιουκσεκντάγ, βουλευτίνα του κόμματός της από την ανατολική επαρχία Βαν, είχε καταδικαστεί το Νοέμβριο του 2013 για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και το ανώτατο εφετείο, ενέκρινε την καταδίκη της, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2016. Αυτή την απόφαση επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την εκδίωξή της από τη Βουλή. Η Γιουκσεκντάγ συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου του 2016, κατηγορούμενη για δεσμούς με το ΡΚΚ. Είναι αντιμέτωπη με την πιθανότητα 80 χρόνων φυλάκισης. Το βιογραφικό της, αφαιρέθηκε άμεσα και από την ιστοσελίδα του τουρκικού κοινοβουλίου.

Το HDP είχε προσφύγει πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συλλήψεις των ηγετών του.

«Στοπ» σε Ευρωπαίους επισκέπτες

Τουρκία, κυνήγι μαγισσών,
​Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία έξω από τη φυλακή της Αδριανούπολης όπου κρατείται από το Νοέμβριo ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

 

 

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σε ομάδα μελών του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων να επισκεφτούν τον αντιμέτωπο με 102 δικαστικές διαδικασίες, ηγέτη του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει πως το HDP έχει δεσμούς με το παράνομο στην Τουρκία Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν PKK. «Είναι πολύ σημαντικό για όσους πιστεύουμε στη δημοκρατία, να βρεθούμε εδώ, να αγωνιστούμε για καλύτερη δημοκρατία στην Τουρκία», είπε σε δημοσιογράφο του Rudaw, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Τζούλι Γουώρντ. «Δεν βλέπουμε πώς το τουρκικό κράτος μπορεί να υπάρχει στον 21ο αιώνα, αν δεν είναι έτοιμο να τηρήσει τις αρχές της ελευθερίας και τη δημοκρατίας». Η Δανή Ούλα Σάντμπαεκ, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε πως παρατηρεί να πλησιάζει του τουρκικό κράτος πως μία πλήρη κατάρρευση της έννομης τάξης και δημοκρατίας. Αυτή η τάση, είπε, είναι ανησυχητική και η Ευρώπη πρέπει να παρατηρεί όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. «Άνθρωποι φυλακίζονται. Φιμώνονται με πολλούς τρόπους. Φοβούνται», τόνισε. Η αντιπροσωπεία είχε ζητήσει επίσης να συναντηθεί με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπνουλάχ Οτζαλάν για να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας Κούρδων –Τουρκίας.

Η αποστολή θα προετοιμάσει εισήγηση για τις διαπιστώσεις από την επίσκεψή της στην Τουρκία, την οποία θα διανείμει στο Ευρωκοινοβούλιο και τον ΟΗΕ.

Κιλιντζάρογλου: «Πολιτικό πραξικόπημα»

Τουρκία, κυνήγι μαγισσών,

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου κατήγγειλε την κυβέρνηση πως διεξάγει ένα «πολιτικό πραξικόπημα» μετά την απόπειρα του Ιουλίου.

Σήμερα, τόνισε, βρίσκονται στις φυλακές περισσότεροι δημοσιογράφοι, από την εποχή της χούντας στη δεκαετία του ΄80. «Ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 150.

Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ, σε περίοδο οιουδήποτε πραξικοπήματος». Ο Κιλιντζάρογλου επέκρινε ιδιαίτερα τη σύλληψη του Ντενίζ Γιουκσέν, ανταποκριτή γης γερμανικής Die Welt. Ο Γιουκσέν συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου, ως «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και τρομοκρατική προπαγάνδα». Είχε πάει να δώσει κατάθεση σε τμήμα της Κωνσταντινούπολης στα πλαίσια έρευνας για το χακάρισμα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Κι εκεί τον συνέλαβαν.

Ο Κιλιντζάρογλου κατήγγειλε και τις απολύσεις χιλιάδων ακαδημαϊκών και δασκάλων. Η χώρα, είπε, έχει πιο άμεσα προβλήματα- ανεργία, αγροτικά προβλήματα, πτώση του αριθμού των ξένων τουριστών. Και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές «για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα πιο αποτελεσματικά».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γκράχαμ μπέλ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1876... Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

Κορωνοϊός: Το πιθανό μέλλον της πανδημίας – Πέντε στρατηγικές που πρέπει να εξεταστούν

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό JAMA διερευνάται το πιθανό μέλλον της πανδημίας COVID-19. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο...

NASA : Το Perseverence διήνυσε τα πρώτα του 6,5 μέτρα στον Άρη (βίντεο)

Εμπρός… Mars για το Perseverance. Το νέο ρομποτικό ρόβερ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έβαλε μπροστά τις μηχανές τους και για μισή ώρα διήνυσε...

Χαμός με τα πρωκτικά τεστ: Είναι ταπεινωτικό λένε οι ΗΠΑ – Θα το κάνουν...

Υποχρεωτικά σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην χώρα κατέστησε τα πρωκτικά τεστ η Κίνα. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η διαδικασία – η οποία περιλαμβάνει...

Άγκυρα: Δεν είναι αυτοσκοπός η επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35

Η Τουρκία δεν έχει απαραιτήτως στόχο να επιστρέψει στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού F-35, από το οποίο αποβλήθηκε επειδή αγόρασε ρωσικά πυραυλικά συστήματα, δήλωσε...

Ουαλία: Εντοπίστηκε μυστηριώδες θαλάσσιο θηρίο τεσσάρων τόνων με μήκος επτά μέτρα (φωτό)

Ένα μυστηριώδες θαλάσσιο θηρίο τεσσάρων τόνων και μήκους επτά μέτρων εντοπίστηκε σε παραλία της Ουαλίας. Το θηριώδες πλάσμα βρέθηκε στο Broad Haven South Beach...
σαν σήμερα, Τζον Λένον, Beatles,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1966.... Ο Τζον Λένον δηλώνει: «Είμαστε (οι Beatles) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Βρείτε μας

7,773ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Πονοκέφαλος” ο κινητήρας για το TF-X – Η Τουρκία γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ και στρέφεται σε Πακιστάν και Κίνα

Το σχέδιο «αποκεμαλοποίησης» της Τουρκίας που υφαίνει εδώ και χρόνια ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον...

”Άκυρο” Αιγύπτου σε Τουρκία: ”Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί σας για την ΑΟΖ”

Δεν απάντησαν οι Αιγύπτιοι στα τουρκικά τηλεφωνήματα! Eξέλιξη-''βόμβα'' έχουμε εδώ και λίγα λεπτά. Aιγυπτιακές πηγές...

Στο Αιγαίο βγαίνει το σύνολο σχεδόν του τουρκικού στόλου

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ελληνικού Πολεμικού ναυτικού άρχισε σήμερα η μεγάλη αεροναυτική άσκηση...

Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί από τακτικισμούς...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή