Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

ΤΟΥΡΚΙΑ: Μέτρα υποστήριξης της οικονομίας

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά από μέτρα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το νόμισμά της, το οποίο σημείωσε ελεύθερη πτώση στο πλαίσιο των εντάσεων με τις ΗΠΑ και της δυσπιστίας προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατήγγειλε «συνωμοσία».

Κυρίως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες» και ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την «μαύρη Παρασκευή” για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.

Πριν από αυτόν, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αποδώσει την νομισματική κρίση σε μια αμερικανική «πολιτική συνωμοσία», υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει «νέες αγορές και συμμάχους».

Στα άκρα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να επανορθώσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενήργησε εναντίον της συμμαχίας των δύο χωρών ως προς θεμελιώδη ζητήματα ασφαλείας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον πρεσβευτών στην Αγκυρα. Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μάθουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία.

Καθησυχαστικές δηλώσεις

Η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή και κανείς δεν πρέπει να αποδίδει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις και κινήσεις, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν.

Το υπουργείο Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς και άλλοι θεσμοί λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Επικίνδυνη και ανησυχητική η κατάσταση

Ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» εκτιμά την κατάσταση στην Τουρκία ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Κάνει δε λόγο για «κλασική οικονομική και νομισματική κρίση» και τονίζει ότι η ‘Άγκυρα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να ανησυχούμε πολύ», δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Φούεστ και εξηγεί ότι οι κυρώσεις που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ δεν ήταν παρά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Οι Τούρκοι «πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να υποστηρίξουν αυτόν τον δρόμο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», δηλώνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ταυτόχρονα ορθή την αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά προειδοποιεί ότι συνοδεύεται από τον κίνδυνο ύφεσης.

«Μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα βοηθηθεί μόνο από μια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνεχίζει ο κ. Φούεστ και αναφέρει ότι είναι και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εμποδίσουν την οικονομική κατάρρευσή της, καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο και, επιπλέον, έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία. «Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εύθραυστη και η σταθεροποίηση της Τουρκίας είναι και προς το δικό μας συμφέρον», λέει χαρακτηριστικά.

Θεωρητικά, σημειώνει ο γερμανός οικονομολόγος, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Τουρκία με δάνεια συνδεδεμένα με όρους, ωστόσο μια τέτοια επιλογή, λόγω της πολιτικής του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις πιθανές συνέπειες της τουρκικής κρίσης για την Γερμανία, ο κ. Φούεστ εκτιμά ότι θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς, όπως λέει, το οικονομικό βάρος της Τουρκίας δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να προκαλέσει ύφεση στην Γερμανία ή στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι εξελίξεις στην Τουρκία «επιδείνωσαν την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε ήδη επιβαρυνθεί με τους δασμούς των ΗΠΑ και το Brexit», επισημαίνει.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...