Ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης η κατάθεση του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος πέρασε τη νύχτα στην Αντιτρομοκρατική.
Η κατάθεσή του θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή το βράδυ οπότε και συμπληρώνονται τέσσερις ημέρες. Μετά θα πρέπει να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει την προφυλάκισή του ή όχι.
Υπενθυμίζεται ότι ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνελήφθη την Τετάρτη με κατηγορίες, όπως δωροδοκία και συνδρομή σε τρομοκρατική ομάδα. Η ποινή για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται είναι από 24 έως 57 έτη.
Λίγες ώρες μετά την σύλληψή του έγινε γνωστό από την Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ότι οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση της κατασκευαστικής εταιρείας. Σε δήλωσή του αργά την Τετάρτη, το γραφείο του εισαγγελέα συνέδεσε την κίνηση με την έρευνα οικονομικού εγκλήματος.
Πρόκειται για μία κίνηση που αυξάνει την οικονομική ασφυξία στον Ιμάμογλου, πέρα από την πολιτική δίωξή του.
Το μεγάλο ερώτημα είναι να δούμε αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθαίρεσή του από την θέση του δημάρχου και τον ορισμό στην θέση του ενός τοποτηρητή.
Οι αναρτήσεις του από τη φυλακή
Ο Ιμάμογλου πάντως έστειλε μήνυμα εμψύχωσης στους υποστηρικτές του μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνική δικτύωσης λίγες ώρες μετά την σύλληψή του.
Αρχικά, χθες, ανήρτησε μια φωτογραφία με το πλήθος από τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης και το σχόλιο «Αυτό το έθνος είναι μεγάλο».
Bu Millet Büyüktür! pic.twitter.com/Pgxkty4uLK
— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) March 19, 2025
Σε νέα ανάρτησή του σήμερα το πρωί δημοσίευσε βίντεο από ομιλίες και συγκεντρώσεις του. «Καμία δύναμη δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην αλληλεγγύη και την ελπίδα. Ο αγώνας μας είναι για τα παιδιά μας, για δικαιώματα, για νόμους, για δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο αύριο», έγραψε.
«Πολιτικό πραξικόπημα» καταγγέλει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα
Η σύλληψη ήρθε λίγες ημέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές της παράταξης του Ιμάμογλου, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα την Κυριακή, με τον ίδιο να θεωρείται το μεγάλο φαβορί για να είναι υποψήφιός του στις επόμενες προεδρικές εκλογές, που αναμένονται το 2028.
Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πολιτικό πραξικόπημα κατά του «επόμενου προέδρου μας», με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να επιμένει πως, παρά τη σύλληψη, θα εκλέξει τον Ιμάμογλου νέο αρχηγό και υποψήφιο πρόεδρο για τις εκλογές του 2028.