Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
24.8 C
Athens

Τουρκία: Ξυπνά ο χειρότερος φόβος του Ερντογάν

«Λυγίζει» αυτή την ώρα η ισοτιμία – H Capital Economics λέει πως οι παρεμβάσεις Ερντογάν αποδεικνύονται μάταιες και αυξάνουν τον κίνδυνο για άτακτη κατάρρευση της λίρας αλλά

και σοβαρό κλονισμό της τουρκικής οικονομίας

Νέες ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται και σήμερα στην Τουρκική λίρα, καθώς παρά τις δαπανηρές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας του Ερντογάν αλλά και των κρατικών τραπεζών που επηρεάζει ευθέως), δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να ελέγξουν την υποχώρηση του νομίσματος που εκδηλώθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα – απεναντίας:

Αυτή την ώρα η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο πλησιάζει το 6,05.

Το κρίσιμο ψυχολογικό όριο του 6 (το οποίο οι κρατικές τράπεζες κατ’ ἐντολή της Άγκυρας το υπερασπίζονταν για αρκετό καιρό) το διέσπασε την Παρασκευή, προκαλώντας συναλλαγματική αιμορραγία στο τουρκικό καθεστώς, το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα πουλά εναγωνίως δολάρια (που όμως χρειάζεται) για να την στηρίξει.

Ωστόσο αυτό δεν είχε αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ινστινούτου Χηματοοικονομικών IIF Ρόμπιν Μπρουκς, ανέφερε ότι το Ινστιτούτο σημαίνει συναγερμό για τις προοπτικές του νομίσματος και της Τουρκίας συνολικά.

Η Capital Economics με έδρα το Λονδίνο εκτιμά πως η τελευταία παρέμβαση θα αποδειχθεί μάλλον μάταιη και προβλέπει πως η λίρα μπορεί να πέσει κατά ακόμη 20% έναντι του δολαρίου φέτος.

«Η λίρα πιθανότατα να μειωθεί στα 7,5 ανά δολάριο ως το τέλος του έτους, από περίπου 6 σήμερα», δήλωσε ο Τζέισον Τάβι, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι οι αρχές θα συνεχίζουν τις παρεμβάσεις κάτι που θα αυξήσει το ρίσκο για μια πιο απότομη πτώση. «Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό δεδομένου του μεγάλου χρέους σε ξένο νόμισμα», είπε ο Τάβι.

Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες παρενέβησαν για τη σταθεροποίηση της λίρας τους τελευταίους μήνες με την πώληση δολαρίων, βοηθώντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια και την κυβέρνηση να προσφέρει φθηνά δάνεια στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.

Τα χαμηλά επιτόκια γίνονται αρνητικά αν αφαιρεθεί ο υψηλός τουρκικός πληθωρισμός, με αποτέλεσμα η λίρα να πωλείται από τους διεθνείς επενδυτές. Επιπλέον εμπόδια και κανονιστικοί φραγμοί που έχει βάλει ο Ερντογάν στην εμπορευσιμότητά της κάνει το διεθνές κεφάλαιο ακόμα πιο επιφυλακτικό για τοποθετήσεις στο τουρκικό νόμσμα.

Η λίρα υποχώρησε κατά 28% το 2018 -ύστερα από την οικονομική υπερθέρμανση και μια πολιτική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποχώρησε επιπλέον 11 τοις εκατό πέρυσι.

Η μεγάλη εικόνα

Από το 2017 η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει διπλασιαστεί – δηλαδή η αξία της (μαζί με την αγοραστική δύναμη των Τούρκων) έχει πέσει στο μισό.

Τα πυρομαχικά τελειώνουν

Η Capital Economics επισημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει πλεόν περιορισμένα πυρά για υπερασπιστεί την ισοτιμία της λίρας.

Ενώ τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα ανέρχονται επίσημα σε 106 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτά συμπεριλαμβάνουν και το συνάλλαγμα των εμπορικών τραπεζών που είναι κατατεθειμένο στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, άρα δεν ανήκουν στο κράτος.

Επομένως τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα του Ερντογάν είναι μόλις 37 δισ. δολάρια. Από αυτά, μόνο την περασμένη εβδομάδα «έγιναν» καπνός περισσότερα από τέσσερα.

Η Τουρκία όμως έχει ανάγκη να δανειστεί επιπλέον 190 δισ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες.

«Η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιεί και πάλι πράξεις ανταλλαγής νομισμάτων, αν και έχει εκτρέψει αυτές τις πράξεις στο χρηματιστήριο όπου υπάρχουν λίγες δημόσιες πληροφορίες», ανέφερε ο Τάβι. «Και η έμμεση παρέμβαση μέσω κρατικών τραπεζών δεν μπορεί να διατηρηθεί».

Η κοντόφθαλμη πρακτική της στήριξης της λίρας, χωρίς να λύνει το πρόβλημα δημιουργεί μεγάλα μακροοικονομικά αδιέξοδα.

Οι πολιτικοί παράγοντες ενδέχεται να αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια αργότερα φέτος, ενόψει της υποτίμησης των λιρών, αναφέρει η Capital Economics – κόντρα στη δέσμευση Ερντογάν. Αυτό θα είναι τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία του στην εκλογική του βάση

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπάιντεν: Ποιες είναι οι θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά

Ένα “λάθος” του CNN αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το πετρέλαιο στα...

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της, παράλληλα προετοιμάζεται για ένα σενάριο που κανείς δεν...

ΗΠΑ: Ναι στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Το «υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16», δήλωσε στους δημοσιογράφους η βοηθός υπουργός Άμυνας...

Σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από πλημμύρες

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από σημαντικές πλημμύρες, με τις φτωχές χώρες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με μελέτη που...
ΝΑΤΟ: Ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Η Τουρκία θα στηρίξει τις υποψηφιότητες Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ-Ικανοποίηση εκφράζει...

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική...

Β.Πούτιν: «Έχουμε 50 εκατ. τόνους σιτηρά για να μην πεινάσει ο πλανήτης αλλά δεν...

Αποκαλυπτικός ο Ρώσος πρόεδρος την ίδια στιγμή που οι κοινωνίες στην Δύση στενάζουν από την ακρίβεια Για σειρά ζητημάτων που άπτονται όχι μόνο την κατάσταση...
θωρηκτό Ποτέμκιν, ρωσική επανάσταση,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Ιουνίου Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1905.... Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ρωσικής επανάστασης. Η κόκκινη σημαία της επανάστασης κυματίζει στο Ποτέμκιν στη Μαύρη Θάλασσα. Οι στασιαστές σκοτώνουν...

Σκάνδαλο στο Μπάκιγχαμ; – Ο πρίγκιπας Κάρολος έλαβε 3 εκατ. ευρώ μετρητά από Καταριανό...

Νέο σκάνδαλο ξεπήδησε στην Βρετανία με την αποκάλυψη πως 3 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά φέρεται να δέχτηκε ο πρίγκιπας Κάρολος, κατά τις συναντήσεις του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,035ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η συμφωνία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας δεν θίγει τα συμφέροντα της Ελλάδας

Η τριμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση...

Η Τουρκία θα στηρίξει τις υποψηφιότητες Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ-Ικανοποίηση εκφράζει η Δύση

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία...

Η κλιμάκωση του παραλόγου από την Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ και η σημειολογική απάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Τουρκία πριν τολμήσει να θέσει το ζήτημα...

Αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία – 24 περιστατικά από την Παρασκευή

Αύξηση τα τελευταία 24ωρα των μεταναστευτικών ροών από Τουρκία. Από το πρωί της Παρασκευής...