Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Τουρκικές εκλογές: Προς δεύτερο γύρο Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Προς δεύτερο γύρο οδηγούνται, βάσει των δεδομένων που έχουν καταγραφεί έως τώρα, οι εκλογές στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν καταγράφει προβάδισμα έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, αποτέλεσμα που πάντως αμφισβητεί το στρατόπεδο Κιλιτσντάρογλου.

Το προβάδισμα μειώνεται όσο ενσωματώνονται περισσότερες ψήφοι, με το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν να υποχωρεί κάτω από το 50% όταν η ενσωμάτωση ανήλθε στο 90%. Κατά το πρακτορείο Anadolu, στο 94,25% των εκλογικών τμημάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει 49,59% έναντι 44,67% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Σινάν Ογκάν συγκεντρώνει 5,29%. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την τουρκική Εθνοσυνέλευση, το ΑΚΡ του Ερντογάν συγκεντρώνει 35,8% έναντι 24,8% του CHP του Κιλιτσντάρογλου.

Πόλεμος δηλώσεων

Τα δύο στρατόπεδα, πάντως, έδιναν μέχρι αργά το βράδυ διαφορετική εικόνα σχετικά με το ποιος έχει το προβάδισμα. Σε μια πρώτη του δήλωση στις 8 μ.μ., ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «εμείς έχουμε το προβάδισμα». Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί το προβάδισμα βάσει των αποτελεσμάτων μέχρι τώρα.

Ακολούθησε δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέσω Twitter ανέφερε ότι η «βιαστική ανακοίνωση αποτελεσμάτων» από το στρατόπεδο Κιλιτσντάρογλου ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων ισοδυναμεί με «κλοπή της βούλησης του λαού». Σε νεότερη ανάρτησή του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να συμπεριληφθούν στην καταμέτρηση.

Ιμάμογλου: Νέος πρόεδρος θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου, μη βλέπετε τα αποτελέσματα του Anadolu

Την εκτίμηση ότι, τα μέχρι τώρα δεδομένα, δείχνουν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας, εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο κ. Ιμάμογλου κάλεσε τους Τούρκους πολίτες, σύμφωνα με το Reuters, να μην λαμβάνουν υπόψη τα εκλογικά αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Ανέφερε, δε, ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει ποσοστό 49% έναντι 45% του Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Άγκυρας σημείωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει το προβάδισμα με ποσοστό 47,7%, έναντι 45,8% του Ερντογάν στο 69% των ψήφων. «Θα πρέπει επίσης να πω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για δεύτερο γύρο» τόνισε, επισημαίνοντας ότι στον πρώτο γύρο θα ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για την υποβολή ενστάσεων σε εκλογικά τμήματα όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.

Πηγές της τουρκικής αντιπολίτευσης τις οποίες επικαλείται το Reuters, εξέφρασαν νωρίτερα την εκτίμηση ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος της βραδιάς. Ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, έκανε λόγο για θετική εικόνα στα αρχικά αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι απαγορεύεται η δημοσίευση αποτελεσμάτων πριν από τις 9 μ.μ. Ωστόσο, η σχετική απαγόρευση ήρθη στις 6:30 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έκλεισαν στις 5 μ.μ. Η ψηφοφορία στα 200.000 εκλογικά τμήματα δεν σημαδεύτηκε από κάποιο αξιοσημείωτο συμβάν.

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες στην Τουρκία για τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της χώρας. Μαζί με περίπου τέσσερα εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, οι Τούρκοι πολίτες εκλέγουν πρόεδρο και 600 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...