Ο Yπουργός Εξωτερικών Mάρκο Ρούμπιο τόνισε κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σιμπίχα χθες Παρασκευή ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος ο πόλεμος στην Ουκρανία να τερματιστεί «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εν τω μεταξύ, ευκολότερη χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, από ότι με την Ουκρανία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι εμπιστεύεται τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
“Είχα ανέκαθεν καλή σχέση με τον Πούτιν. Πιστεύω ότι θέλει να βάλει τέλος στον πόλεμο”, συνέχισε, προσθέτοντας: “Πιστεύω ότι θα είναι πιο γενναιόδωρος απ’ όσο θα μπορούσε και αυτό είναι μάλλον καλό. Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα”.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι θέλει να βρεθεί μια διευθέτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν συζητηθούν τυχόν εγγυήσεις ασφαλείας.
Και όλα αυτά στον απόηχο των απειλών Τραμπ χτες, για επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία, έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς, αναφερόμενος στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Ουάσινγκτον ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
“Ο πρόεδρος είχε πολλές συζητήσεις και δέχτηκε την επίσκεψη του προέδρου (Εμανουέλ) Μακρόν της Γαλλίας, του πρωθυπουργού (Κιρ) Στάρμερ της Βρετανίας, θα έχουμε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, έχουμε αυτή τη συνάντηση με τους Ουκρανούς, είχαμε μια συνάντηση με τους Ρώσους, όλα αυτά κατά τον πρώτο μήνα της θητείας του”, είπε ο Γουόλτς.
Από την πλευρά του, στη χθεσινή του απογευματινή του ομιλία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι «η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη το συντομότερο δυνατό: έχουμε προτείνει συγκεκριμένα βήματα».
Και πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα, νέα ρωσικά χτυπήματα και η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύουν ότι η Ρωσία είναι αυτή που πρέπει να αναγκαστεί να ειρηνεύσει. Να σταματήσει τον πόλεμο, στην πραγματική διπλωματία, να εγγυηθεί την ασφάλεια και μια αξιόπιστη, διαρκή ειρήνη».

Σε εγρήγορση και η ευρωπαϊκή διπλωματία…
Η ύπατη εκπρόσωπος Κάγια Κάλλας ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ και τον Καναδά, από τις 10 έως τις 14 Μαρτίου, όπου θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών του G7 που διοργάνωσε η καναδική προεδρία στο Charlevoix του Κεμπέκ.
Στον απόηχο της έκτακτης Συνόδου στις Βρυξέλλες, το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει με τον Αντόνιο Κόστα και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα συμπεράσματα της Συνόδου και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο 10-14 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία για τη λευκή βίβλο σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ αναμένεται και ψηφοφορία επί ψηφίσματος σχετικά με τη συνεχή και ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, ενώ θα γίνει και ειδική συζήτηση σχετικά με τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη στήριξη της Ουκρανίας και την επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι έτοιμη να διευρύνει τους κανόνες της ΕΕ σε «οριακό σημείο, ώστε να δώσει στην Ουκρανία προνομιακή πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ως μέρος της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Τelegraph.
Η επωφελής πρόσβαση σε μια αγορά 449 εκατομμυρίων καταναλωτών θα έφερνε την αναγκαία οικονομική ώθηση που θα βοηθούσε στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι Βρυξέλλες επιλέξουν σε ποιους κλάδους θα έχει πρόσβαση το Κίεβο, ωστόσο «κλειδί» είναι η ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, η οποία παράγει μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η πρόσβαση στα ουκρανικά όπλα άνευ δασμών θα έφερνε χρήματα στο Κίεβο, ενώ παράλληλα θα ενίσχυε τα οπλοστάσια των χωρών της ΕΕ που σπεύδουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους και να θωρακίσουν περεταίρω την χώρα τους έναντι της Ρωσίας.
Στο πεδίο όμως οι εκατέρωθεν βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Χτες τουλάχιστον 14 άνθρωποι, 11 στην πόλη Ντομπροπίλια (ανατολικά) και ακόμη 3 στην πόλη Χάρκοβο (βορειοανατολικά) έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 37 τραυματίστηκαν —αντίστοιχα 30 και 7— σε ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Από την άλλη, μία δεξαμενή στο διυλιστήριο της ρωσικής πόλης Κίρισι, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας καταστράφηκε από τα συντρίμμια της κατάρριψης ενός ουκρανικού drone, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης της βορειοδυτικής περιφέρειας του Λένινγκραντ.