Τράπεζες: Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις

Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα και προχωρούν στον ψηφιακό µετασχηματισµό τους

310
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Καταιγιστικές εξελίξεις δρομολογούνται στις τράπεζες για προσωπικό και καταστήματα.

Άμεσα θα πρέπει να αποχωρήσουν περισσότεροι από 8000 τραπεζοϋπάλληλοι και να κλείσουν 800 καταστήματα.

Μάλιστα ο SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας) συνεχίζει διαρκώς να υπενθυμίζει στις συστημικές τράπεζες ότι πρέπει να προχωρήσουν και μάλιστα σύντομα σε δραστικές περικοπές στα κόστη.

Χαρακτηριστικό αυτών των «νουθεσιών» προς τις διοικήσεις των τραπεζών είναι το γεγονός ότι προσφάτως επέστρεψε πίσω σε ελληνική τράπεζα σχέδιο capital plan διότι δεν είχε συµπεριληφθεί ικανός αριθμός αποχωρήσεων προσωπικού. Κατ’ επέκταση, το νέο τοπίο σκιαγραφείται «ζοφερό» και στα αρχηγεία των τραπεζών επικρατεί έντονη ανησυχία.

Ενδεικτικό των μεγάλων αλλαγών που βρίσκονται στα σκαριά είναι ότι µόνο από δύο συστημικές τράπεζες θα πρέπει να φύγουν σύντομα σχεδόν 5.500 µε 6.000 όπως ανέφερε στην Ημερησία (ένθετο του Έθνους της Κυριακής) υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Ο αριθμός των 8.000 υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός τραπεζών είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Όµως, σύμφωνα µε τραπεζική πηγή, «οι τράπεζες θα υποστούν ό,τι υπέστη το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια, και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές στον αριθμό εργαζομένων τους».

Και συνεχίζει: «Κακά τα ψέματα, οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν δοµή, λογική και πολιτική. Οι νέες τεχνολογίες τις βάζουν σε μια νέα εποχή. Και αναγκαστικά οι λύσεις θα είναι επώδυνες, κάτι που μέχρι τώρα το είχαν αποφύγει».

Ωστόσο παραδέχεται πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, αφού, όπως λέει, και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου δεν αποδίδουν πλέον τα αναμενόμενα.

Διαβάστε επίσης:  ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου

Αυτομάτως λοιπόν δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν άλλες λύσεις για να απομακρύνουν το πλεονάζον προσωπικό.

Σηµειώνουµε ότι τον Νοέμβριο, η Τράπεζα Πειραιώς πρότεινε στον σύλλογο εργαζοµένων της -πρόταση που τελικά απορρίφθηκε- να παίρνουν οι υπάλληλοι άδεια άνευ αποδοχών 12 ηµερών κάθε µήνα.

Εξάλλου, ανέφερε η ίδια πηγή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει επανειληµµένα σε εθελούσιες – σε κάποιες τράπεζες τα προγράµµατα αυτά είναι «ανοιχτά» για µήνες – προκειµένου να πετύχουν υψηλό αριθµό αποχωρήσεων.

Όµως πλέον έχει πέσει ο µέσος όρος ηλικίας του προσωπικού και δύσκολα ένας εργαζόµενος π.χ. 40 ή 45 χρονών θα φύγει από τη δουλειά, την ώρα που είναι αµφίβολο ότι μπορεί να εξασφαλίσει ανάλογο εισόδηµα από άλλη εργασία.

Ταυτόχρονα, οι απολαβές από τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου είναι σήµερα σηµαντικά χαµηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν.

Παλιά τα µπόνους έφταναν τις 400.000 – 500.000 ευρώ και σήµερα έχουν υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ για τα στελέχη.

Οι ελληνικές τράπεζες – όπως και όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης – γυρίζουν σελίδα και προχωρούν στον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλας Καραµούζης, μιλώντας για το θέµα κατά τη διάρκεια συνεδρίου είχε υπογραµµίσει πως οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν την επόµενη τριετία δισ. ευρώ για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους.