Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Τράπεζες: Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις

Καταιγιστικές εξελίξεις δρομολογούνται στις τράπεζες για προσωπικό και καταστήματα.

Άμεσα θα πρέπει να αποχωρήσουν περισσότεροι από 8000 τραπεζοϋπάλληλοι και να κλείσουν 800 καταστήματα.

Μάλιστα ο SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας) συνεχίζει διαρκώς να υπενθυμίζει στις συστημικές τράπεζες ότι πρέπει να προχωρήσουν και μάλιστα σύντομα σε δραστικές περικοπές στα κόστη.

Χαρακτηριστικό αυτών των «νουθεσιών» προς τις διοικήσεις των τραπεζών είναι το γεγονός ότι προσφάτως επέστρεψε πίσω σε ελληνική τράπεζα σχέδιο capital plan διότι δεν είχε συµπεριληφθεί ικανός αριθμός αποχωρήσεων προσωπικού. Κατ’ επέκταση, το νέο τοπίο σκιαγραφείται «ζοφερό» και στα αρχηγεία των τραπεζών επικρατεί έντονη ανησυχία.

Ενδεικτικό των μεγάλων αλλαγών που βρίσκονται στα σκαριά είναι ότι µόνο από δύο συστημικές τράπεζες θα πρέπει να φύγουν σύντομα σχεδόν 5.500 µε 6.000 όπως ανέφερε στην Ημερησία (ένθετο του Έθνους της Κυριακής) υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Ο αριθμός των 8.000 υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός τραπεζών είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Όµως, σύμφωνα µε τραπεζική πηγή, «οι τράπεζες θα υποστούν ό,τι υπέστη το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια, και θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές στον αριθμό εργαζομένων τους».

Και συνεχίζει: «Κακά τα ψέματα, οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν δοµή, λογική και πολιτική. Οι νέες τεχνολογίες τις βάζουν σε μια νέα εποχή. Και αναγκαστικά οι λύσεις θα είναι επώδυνες, κάτι που μέχρι τώρα το είχαν αποφύγει».

Ωστόσο παραδέχεται πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, αφού, όπως λέει, και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου δεν αποδίδουν πλέον τα αναμενόμενα.

Αυτομάτως λοιπόν δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να υιοθετήσουν άλλες λύσεις για να απομακρύνουν το πλεονάζον προσωπικό.

Σηµειώνουµε ότι τον Νοέμβριο, η Τράπεζα Πειραιώς πρότεινε στον σύλλογο εργαζοµένων της -πρόταση που τελικά απορρίφθηκε- να παίρνουν οι υπάλληλοι άδεια άνευ αποδοχών 12 ηµερών κάθε µήνα.

Εξάλλου, ανέφερε η ίδια πηγή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει επανειληµµένα σε εθελούσιες – σε κάποιες τράπεζες τα προγράµµατα αυτά είναι «ανοιχτά» για µήνες – προκειµένου να πετύχουν υψηλό αριθµό αποχωρήσεων.

Όµως πλέον έχει πέσει ο µέσος όρος ηλικίας του προσωπικού και δύσκολα ένας εργαζόµενος π.χ. 40 ή 45 χρονών θα φύγει από τη δουλειά, την ώρα που είναι αµφίβολο ότι μπορεί να εξασφαλίσει ανάλογο εισόδηµα από άλλη εργασία.

Ταυτόχρονα, οι απολαβές από τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου είναι σήµερα σηµαντικά χαµηλότερες σε σχέση µε το παρελθόν.

Παλιά τα µπόνους έφταναν τις 400.000 – 500.000 ευρώ και σήµερα έχουν υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ για τα στελέχη.

Οι ελληνικές τράπεζες – όπως και όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης – γυρίζουν σελίδα και προχωρούν στον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλας Καραµούζης, μιλώντας για το θέµα κατά τη διάρκεια συνεδρίου είχε υπογραµµίσει πως οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν την επόµενη τριετία δισ. ευρώ για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές χαμηλής αξίας

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες,...

Πληθωρισμός: Πολύ σκληρός για να πεθάνει – Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν να νικήσουν το τέρας που οι ίδιες δημιούργησαν 

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμoύ στις ΗΠΑ. Για άλλη μια φορά...

Άρειος Πάγος: Τρεις απολύσεις δικαστών για υπέρμετρες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων

Για υπέρμετρες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων είδαν την πόρτα εξόδου από το δικαστικό σώμα, λόγω ανεπάρκειας,...

Μεγάλη αποδοχή γνωρίζει το νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS – Ξεπέρασαν τα 2,2 εκατομμύρια οι χρήστες

Εκρηκτική άνοδο που ισοδυναμεί με ποσοστό αύξησης 60% το 2023 σε σχέση με το...